Rožių sodinimo metas

Rožių sodinimo metas

Balandžio pabaigoje pradedame sodinti rožes. Tai daryti galima iki pat rugsėjo, tačiau geriausia - iki birželio vidurio, kad augalai spėtų pasiruošti žiemai.

Vieta rožėms turi būti šviesi, kur patenka daug saulės. Geriau, kad nebūtų skersvėjų, bet gera ventiliacija (nepakenčia stovinčio karščio). Dalinis šešėlis tinka.

Žemę supurenkite. Jei dirva sunki, berkite smėlio, durpių, kalkių, kompostinės žemės, patręškite galvijų mėšlu.

Prieš sodindami, pažeistas šaknis ir plonas šakeles išpjaukite. Ant kiekvienos šakos turi būti po 2-3 sveikus pumpurus.

Sodinkite į tokio gylio duobę, kad po žeme atsidurtų ne tik šaknys, bet ir skiepo vieta. Prieš sodindami, įpilkite vandens.

Jei sodinate kamienines rožes, iš abiejų pusių įkalkite po kuoliuką ir tvirtai pririškite.

Jei nelyja, rožes liekite kartą per savaitę. Nepilkite vandens ant lapų.

Pirmais metais rožių netręškite. Nuo antrų metų per visą sezoną rožes tręškite 5-6 kartus, bet tik iki liepos pabaigos. Rožėms geriausiai tinka raguočių mėšlas ir pelenai.

Rožes sodinkite apniukusią dieną.

Jei rožių žiedai smulkūs, lapai - blyškūs, stiebai - silpni, vadinasi, joms trūksta maisto medžiagų. Per sezoną rožes reikia tręšti 5-6 kartus - organinėmis (raguočių mėšlas, pelenai) ir mineralinėmis (kompleksinėmis) trąšomis.

Netinkami sodinukai

Jei lapai atrodo kaip vaškiniai, apatinėje sodinuko dalyje - pageltę (arba jų visai nėra), pakenkti ligų (miltligė, rūdys etc.), nudeginti chemikalais, - tokio sodinuko nepirkite ir nesodinkite.

Kaip pasidauginti auginiais?

Auginius pjaukite pusiau sumedėjusius (kai rožės pradeda žydėti ar tik nužydėjo) iš vidurinės ūglių dalies. Sodinkite į durpių ir smėlio mišinį, inspektus ar lysves ir uždenkite agroplėvele.

Įsišaknyja esant 20-22 laipsn., ne mažesniam nei 90 proc. oro drėgnumui.

Pirmąsias dvi savaites purkškite vandeniu 5-6 kartus per dieną, karštomis dienomis - vėdinkite.

Kad rožė nevirstų erškėčiu

Jeigu laukinių ūglių nepjauste, leisite jiems vešėti, galiausiai jie nustelbs įskiepytą kultūrinę rožę.

Laukinius ūglius reikia šalinti, vos tik jie pasirodo. Žemę aplink atkaskite ir nupjaukite aštriu peiliu prie pat šaknies pagrindo. Jeigu nupjausite palei žemę, tai tik dar labiau paskatins jo atžalų augimą.

 

ROŽIŲ LIGOS
Dažniausios rožių ligos - miltligė ir raudonjuodis dėmėtumas. Jei šių ligų negydysite, lapai ims kristi, žiedpumpuriai - džiūti.
Ką daryti?
* Nuskabykite pažeistus ūglius ir lapus.
* Nupurkškite skalbimo miltelių (3 saujos - 10 l vandens) arba kalcinuotos sodos (10 l vandens - 50 g sodos) tirpalu. Po savaitės procedūrą pakartokite.
* Didelį rožių krūmą genėkite taip, kad tarp lapų būtų pakankamai vietos orui cirkuliuoti.
* Po krūmu sodinkite kiliminių augalų (saugo nuo ligų).
* Jei puola amarai, nuplaukite juos muiluotu vandeniu. Aplink rožes barstykite sodą, druską, kavos tirščius, papilkite aliejaus (tai baido skruzdes).
-----------------------------------------------------------
ŠALČIAMS ATSPARIOS VEISLĖS
'Foetida Persiana' - pati atspariausia žiemai rūšis. Krūmas užauga iki 1,5 metro. Žiedai stambūs, pilnaviduriai, sodrios karamelinės spalvos, saulėje neblunka.
'F. J. Grootendorst' - raukšlėtalapių erškėčių hibridas. Krūmas užauga iki 1 metro aukščio. Žiedai - panašūs į gvazdikų, švelnios ciklamenų spalvos, pusiau pilnaviduriai, 4 cm diametro, sutelkti žiedynuose po 5-20, nekvepia. Žydi pakartotinai. Atspari miltligei. Dažniausiai sodinama kaip gyvatvorė.
'Hansaland' - erškėčių hibridas. Krūmas užauga iki 1,8 m. Žiedai ryškiai raudoni, pusiau pilnaviduriai, 7 cm diametro, sutelkti žiedynuose po 10-20. Žydi gausiai iki vėlyvo rudens.
'Grootendorst' - erškėčių hibridas. Krūmas užauga iki 1 m aukščio. Žiedai šviesiai rožiniai, pusiau pilnaviduriai, 4 cm diametro. Tinka gyvatvorėms.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder