Gėlių kilimai

Gėlių kilimai

Kiliminės gėlės - daugiametės, gražios ir lengvai prižiūrimos, saugančios gėlynus nuo piktžolių, vaismedžius - nuo perdžiūvimo, žydinčios ir puošiančios sodą nuo pavasario pradžios iki rudens pabaigos.

Birželį, kai gėlyne savo dainą jau pabaigia krokai, žydrės, tulpės bei narcizai, - prasideda šilokų, flioksų, šiurpių, veronikų, laibenių, putoklių etc. choro pasirodymas...

Ylalapiai flioksai

Vienos gražiausių kiliminių gėlių. Būna baltos, rožinės, violetinės ir kt. spalvų. Flioksas nereikus dirvai, bet geriau auga sausesnėje. Jį galima dauginti ir sodinti bet kuriuo metu, išskyrus žiemą. Geriausia krūmą dalinti po žydėjimo. Mėgsta saulę. Pasodinus reikia laistyti.

Gvazdikai

Mėgsta šviesias, sausas vietas ir atramėles: sieneles, akmenis. Būna daugiamečiai, dvimečiai, vienmečiai. Daugiamečius kas 3-4 metus reikia persodinti, nes krūmeliai praranda dekoratyvumą. Kerus dalyti geriausia tada, kai ima augti ūgliai, ankstyvą pavasarį, - kad sužydėtų jau pirmąjį sezoną. Kerais dauginkite šiurpinius gvazdikus, dar vadinamus turkiškais arba šiurpėmis; taip pat šilinius gvazdikus. Dabar, birželio pirmoje pusėje, pats laikas visus gvazdikus dauginkite auginiais. Stiebus pjaukite žemiau mazgelio taip, kad liktų 2-3 cm ilgio tarpinė dalis. Įšaknykite drėgname grunte.

Bazilikiniai putokliai

Gausiai žydi nuo birželio iki rugsėjo rausvais ar violetiniais žiedeliais, galima formuoti kaip svyrančias kaskadas. Putokliai dirvai nereiklūs, mėgsta saulę, bet gali augti ir šešėlyje. Atsparūs sausrai, ne itin pakenčia įmirkusią dirvą.

Siūlinės veronikos

Daugiametis augalas, žydintis švelniai žydrais, rausvais, baltais žiedeliais. Jo plitimą sunku sulaikyti: veržiasi per visas kliūtis, todėl dažnas veronikas laikome piktžole ir tikru sodo agresoriumi. Vis dėlto pievoje, ant šlaito bei kai kuriose sodo dalyse verta leisti jam vešėti ir būti naudingam - pavyzdžiui, po vaismedžiais ar vaiskrūmiais: per sausrą saugos drėgmę. Į gėlynus įsileisti pavojinga, nes užims visą vietą. Gražiai atrodo tarp akmenų.

Laibeniai

Jų esama daugybė rūšių, kurios skiriasi pagal aukštį (pvz., kalninis užauga iki 6-11 cm, uolinis - iki 40 cm). Būna baltos spalvos ir geltoni.

Šilokai

Dar vienas nereiklus daugiametis augalas, kurio taip pat esama įvairių rūšių (puikusis, aitrusis, kaukazinis, baltažiedis ir t. t.). Gali augti pavėsyje. Ne itin mėgsta permirkstantį dirvožemį. Dauguma rūšių formuoja ypač tankų kilimą, baltažiedis - kupsto formą.

ALPINARIUMAMS TINKA:


* kadagiai, puskiparisiai, kukmedžiai, kalninės pušys, eglės,

* kauleniai, lanksvos, atvaisos, palėpščiai, rododendrai, migdolai, raugerškiai,

* melsvieji eraičinai, šiurpinės ašuotės, kiškio ašarėlės, žiemės,

* aubriecijos, šilokai, šliaužiančiosios vaisginos, uolaskėlės, raktažolės, adoniai, laibeniai,

* gvaizdės, astrai, bergenijos, katilėliai, gencijinai, gvazdikai, heicheros, rudgrūdėlės,

* vilkdalgiai, veronikos, putokliai, siauralapės karpažolės, alpinės aguonos, čiobreliai, šilagėlės...

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder