2018 m. lapkričio 13 d. 04:17 val., antradienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Sodas

Sodas

Variacijos slyvų tema

Nekaloringos, vitaminingos, ypač naudingos tiems, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu ir aukštu kraujospūdžiu. Tinka ne tik desertams ruošti, sriuboms virti, bet ir salotoms bei mėsos patiekalams pagardinti.

Slyvų salotos

Jums reikės: 300 g slyvų, 1 kriaušės, 250 g vištienos filė, 50 ml alyvuogių aliejaus, salotų lapų, citrinos sulčių, druskos, juodųjų pipirų.

Ingredientus susmulkinkite, viską sumaišykite ir pagardinkite prieskoniais.

Slyvų ir varškės pyragas

Jums reikės: 250 g varškės, 200 g slyvų, 1,5 stiklinės kvietinių miltų, 1 stiklinės cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 100 g sviesto, 2 kiaušinių. Vietoje slyvų galite rinktis bet kokias kitas uogas arba vaisius, net ir šaldytus, vietoje miltų - avižinius dribsnius.

1. Minkštą sviestą suplakite su cukrumi. Suberkite miltus ir kepimo miltelius.

2. Įdarui elektriniu trintuvu suplakite 0,5 stiklinės cukraus ir 2 kiaušinius, po to įdėkite varškę ir vėl sutrinkite, kad būtų vientisa masė.

3. Į kepimo formą (20-25 cm diametro) sudėkite pusę tešlos, ant jos tolygiai paskleiskite įdarą, tada - slyvas ir lengvai įspauskite jas į įdarą. Tuomet sudėkite likusią tešlą.

4. Kepkite 25 minutes 180 laipsn. C karščio orkaitėje, kol pyragas įgaus aukso spalvą.

Kai iškeps, pyragą galite apibarstyti smulkintais riešutais.

Tapijokos kremas su slyvų padažu ir pistacijomis

Tapijoka vadinami ir duonos paplotėliai, ir pusiau miltai, pusiau krakmolas - pagrindinis Brazilijos, Paragvajaus, Bolivijos, Prancūzų Gvianos, Peru indėnų maistas. Tupių-gvaranių kalba, kuria kalba šių šalių indėnai, skamba kaip "tipioka". Miltai išgaunami iš manijoko šakniagumbių krakmolo.

Jums reikės: 1/3 stiklinės tapijokos miltų, 3 stiklinių pieno, 3 kiaušinių trynių, 1/3 stiklinės balto cukraus, 3 šaukštų rudojo cukranendrių cukraus, 1 vanilės lazdelės, raudonų slyvų ir nesūdytų pistacijų - pagal skonį.

1. Tapijoką užpilkite stikline pieno ir palikite valandai esant kambario temperatūrai.

2. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi (kad būtų balsva spalva).

3. Vanilės lazdelę perpjaukite per pusę. Aštriu peilio galu atsargiai iškrapštykite sėkliukes.

4. Išbrinkusią tapijoką, dar 2 stiklines pieno ir kiaušinių plakinį supilkite į ketaus puodą. Sudėkite vanilės lazdelę ir sėkliukes.

5. Puodą užkaiskite, nustatykite vidutinę kaitrą ir užvirinkite masę. Virkite maždaug 15 minučių maišydami.

6. Sumažinkite kaitrą ir dar pavirkite apie 20 min. - priklausomai nuo tapijokos perliukų dydžio: jeigu jie mažiukai - išvirs greičiau. Nepamirškite maišyti, kad neprisviltų.

Tapijoka bus paruošta, kai jos perlai išsipūs ir taps permatomi.

7. Nuimkite puodą nuo ugnies ir leiskite masei atvėsti. Vanilės lazdeles išimkite.

8. Tapijokos kremą sudėliokite į indelius ir padėkite į šaldytuvą.

9. Dabar paruoškite slyvų padažą. Slyvas nulupkite (iš pradžių nuplikykite, paskui pamerkite į šaltą vandenį - lengviau nusilups), supjaustykite (kauliukus išimkite) ir sudėkite į prikaistuvį. Įberkite 3 šaukštus rudojo cukraus ir įpilkite 6 šaukštus šalto vandens. Užkaiskite (kaitra vidutinė), užvirinkite, nepamiškite maišyti. Kaitrą visiškai sumažinkite ir virkite dar 3-4 minutes, kol sutirštės (pasidarys sirupas). Nuimkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti.

10. Patiekite tapijokos kremą su padažu ir pistacijomis.

Charčio

Charčio yra gruziniška sriuba, o tai reiškia, kad joje nėra pomidorų. Rūgštumo jai suteikia tkemali - kaukazinių slyvaičių padažas. Jį pakeisti galite turimomis rūgščiomis slyvomis.

Jums reikės: 500 g liesos jautienos, 2 svogūnų, 3 skiltelių česnako, 1 šaukšto tkemali padažo arba 1,5 stiklinės supjaustytų slyvų, druskos, pipirų, kalendros, petražolių.

Jei jums patinka tirščiau - galite virti su ryžiais (pusė stiklinės) arba su pupelėmis (1 skardinė). Galite pagardinti gruziniškomis žolelėmis "Chmeli suneli", granatų sėklomis ir graikiniais riešutais.

1. Mėsą supjaustykite ir virkite apie 2 val. Tada dėkite supjaustytus svogūnus, česnakus, slyvas ir dar pavirkite apie pusvalandį.

2. Pagardinkite prieskoniais ir žalumynais.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Sodas

Liepą sode ir darže mūsų laukia gausybė darbų. Metas pradėti nuimti derlių,...

Vidurvasaris sode nuotrauka, foto

Gegužės mėnesį lauke sodinama ir sėjama dauguma daržovių: svogūnai, ridikėliai, salotos, pastarnokai,...

Gegužė: sėjame, sodiname lauke nuotrauka, foto

Balandžio pabaigoje pradedame sodinti rožes. Tai daryti galima iki pat rugsėjo, tačiau...

Rožių sodinimo metas nuotrauka, foto

Šį savaitgalį sodo centre "Frezija" vyks tradicinė, 17-oji, sodinukų ir dekoratyvinių augalų...

Savaitgalį - pavasarinė augalų mugė nuotrauka, foto

LSKL: abi Klaipėdos ekipos suklupo Kaune nuotrauka, foto

Sportas, Baigėsi pirmasis Lietuvos studentų krepšinio lygos (LSKL) čempionato ratas, po kurio ryškėja...

Liberalų sąjūdį palieka dar penki nariai nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdos liberalų sąjūdyje toliau pučia permainų vėjai. Praėjusios savaitės pradžioje oficialiai apie...

Kai išsiskirsto poilsiautojai, pajūryje užverda darbai nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, Lietuvos pajūris – vos 90 km ilgio. Kaimynų latvių Baltijos kranto...

Slengiškai patvirtino norą prisijungti prie Klaipėdos nuotrauka, foto

Klaipėda, Slengiškiai visuotinės apklausos metu dar kartą patvirtino, jog nori atsiskirti nuo Klaipėdos...

Sportas, Paskelbta prieš 5 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 7 val.

Vakarų Lietuva, Paskelbta prieš 8 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 9 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...