Jūros šventės sūkuryje - ir džiaugsmai, ir nelaimės

Jūros šventės sūkuryje - ir džiaugsmai, ir nelaimės

Praūžusi Jūros šventė organizatoriams bei daugelio renginių dalyviams paliko malonų įspūdį, o drauge tradiciškai pažėrė darbų miesto tarnyboms.

Nemenkas vaidmuo renginių statistikoje tradiciškai teko be saiko atsipalaidavusiems, leidusiems į darbą kumščius, kišenvagiams ir, medikų žodžiais tariant, pošventinio silpnumo kamuojamiems. Deja, neišvengta ir žūties - naktį iš šeštadienio į sekmadienį Pilies uostelyje nuskendo vyras. Iškart po vidurnakčio Klaipėdos specialiosios tarnybos sulaukė pranešimo, kad uostelyje į vandenį įkrito žmogus. Ugniagesiams jo nepamačius, darbą perėmė narai. Jie iš vandens ištraukė nuskendusiojo kūną.

Liudytojų teigimu, apie 40 metų amžiaus klaipėdietis sėdėjo ant virvinių turėklų. Manoma, kad jis vandenin įkrito neišlaikęs pusiausvyros, be to, galėjo susižaloti į plaukiojantį pontoną. Įvykio aplinkybes tiria pareigūnai.

"Situacija gerėja"

Tvarką renginiuose sergėjusių apsaugininkų teigimu, incidentų masinio susibūrimo vietose buvo išvengta. Tačiau kitokių pažeidimų netrūko - anot viešosios policijos atstovų, per penktadienį ir šeštadienį sulaukta per 600 pranešimų.

Klaipėdos policijos Viešosios tvarkos biuro viršininko Andriaus Leliugos duomenimis, dėl penktadienį ir šeštadienį užfiksuotų pažeidimų pradėtas 41 ikiteisminis tyrimas.

Iš minėtųjų pažeidimų 15 įvyko Jūros šventės teritorijoje. Dominavo vagystės, ypač - kišenvagystės.

Į uostamiesčio policijos komisariatus per dvi dienas pristatyti 123 asmenys. 98 - vien iš Jūros šventės teritorijos. Iš jų už svaigiųjų gėrimų vartojimą arba pasirodymą girtiems viešoje vietoje pareigūnų dėmesio sulaukė 30 asmenų, šių gretose buvo devyni nepilnamečiai.

Užfiksuoti trys atvejai, kai laivavedžiai dirbo neblaivūs. Pasitaikė smulkaus chuliganizmo, pasipriešinimo policijos pareigūnams atvejų.

Miesto medikai pareigūnus informavo apie kelis asmenis, nukentėjusius Jūros šventės teritorijoje. Šeštadienio naktį Baltijos prospekte jaunuolis sužalotas peiliu, pasitaikė muštynių ir užpuolimų.

"Lyginant su ankstesniais metais, situacija gėrėja - žmonės išmoksta švęsti, - pastebi A. Leliuga. - Vis dėlto kai kurie per daug atsipalaiduoja, nesisaugo kišenvagysčių, nors informacijos gausu. Matyt, šito neišvengsi. Kita vertus, juodą darbą daro alkoholis."

"Atrodė tvarkingai"

Miesto tvarkytojai, atsakingų asmenų vertinimu, su užduotimi susitvarkė gerai.

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Irenos Šakalienės, didelių pastabų nėra, nusiskundimų iš gyventojų sulaukta nedaug. Kai kurie buvo nepatenkinti, kad prie šventės Oranžinės salos Ligoninės gatvėje esą per arti gyvenamųjų namų buvo pastatytas tualetas.

"Tačiau kitokios galimybės neturėjome - kavinių tualetų viešam renginiui nepakaks, o statyti tualetus galima tik tokioje vietoje, prie kurios lengva privažiuoti aptarnaujančiam transportui", - sakė I. Šakalienė.

Iš viso šiemet mieste per šventę buvo pastatyta 213 tualetų. Sukilėlių gatvėje vandalai porą jų apvertė.

Šiukšlių vežėjai kooperavosi tarpusavyje ir dirbo neskaičiuodami reisų.

"Pasidžiaugėme, kad klaipėdiečiai ir tose vietose, kur šiukšlių dėžės buvo perpildytos, nemetė šiukšlių sau po kojomis ir tvarkingai dėjo jas šalia šiukšliadėžių. Deja, ne visose miesto vietose įmanoma pastatyti po didelį konteinerį, ir malonu, kad dalyviai tai supranta", - šventės dalyvius gyrė I. Šakalienė.


Prekeiviai džiaugėsi

Anot I. Šakalienės, gatvių valytojų darbą palengvino šventinės mugės perkėlimas iš skverelio prie upės į Danės gatvę - tvarkyti aplinką buvo paprasčiau.

Nors prieš prasidedant šventei netrūko prekeivių skundų ir dėl vietų pardavimo tvarkos, ir dėl pakeistos mugės vietos, jai besibaigiant prekiavusieji čia ne pirmus metus teigė, kad rezultatai šiemet buvo panašūs kaip ir kasmet, o kai kuriems net ir geresni.

"Esame smulkūs aludariai, mūsų siūlomo alaus prekybos centruose tikrai nerasite, nes mes jį jau 20 metų gaminame tik mažais kiekiais ir siūlome žmonėms didžiųjų Lietuvos mugių metu", - pasakojo aludaris iš Pakruojo Arūnas.

Žolelių arbatos pardavėjų šiemet buvo vos keli. Viena jų - Ieva iš Anykščių, kuri arbatomis šventėje prekiauja jau trečius metus.

"Visada atsiranda žmonių, kurie nori nusipirkti tikros žolelių arbatos iš Anykščių krašto, juolab kad jos niekur kitur nerasite", - sakė Ieva, pabrėžusi, kad prekyba šventės metu jai yra smagus darbas.

Trečius metus Jūros šventės mugėje prekiavo skiautinių ir lėlių vaikams meistrė Gražina Kriaunevičienė iš Vilniaus.

"Tėveliai supranta, kad barbės nėra gerai, juk žaislas neturi būti tiesiog plastiko gabalas, turi būti palikta vietos ir vaiko fantazijai. Savo lėles parduodu ir Kaziuko mugėje Vilniuje, tačiau į Jūros šventę visada malonu sugrįžti, nors šventės ir nelabai matau, nes esu pririšta prie darbo vietos", - teigė ponia Gražina.

"Jau penktus metus parduodame paveikslus, kurių niekur kitur nėra ir tikrai smagu, kad šventės metu žmonės juos perka. Dažniausiai tai būna vidutinio amžiaus žmonės, kurie nepraleidžia progos nusipirkti puošmenos savo būstui", - pasakojo Stasio Mostauskio paveikslais prekiavęs Dominykas iš Kauno.

Šventės lankytoją Živilę pakalbinome besimatuojančią kepuraites. Ji į Jūros šventę atvyksta kasmet, o jau antrus metus iš eilės ir pati prekiauja jūros atributika.

"Tiek šventė, tiek pats miestas visada traukia sugrįžti, manau, Klaipėda turi išskirtinę aurą", - su meile Klaipėdos miestui sakė ponia Gražina.

"Pirmus metus atvykome į Jūros šventę, tačiau būtinai sugrįšime kasmet. Negalvojome, kad sulauksime šitiek pirkėjų, pardavėme beveik viską", - su džiaugsmu vakar sakė viena konditerinių gaminių prekeivė iš Vilniaus.

Uždarė "kebabinę"

Visas tris dienas šventės viešojo maitinimo po atviru dangumi organizatorius tikrino aštuoni Klaipėdos valstybines maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai.

Anot vyriausiosios specialistės maisto produktų inspektorės Jūratės Mačiulienės, prevencinės veiklos imtasi dar gerokai prieš šventę, kurioje maisto produktais ir patiekalais prekiavo 57 lauko kavinės bei 99 mobilūs prekiautojai. Dauguma lauko kavinių operatorių Jūros šventėje dirba kasmet, jų gretose buvo tik penki naujokai.

Šventės rengėjams iš anksto pateikus visų prekiautojų ir kavinių sąrašus, VMVT inspektoriai patikrino, ar visi verslininkai yra registruoti maisto tvarkymo subjektai, dėl lauko kavinių, kurios ruošėsi į šventę atvažiuoti iš kitur, kreiptasi į šių vietovių teritorines tarnybas.

"Penktadienį surengėme pirmuosius patikrinimus: kai kur trūko šaldytuvų arba dezinfekcijos medžiagų, tad verslininkus perspėjome ir po kiek laiko patikrinome, ar jie ištaisė trūkumus - didesnių problemų nebuvo", - sakė J. Mačiulienė.

Vis dėlto trims prekiautojams verslauti šventėje buvo uždrausta. Vienas iš specialiosios transporto priemonės prekiavo mėsos gaminiais be įsigijimo dokumentų.

Kita verslininkei uždrausta prekiauti kebabais - darbo vieta buvusi netvarkinga, maisto produktams laikyti nebuvę šaldytuvo. Dar vienas prekiautojas neturėjo būtino pažymėjimo.

J. Mačiulienės duomenimis, pranešimų ir skundų iš gyventojų savaitgalį nesulaukta. "Tačiau jeigu jų atsirastų, turime schemas, kas kur prekiavo, tad atsekti pažeidėjus bus nesudėtinga", - sakė specialistė.

Į autobusą norėjo nemokamai

Viešojo transporto organizatoriams taip pat teko dirbti daugiau nei įprastai - šventės dalyvių patogumui buvo organizuojami naktiniai autobusų reisai. Anot VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" vadovo Gintaro Neniškio, didesnių rūpesčių praėjusi šventė nesukėlė.

"Vienintelė problema buvo ne iki galo suderintas tiltų per Danę pakėlimas penktadienį, o visa kita ėjosi kaip suplanuota", - sakė pokalbininkas.

Kaip įprasta, smulkių incidentų pasitaikė naktiniuose reisuose, organizuotose iš "Turgaus" stotelės į pietinę miesto pusę ir iš "Bibliotekos" stotelės - į šiaurinę.

Teko pasitelkti saugos tarnybos pareigūnus, kurie padėjo laipinant žmones į autobusus - matyt, nemokamų Jūros šventės renginių paskatinti kai kurie keleiviai nenorėjo mokėti ir už važiavimą autobusu.

"Šventė buvo graži"

Remigijus MOCKUS, VšĮ "Klaipėdos šventės" direktorius

- Su tarnybų atstovais bendrausime po šventės, o, mano akimis, viskas gražu. Didesnių organizacinių rūpesčių nekilo, projektai pavyko ir sutraukė pilnas aikštes svečių.

Paminėtinas Laikrodžių muziejaus kiemelis, kur netilpo visi norintieji pasiklausyti turiningų programų, Atgimimo aikštė, kitos šventės zonos, kurios rado savo lankytoją - nuo mažiausųjų, dar sėdinčių vežimėliuose, iki senjorų. Pavyko šeštadienio koncertai Kruizinių laivų terminale ir Teatro aikštėje, baigęsi vienu metu prieš fejerverką. Man atrodo, kad šventė pasiekė savo tikslą - surengti malonias pramogas miesto gyventojams ir svečiams. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder