24 proc. gyventojų mano, kad finansinė padėtis pablogėjo

24 proc. gyventojų mano, kad finansinė padėtis pablogėjo

Ketvirtadalis apklaustųjų mano, kad per pastaruosius kelis mėnesius pablogėjo tiek Lietuvos ekonominė, tiek jų šeimos finansinė padėtis, rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atlikta apklausa.

Kovą penktadalis (19 proc.) apklaustų šalies gyventojų nurodė, kad per pastaruosius 2 mėnesius ekonominė padėtis Lietuvoje pagerėjo, pusė (51 proc.) respondentų atsakė, kad ji nepasikeitė, o ketvirtadalis (24 proc.) mano, kad ekonominė Lietuvos padėtis per paskutinius kelis mėnesius pablogėjo. 6 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Lyginant su prieš 2 mėnesius vykusios apklausos rezultatais sausį, gyventojų nuomonė šiuo klausimu nepakito, o lyginant su vertinimais prieš metus (2018 m. vasarį), 14 procentinių punktų sumažėjo atsakiusių, kad ekonominė padėtis šalyje paskutiniu metu blogėja (prieš metus 38 proc. manė, kad ekonominė padėtis blogėja).

Kad ekonominė padėtis Lietuvoje pastaruoju metu gerėja, dažniau mano moterys, 30-49 metų žmonės, respondentai su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimu, vadovai bei specialistai ir tarnautojai. 

Situacija šalies ekonomikoje kiek daugiau nepatenkinti vyrai, vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime, respondentai su viduriniu ar žemesniu išsilavinimu bei su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 700 eurų), pensininkai bei bedarbiai ir namų šeimininkės. 

2019 metų kovą šeštadalis (16 proc.) apklaustųjų savo šeimos finansinę padėtį įvertino kaip pagerėjusią (lyginant su buvusia prieš 2 mėnesius), šeši iš dešimties (58 proc.) respondentų nurodė, kad ji paskutiniu metu nepasikeitė, o ketvirtadalis (24 proc.) atsakė, kad jų šeimos finansinė padėtis paskutiniu metu blogėjo. 2 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Lyginant su apklausa prieš 2 mėnesius, gyventojų vertinimai pakito nežymiai (3 procentiniais punktais padaugėjo atsakiusių, kad šeimos finansinė padėtis nepakito), o lyginant su situacijos vertinimu prieš metus (2018 m. vasarį), nurodžiusių, kad šeimos finansinė padėtis blogėja, sumažėjo net 15 procentinių punktų (tada keturi iš dešimties nurodė, kad šeimos finansinė padėtis per kelis mėnesius pablogėjo).

Kad šeimos finansinė padėtis pastaruoju metu pagerėjo, kiek dažniau atsakė moterys, respondentai su aukštesniu nei vidurinis išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (daugiau kaip 1,2 tūkst. eurų), specialistai ir tarnautojai bei vadovai.

Kad šeimos finansinė padėtis pastaruoju metu pablogėjo, dažniau nurodė gyvenantys kaime, respondentai su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 700 eurų), pensininkai, bedarbiai ir namų šeimininkės. 

Apklausa vyko šių metų kovo 25 - balandžio 10 dienomis. Tyrimo metu apklausta 1000 Lietuvos gyventojų (nuo 18 metų ir vyresnių), apklausa vyko 118 atrankos taškų. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3 proc.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder