Laikas rinkti gėlių sėklas

Laikas rinkti gėlių sėklas

Rugpjūtį-rugsėjį gėlininkai ne tik džiaugiasi savo darbo vaisiais, bet ir pradeda pasiruošimą ateinančiam sezonui. Vienmetės ir dvimetės gėlės, peržydėjusios, subrandina sėklas. Sėklalizdžius, ankšteles arba atskiras sėklas reikia surinkti, kai jos paruduoja, bet sėklos dar nebyra.

Kad sėklos jau yra subrendusios, suprasite ir iš žiedyno viduryje matomų pūkelių. Jei pavėluosite surinkti, stambesnės (pvz., nasturčių) pabirs aplink motininį augalą, o lengvesnes (našlaičių, skaistenių, ramunėlių, dedešvų, medetkų, raguolių) vėjas išnešios po visą sodą.

Rožūnių, žydrūnių, sukučių, kosmėjų, gailiardijų sėklas galima rinkti ir dar nesubrendusias, ir visiškai subrendusias.

Kaip rinkti?

Nužydėjusius žiedus nukarpykite, išdžiovinkite ir sudėkite į popierines dėžutes ar maišelius. Nepamirškite užrašyti gėlės pavadinimo. Laikykite kambario temperatūros patalpoje.

Medetkų, gvaizdūnių, astrų, rudbekijų sėklas reikia rinkti saulėtą dieną. Našlaičių, vienmečių flioksų, petunijų, laibenių, snapučių, sprigių, kvapiųjų pelėžirnių, kvapiojo tabako sėklas rinkite anksti rytą, dar nenudžiūvus rasai, arba apniukusią drėgną dieną.

Atsivėrusius sinavadų ir naktižiedžių sėklalizdžius atsargiai apverskite ir išberkite iš jų sėklytes į delną.

Fotolia nuotr.

Hibridinių veislių gėlių sėklos gali nesudygti arba sudaiginti jau kitokius variantus. Panašiausios į save liks surfinijos, tad jas labiausiai verta rinkti.

Vienmetės, ilgos vegetacijos gėlės (pvz., petunijos) sėjamos vasario ar kovo mėnesį, dvimetės (gvazdikai, piliarožės, saulutės) - gegužę ir birželį.

Daugumai vienmečių ir daugiamečių gėlių tinka žemių mišiniai iš dalies kompostinės žemės ir dalies smėlio. Sėklos geriau dygsta, kai dėžutės ar vazonėliai uždengtos plėvele arba stiklu, o po apačia paberta durpių.

Smulkias sėklytės lengvai įspauskite naudodami lentelę, stambesnes užberkite žeme, persijota per smulkų sietą, ir prispauskite lentele. Stambias gėlių sėklas užpilkite persijota žeme. Pasėję sėklas, dirvą palaistykite.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder