Sodininko gudrybės

Sodininko gudrybės

Morkos

Morkų sėklas sumaišykite su salotų arba ridikėlių sėklomis ir pasėkite. Gudrybė ta, kad ridikėlių lapai neleis augti žolėms. Be to, kai išretinsite ridikėlius, nebereikės retinti morkų. (Tik suderėjusius ridikėlius raukite atsargiai.) Į morkų lysves pasodinkite ir svogūnų: jie apsaugos nuo morkinių muselių, kurios pradeda skraidyti pražydus obelims ir veisiasi morkų pasėlyje. Arba, sodams žydint, uždenkite lysves agroplėvele.

Nuo morkų muselių ir kitų kenkėjų daržoves galima ginti ir taip: kaupkite svogūnų lukštus, po to juos užpilsite vandeniu, palaikysite keletą dienų ir laistysite. Tiks visoms daržovėms.

Lazdynas

Kad riešutai geriau derėtų, "vyriškas" lazdyno žiedadulkes reikia sumaišyti su "moteriškais" žiedais. Kitaip tariant, žirginėlius ("vyrus") priglauskite prie rausvų žiedų ("moterų"). Priglaudę kiek papurtykite. Jeigu žirginėliai ir žiedai subręsta skirtingu metu, prisiskabykite žirginėlių ir padėkite vėsioje vietoje. Kai pradės žydėti "moterys", "vyriškąsias" žiedadulkės suberkite į vandenį ir juo apipurkškite žiedus.

Vyšnios

Prie vyšnių, slyvų ir kitų kaulavaisių gudrūs sodininkai pakasa žuvų (nesūdytų) atliekų. Tai natūrali trąša, turinti daug fosforo, kuris reikalingas jiems augti, šaknims, kamienui stiprėti, pumpurams formuotis, lapijai vešėti, nuo ligų gintis.

Rožės

Neišmeskite bananų žievių - užkaskite jas prie rožių krūmų: tai jas pamaitins fosforu, kalciu, kaliu, magniu, azotu...

Kad nepultų miltligė - pabarstykite pelenų.

Rožės mėgsta kavą. Juo geriau, kad kavos nemėgsta skruzdės. Kaupkite tirščius, skieskite vandeniu ir laistykite. Galima šiais tirščiais ir mulčiuoti.

Šias gėles galite sodinti nuo balandžio iki spalio. Rožėms patinka lengvas priemolis. Jos neaugs smėlyje ir sunkioje įmirkusioje žemėje. Tręšti geriausia komposto, pelenų ir raguočių mėšlo mišiniu, mulčiuoti - medžio drožlėmis. Lieti reikia ne į krūmo vidurį, o aplink jį.

Braškės

Kad braškių nepultų pilkasis puvinys, tarp jų pasodinkite česnakų.

Sodo žirklėmis sukarpykite šiaudų ir paskleiskite ant braškių lysvės: apsaugos nuo šalnų, nuo perdžiūvimo, neleis želti piktžolėms, kartu ir patręš.

Rododendrai

Mėgsta viską, kas rūgštu, taip pat ir pieno išrūgas, kefyrą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder