Vasaris baigiasi: ar jau sėti?

Vasaris baigiasi: ar jau sėti?

Baigiantis paskutiniam žiemos mėnesiui ir pasitinkant kovą, patalpoje jau galima ruošti sėti pomidorų, paprikų, salierų, porų, žiedinių kopūstų, baklažanų, agurkų, prieskoninių žolelių ir kai kurių gėlių sėklas.

Parduotuvėse akį traukia ryškiaspalviai sėklų pakeliai, pranašaujantys pavasarį, tačiau patyrę daržininkai sako, kad vėlai sėjęs - nesigailėsi, o pirkdamas užsienines sėklas turi žinoti, kad informacija ant pakelio apie augalų sėjimo laiką, mūsų akimis, yra kiek paankstinta. Taigi turėkime kantrybės laukdami pirmųjų daigų. Taip pat verta žinoti, jog tai, kas nupiešta ant pakelio, realybėje gali atrodyti ne taip gražiai: egzotiškoms sėkloms gali nepatikti mūsų dienos ilgumas, šviesos kiekis, dirva ir t. t.

ŪGLIAIS pasidauginkite pelargonijų.

Sėkloms greičiau sudygti reikia pakankamai šilumos, drėgmės ir šviesos.

Sėjos mėnesiu laikomas kovas. Vasaris - pasirengimo sėjai mėnuo: sėklos revizuojamos, rūšiuojamos, šildomos, mirkomos, dezinfekuojamos etc.

Tikslus sodininko darbų grafikas priklauso nuo orų ir Mėnulio kalendoriaus.

Praktiški patarimai

* Daigams auginti specialistai pataria rinktis substratą, o ne daržo žemę, mat ši blogiau praleidžia orą, be to, joje gali būti ligų sukėlėjų. Substratą dar patariama maišyti su žvyru.

* Ankstyvąsias žalumynines daržoves į nešildomą šiltnamį, uždengtą polietileno plėvele, galima sėti apie kovo vidurį.

* Jeigu pomidorus ir agurkus auginsite šildomame šiltnamyje, sėklas galite sėti kovo pradžioje, jei nešildomame - kovo viduryje, jei po priedangomis - pabaigoje.

* Agurkus į nešildomą šiltnamį sėkite ne anksčiau kaip balandžio pabaigoje.

* Prieš sėdami, pomidorų sėklas dvi paras palaikykite šaldytuve. Substratą pravėdinkite ir sudrėkinkite. Sėkloms sudygti reikės ne mažiau nei 20 laipsn. temperatūros patalpos. Iš pradžių pridenkite plėvele, kai sudygs - nuimkite. Daigus išretinkite, kai pradės liestis lapai; likusius savaitei padėkite vėsiau. Taip pat darykite ir su paprikomis.

* Petražolių, krapų, salierų sėklų paberkite ant drėgnos marlės, susukite ir laikykite šiltai, vis sudrėkindami, kol sudygs, tuomet dėkite į šaldytuvą, palaikykite apie dešimtį dienų ir tik tada sėkite į substratą.

* Kopūstų sėklas per naktį išmirkykite askorbo rūgšties (vitamino C) tirpale: viename litre vandens ištirpinkite 0,1 g askorbo rūgšties. Dabar sėkite baltagūžius, vėliau (kovo antroje pusėje) - raudongūžius, Savojos, Briuselio kopūstus, brokolius, kaliaropes.

NUBALINKITE medelius, jei to nepadarėte rudenį. Dienos ir nakties temperatūrų svyravimai vaismedžiams pavojingi.

* Kovo pradžioje sėkite porus. Jų pikuoti nereikia.

* Begonijų, petunijų, surfinijų sėklų žeme neužberkite, tik prispauskite lentele. Sėkite retai. Laikykite šiltai ir šviesiai. Drėgmės turi pakakti, bet neturi būti per daug. Atminkite, kad begonijų daigams nepatinka tiesioginiai saulės spinduliai.

* Pasidauginkite pelargonijų iš viršūnių ir šoninių ūglių: nupjaukite aštriu peiliu įstrižai ir pamerkite į vandenį. Kai išleis šakneles, sodinkite į substratą. Laikykite šiltai, kasdien apipurkškite vandeniu.

* Patikrinkite, kaip laikosi rūsyje šviežių ir konservuotų daržovių atsargos. Šakniavaisius perrinkite, išmeskite ligotus. Bulvių daigus pašalinkite. Prasikalusius svogūnus parsineškite į virtuvę ir sumerkite į stiklainius: tegu auga švieži laiškai.

* Vasario pabaigoje jau pradedame persodinti kambarines vazonines gėles.

* Kovo pabaigoje sode dalinsime ir dauginsime levandas.

Agurkai ant palangės

Auginti agurkus kambaryje įmanoma, tik jiems reikia nuolatinio dėmesio.

Sėklas sėkite į pašildytą (pvz., ant radiatoriaus) substratą (22-25 laipsn.). Kol pasirodys daigai, vazonus pridenkite plėvele. Jeigu yra galimybė, įjunkite dieninę lempą.

Nakčiai dėžutę ar vazoną reikia išnešti į vėsią patalpą (apie 15 laipsn. C), o dieną vėl parnešti į kambarį, kuriame šviesu ir šilta (ne mažiau kaip 20 laipsn.).

Kaip bet kuris kitas augalas, agurkas tiesiasi į saulę. Būtina kasdien jį pasukti į šviesą tai viena, tai kita puse. Iš kitos lango pusės patartina pritvirtinti šviesą atspindinčią plokštę (veidrodį, foliją).

ANT PALANGĖS. Kad turėtumėte derliaus nuolat, kambaryje pasisėkite agurkų skirtingu laiku. Pradėkite dabar. Vasario sėjos derlių skanausite gegužę.

Augalą reikia formuoti. Kai pasirodys antras tikrasis lapelis, viršūnę nukirpkite. Kai ims augti antrieji stiebai, kiekvieną nugnybkite po antruoju lapu. Vėliau genėkite stiebelius, augančius iš lapų pažastų: juos pakirpkite pasirodžius pirmajam lapeliui.

Pasirūpinkite, kad augalas stiebtųsi aukštyn: prie karnizo pririškite virvių, kad jų galai karotų prie ūsų. Įsikibęs į virvę, agurkas augs į viršų.

Kai agurkas ims žydėti, jį reikės apdulkinti (savidulkėms rūšims (partenokarpinėms) to daryti nereikia.). Nuskinkite vyriškąjį žiedelį, atsargiai pašalinkite žiedlapius ir sudėkite juos aukštyn kojomis į moteriškąjį žiedą. Padarykite tai ryte.

Agurkus laistykite tik šiltu vandeniu (25-30 laipsn.).

Kad turėtumėte derliaus nuolat, sėkite agurkus reguliariai. Pradėkite dabar. Vasario sėjos derlių nuimsite gegužę.

MĖNULIO KALENDORIUS

Nuo vasario 26-osios stos jaunatis. Kovo 5-ąją prasidės priešpilnis, 12-ąją - pilnatis.
Vaistažoles, gėles, šakniavaisines daržoves reikėtų sėti nuo jaunaties iki pilnaties. Tas pats galioja ir vazoninių gėlių persodinimui.

Vasario 27-28, kovo 1-3 d. geriausia būtų sėti laiškinius svogūnus, lapinius burokėlius, salotas, špinatus, salierus, lapines petražoles, kopūstus, smidrus.

Gėles geriausia sėti kovo 6-7 dienomis. Šios dienos tinkamiausios ir pomidorams, paprikoms, porams, moliūgams, patisonams, baklažanams, rozmarinams, bazilikams, mairūnams sėti.
----------------------------

KLAUSIATE-ATSAKOME

Kaip auginti kambarinę herberą?

Šios daugiametės gėlės tėvynė yra Pietų Amerika ir Azija. Tai astrinių šeimai priklausantis augalas, gentyje yra apie 40 rūšių. Pas mus namuose auga hibridinės formos.

Laikykite šią gėlę šviesioje, saulėtoje ir gerai vėdinamoje patalpoje. Naktimis ji mėgsta vėsą.

Žemė turi būti drėgna, bet ne šlapia. Liekite tik šiltu vandeniu ir tik rytais. Nedrėkinkite žiedų, lapų, o ypač šaknies kaklelio.

Persodinti reikia pavasarį. Vazono dugne turi būti geras drenažas. Tinka lengvas priemolis arba priesmėlis. Į dirvą įmaišykite samaninių durpių, smėlio, medžio pjuvenų ar smulkintos pušų žievės. Gerberą sodinkite taip, kad lapų skrotelė būtų iškilusi apie 1 cm virš žemės (giliau pasodinta blogiau žydi). Vazoną parinkite erdvų.

Praėjus mėnesiui po persodinimo, patręškite trąšomis, skirtomis žydinčioms gėlėms. Žydint tręškite dukart, o rudenį ir pavasarį - kartą per mėnesį.

Jeigu auga labai vešliai, dalį pašalinkite, kad būtų daugiau žiedų; nuskabykite tik kraštinius.

Jei norite, kad gėlė žydėtų visus metus, pasirūpinkite, kad diena jai truktų ne mažiau kaip 14 valandų: nuo rudens iki pavasario apšvieskite papildomai (dienos šviesos lempomis).

Jeigu nuo rudens iki pavasario papildomai neapšviečiate, ir gėlė ilsisi, tuo periodu jos netręškite.

Herberos nepakenčia skersvėjų.

Dauginkite 2-3 metų amžiaus kero dalijimu balandžio arba gegužės mėnesį. Kerą iškaskite, šaknis nuplaukite ir supjaustykite taip, kad kiekviena dalis turėtų bent vieną ūglį su gerai išsivysčiusiomis šaknimis. Jas patrumpinkite iki 15 cm. Pjūvių vietas pabarstykite medžio anglimi.

Norėdami pamerkti, žiedų nepjaukite, o ištraukite visą žiedynkotį pasukdami jį į šoną.
Žiedynkočius įskelkite ir pamerkite taip, kad jie nesiremtų į vazos dugną. Vanduo turi semti apie 20 cm. Laikykite vėsiai.

Patarkite, kokiomis liaudiškomis priemonėmis gintis nuo kosulio.

Kosulio priežastys skirstomos į infekcines ir neinfekcines. Skirtingos kosulio rūšys gydomos skirtingais preparatais. Dažniausiai jis rodo, kad sergate kvėpavimo takų liga. Kreipkitės į gydytoją.

Liaudiškos priemonės:

Nupjaukite juodojo ridiko viršūnę, išskobkite, dėkite medaus. Kai išsiskirs sultys, sumaišykite su medumi ir gerkite po 1 arbatinį šaukštelį 4 kartus per dieną.

Gerkite čiobrelių arbatos, pušų pumpurų arba avižų nuoviro.

Mirkykite kojas karštame vandenyje su druska.

Nuraminti kosulį galima išgėrus šviežių greipfrutų sulčių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder