2018 m. rugsėjo 20 d. 12:02 val., ketvirtadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Sodas

Sodas

Viskas, ką reikia žinoti apie braškes

2018-06-17, 08:52

Jurga DRUNGILAITĖ, Respublika.lt

Viskas, ką reikia žinoti apie braškes nuotrauka, foto

© Stasio Žumbio nuotr.

Vasara vilioja ne tik gausiais žiedais, bet ir uogomis. Prasidėjus braškių sezonui, parduotuvių lentynos ir turgūs lūžta nuo braškių ir dažna mama ar močiutė neša namo raudonas, gardžiai kvepiančias uogas. Tačiau kasmet kankina tie patys klausimai - kokias uogas pirkti? Lietuviškas ar lenkiškas? Ar lenkiškos blogesnės? Kaip atskirti, ar uogos kokybiškos? Kiek ilgai galima laikyti ir kaip paruošti žiemai? Į rūpimus klausimus atsako VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

Kaip atskirti šviežią uogą?

Pasak maisto technologės ir mitybos specialistės R.Bogušienės, norint nusipirkti tikrai kokybiškas uogas, ypač turguje, privalote neskubėti ir skirti tam laiko. Pirmiausia, iš visų pusių apžiūrėkite indelį, ypač jo dugną, ar nėra pavandenijusių uogų. Uogos turi būti sausos, be šlapiuojančių vietų, pelėsio, puvinių. Uogų šviežumą taip pat rodo žiedkočiai: jei jie sausi, nenuvytę ir gerai laikosi ant uogos - braškė šviežia. Būtinai pauostykite. Ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus. Tokias uogas parsinešus namo, pakvips visi namai. Tačiau jei braškės yra ypatingai gražios ir vienodos, gali būti, jog buvo augintos pasitelkiant chemiją. Yra įvairių chemikalų, kurie išlaiko uogos spalvą, neleidžia jai gesti. Tačiau tokios braškės neturi nei kvapo, nei skonio.

Lenkiškos ar lietuviškos?

„Mokėti brangiau už lietuviškas braškes verta dėl šviežumo ir palaikant Lietuvos ūkininkus. Tačiau negalvokite, kad jos aukštesnės maistinės vertės, kad užaugintos kitaip. Tiek Lietuva, tiek Lenkija yra Europos Sąjungos narės, kurioms taikomi vienodi teisės aktų reikalavimai. Skirtumas tik tas, kad lenkiškos uogos iki mūsų keliauja ilgiau, todėl būna paveiktos temperatūros svyravimų, kelionės metu spaudžia svoriu viena kitą, liečiasi į tarą, dėl ko pradeda išsiskirti sultys, parsinešus namo, uogos ima greičiau gesti“, - sakė R.Bogušienė.

Ieškokite sertifikato

Jei norite sveikatai palankesnių uogų, rinkitės ekologiškas. Jos užaugintos be sintetinių cheminių medžiagų, palankesnės gamtai ir žmogui. Tačiau atskirti ar uogos ekologiškos vien pažvelgus ar pamačius užrašą „užauginta ūkininko“ negalima - tuo galite įsitikinti tik pamatę ekologiškumą įrodantį sertifikatą. Palaidomis ekologiškomis sertifikuotomis uogomis prekiauti gali tik pats ūkininkas, o supakuotas ir paženklintas ekologiškas uogas gali parduoti ir perpardavinėtojai. Ekologiškų uogų, paženklintų ekologiškų maisto produktų ženklais, galite rasti ir prekybos centruose.

Per kiek laiko suvartoti uogas?

Parsinešę namo uogas, kruopščiai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, galite net palaikyti inde su šaltu vandeniu. Plaukite tiek uogų, kiek suvalgysite. Neplautos uogos išsilaiko ilgiau. Kokybiškos braškės šaldytuve gali išlikti šviežios iki 5 dienų. Uogos ilgiau išsilaikys, jei jos nespaus viena kitos - bus sudėtos vienu sluoksniu. Jei parsinešėte uogas ir matote, kad jos nėra pačios šviežiausios, suvartokite jas per 24 val. Nevalgykite uogų, kurios jau pradėjo gesti. Nors vizualiai puvinys atrodo nedidelis, jis jau apėmęs visą uogą. Valgydami tokią braškę, praryjate pelėsio išskiriamus toksinus, kurie nuodija organizmą.

Sveikatai palankesnės - šviežios ar šaldytos uogos?

R.Bogušienė sako, kai yra pasirinkimas vaivorykštės spalvų uogų ne tik mūsų daržuose, turguje, bet ir prekybos centruose - valgykime šviežias ir sezonines uogas. Tačiau nepamirškime ruoštis žiemai ir pildyti savo šaldiklių atsargų, nes šaldytos uogos, daržovės išsaugo didžiąją dalį savo maistinės vertės ir išlieka naudingos po atitirpimo. Saldžios uogienės - paprasčiausias, bet ne pats geriausias uogų laikymo būdas. Pridėtinio cukraus šiais laikais suvartojame per daug, todėl geriau uogas šaldyti be pridėtinio cukraus arba su sumažintu jo kiekiu.

Šaldykite tik kokybiškas uogas. Galite jas sutrinti ir šaldyti nedideliuose uždaromuose indeliuose su nedideliu pridėtinio cukraus kiekiu arba be. Netrintas uogas dėkite į šaldymo maišelius be pridėtinio cukraus ir paskui naudokite kokteilių, tyrelių gamybai, dėkite į pyragus, keksiukus, gardinkite pusrytines košes ar tiesiog valgykite atšildytas.

Uogų atšildymui nenaudokite karšto vandens, mikrobangų krosnelės ar kitaip staigia nepaveikite aukšta temperatūra. Leisdami uogoms atšilti po truputį šaldytuvo temperatūroje ar šaltame vandenyje kambario temperatūroje, išlaikysite didesnę jų maistinę vertę. Atšildytas uogas rekomenduojama suvalgyti per 24 val.

Tie, kas neprisipildysite šaldiklių uogomis ir daržovėmis, drąsiai pirkite prekybos centruose, nes dažniausiai parduodamos greito užšaldymo uogos, kurios, tyrimais įrodyta, išsaugo dar daugiau maistinės vertės negu užšaldant namuose faktiškai dažniausiai per parą. Svarbu išsirinkti tas uogas, kurios bus be pridėtinio cukraus.

Žymos: braškės

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sodas

Liepą sode ir darže mūsų laukia gausybė darbų. Metas pradėti nuimti derlių,...

Vidurvasaris sode nuotrauka, foto

Gegužės mėnesį lauke sodinama ir sėjama dauguma daržovių: svogūnai, ridikėliai, salotos, pastarnokai,...

Gegužė: sėjame, sodiname lauke nuotrauka, foto

Balandžio pabaigoje pradedame sodinti rožes. Tai daryti galima iki pat rugsėjo, tačiau...

Rožių sodinimo metas nuotrauka, foto

Šį savaitgalį sodo centre "Frezija" vyks tradicinė, 17-oji, sodinukų ir dekoratyvinių augalų...

Savaitgalį - pavasarinė augalų mugė nuotrauka, foto

Pavojaus varpai pajūryje – rezgamas planas kelia milžinišką grėsmę nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdos politikų siekis mažinti Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) teritoriją išbraukiant iš...

Vėl tramdys naktines girdyklas nuotrauka, foto

Klaipėda, Į policijos ir miesto Viešosios tvarkos skyriaus specialistų akiratį vėl grįžo naktiniai...

E. Gentvilas ir toliau vadovaus frakcijai nuotrauka, foto

Lietuva, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas išsaugojo frakcijos seniūno pareigas. Ketvirtadienį...

Vaikų maitinimo pertvarka virsta skandalu nuotrauka, foto

Sveikata, Daug kritikos sulaukęs naujasis Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas vaikų maitinimo ugdymo...

Klaipėda, Paskelbta prieš 33 min.

Klaipėda, Paskelbta prieš 1 val.

Lietuva, Paskelbta prieš 1 val.

Sveikata, Paskelbta prieš 1 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...