Bedarbio statusą galės gauti ir studentai?

Bedarbio statusą galės gauti ir studentai?

Siūloma užtikrinti bedarbio statusą tiems pagal nuolatinę studijų formą studijuojantiems asmenims, kurie iki įsiregistravimo teritorinėje darbo biržoje turi ne mažesnį kaip 12 mėnesių nedarbo draudimo stažą per paskutinius 30 mėnesių. Į tokį statusą siūloma leisti pretenduoti ir tiems, kurie baigė privalomąją pradinę karo tarnybą ar alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą arba buvo paleisti iš nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos, kurios metu įgijo pagrindinį karinį parengtumą.

Tai siūlančią Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pataisą įregistravo Seimo narė Gintarė Skaistė.

Pasak jos, situacija darbo rinkoje keičiasi, vis didesnė dalis studentų derina studijas ir darbą. Aukštosios ir profesinės mokyklos dažnai siūlo nuolatinės formos studijas, kuomet paskaitos vyksta vakarais. Studijuojančių asmenų galimybės derinti darbą ir studijas keičiasi ir dėl naujų technologijų, kurios leidžia dirbti nuotoliniu būdu ar laisvu grafiku. Todėl šiandien didelė dalis nuolatinės formos studijas pasirinkusių asmenų dirba.

„Nors jie dirbdami nuosekliai moka socialinio draudimo mokesčius (tarp jų nedarbo draudimo), tačiau praradę darbą ir pajamas nedarbo draudimo išmokų negauna. Siekiant teisingesnės socialinio draudimo sistemos, svarbu užtikrinti ne tik studijuojančių asmenų galimybes prisidėti prie socialinio draudimo sistemos mokant mokesčius, bet užtikrinti ir visas garantijas praradus darbą ir ieškant naujo“, - sako G. Skaistė.

Šiuo metu galiojantis teisinis reguliavimas numato, kad teisės į nedarbo draudimo išmoką neturi pagal nuolatinės formos studijų programas aukštojoje mokykloje studijuojantis ar besimokantis bendrojo ugdymo ar pagal formaliojo profesinio mokymo programas asmuo, nepaisant to, kad yra sukaupęs nedarbo draudimo stažą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder