Birželis sode

Birželis sode

Vasara atėjo. Jau greitai grožėsimės žydinčiais bijūnais, mėgausimės savomis braškėmis, o mėnesio pabaigoje sunoks uogos...

Darbai

* Laistykite, tręškite daugiametes gėles, daržoves, vaiskrūmius.

* Pageltus svogūninių gėlių lapams, iškaskite jas.

* Išpjaukite skiepytų rožių, alyvų ar kitų dekoratyvinių krūmelių laukines atžalas.

* Po braškių kerais paklokite žieminių javų šiaudų ar medžio drožlių.

* Birželio pabaigoje ruoškite dirvą braškėms sodinti.

* Kai agurkai užaugins penktą ar šeštą tikrąjį lapelį, jų ūglių viršūnėles nugnybkite, kad jie pradėtų auginti šoninius ūglius.

* Birželio pradžioje sėkite burokėlius, žiedinius kopūstus, morkas žiemai, sodinkite moliūgines daržoves, mairūnus. Iki birželio vidurio pasodinkite vidutinio vėlyvumo kopūstų daigus.

* Apkaupkite porus, smidrus, kopūstus, bulves, jas patręškite, supurenkite tarpueilius; svarbu, kad žydint nestigtų drėgmės.

* Ginkitės nuo vaisėdžių: ant vaismedžių pakabinkite gaudykles (butelius su išpjovomis) su parūgusiomis sultimis, duonos gira ar kitokiu masalu. Turinį keiskite kas savaitę.

* Kad kardeliai pražystų rugsėjį, pasodinkite juos birželio pradžioje. Mėgsta rūgščią dirvą.

* Bijūnus gausiai paliekite nors kartą per savaitę.

* Padalinkite aubrečių, šliaužiančiųjų flioksų, plukių, raktažolių kerelius ir pasodinkite į nuolatinę vietą gėlyne.

* Iki birželio vidurio sėkite našlaites, saulutes, neužmirštuoles.

* Sodinkite vienmetes gėles: serenčius, petunijas, begonijas, nasturtes etc.

* Balkonuose sodinkite pelargonijas, salvijas, kininius ir olandiškuosius gvazdikus, Drumondo flioksus (pietinėje pusėje); fuksijas, serenčius, gumbines begonijas (labiau mėgsta pavėsį). Vėją labiau pakenčia meksikiniai žydrūniai, lobelijos, juostuotosios pelargonijos, verbenos.

* Mėnesio antroje pusėje išlaužykite vaismedžių vilkūglius.

* Retinkite vaismedžių užuomazgas (bus mažiau, bet didesnių).

* Birželį jau prasideda prieskoninių ir gydomųjų žolelių rinkimas bei džiovinimas. Giedrą dieną skinkite dilgėlių lapus, baltažiedžių notrelių žiedus, vaistinių ramunėlių graižus, rasakilų ir žemuogių žolę, juodųjų serbentų ir šalpusnių lapus... Mėnesio pabaigoje dažniausiai jau yra liepų žiedų. Džiovinkite gerai vėdinamoje patalpoje, paskleidę plonu sluoksniu ant audinio.

* Jei prieskoninius augalus suvartosite tą pačią dieną, pjaukite juos ryte, kai tik nudžiūva rasa. Tinkamiausi ką tik prasiskleidę prieskoninių žolelių žiedai. Rozmarinų, čiobrelių ir šalavijų skabomos tik ūglių viršūnėlės. Petražolių, mėtų ir laiškinių česnakų ūglius derėtų nupjauti prie pat žemės - likusieji ūgliai gaus daugiau šviesos bei šilumos ir sparčiau augs.

* Neškite kambarinius augalus į sodo gėlyną, namo terasą ar balkoną. Vasarą lauke puikiai jaučiasi kambarinės rožės, hortenzijos, šiurkštuolės, finikai, primulės, fatšederos (gebenkrūmiai). Namie verčiau palikite marantus, monsteras, alokazijas, filodendrus. Orchidėjos gali būti lauke, tik ne visos yra pakančios tiesioginiams saulės spinduliams (geriausia sudėti į gėlių stovą arba sukabinti į medį). Apsaugokite nuo skersvėjų.

* Nužydėjusias kalijas, meilenius, klivijas, ciklamenus, hortenzijas, azalijas, kalėdinius kaktusus, atsargiai išėmę iš vazonų, pasodinkite į lysvę paunksnėje.

Apie vienmetes gražuoles

* Petunijos ir surfinijos mėgsta saulėtą, šviesią vietą. Nemėgsta tiek ilgo mirkimo vandenyje, tiek perdžiūvimo. Laistykite rytais ar vakarais. Šalinkite nužydėjusius žiedus, kad sparčiau formuotųsi nauji. Kas 3-5 dienas tręškite kompleksinių trąšų tirpalu.

* Pelargonijos mėgsta šviesą, nebijo tiesioginių saulės spindulių nei vėsaus oro. Tręškite žydintiems augalams skirtomis trąšomis.

* Fuksijas laikykite pavėsyje. Galite pasodinti ir į atvirą gruntą. Kas 10 d. tręškite.

-------------------------------------------------

Vaismedžiai meta vaisių užuomazgas. Kas negerai?

Tai natūralus atrankos procesas. Jie numeta silpniausius, ligų ar kenkėjų pažeistus egzempliorius, kad turėtų daugiau energijos sunokinti sveikus.

Užaugo labai didelis bijūno krūmas. Kada reikia dalinti?

Rugpjūtį-rugsėjį. Bet ne anksčiau nei krūmui bus 6-8 metai. Bijūnai mėgsta ramybę: dažnai nedalinkite ir nepersodinkite.

Kaip pačiam įsirengti dekoratyvinį tvenkinį sode? Nuo ko pradėti?

Pradėkite nuo protingo vietos parinkimo. Raskite tokią, kuri būtų apšviesta saulės bent penkias valandas per dieną, nes kuo daugiau šviesos gaus jūsų tvenkinys, tuo geriau augs ir žydės vandens augmenija.

Paprasčiausia būtų nusipirkti plastikinį konteinerį ir įkasti į žemę. Bėda ta, kad plastikas nelabai atsparus dideliam šalčiui (gali įskilti). Antras variantas - plėvelė. Bet irgi ne itin patvaru. Trečiasis variantas - išlieti iš betono baseiną.

Kasdami duobę nepamirškite, kad tvenkinys turi turėti šlaitus. Įmontuokite nutekamąjį vamzdį su filtru ir atvamzdžiu.

Kokios persikų veislės yra atsparios šalčiams?

'Maira' (latviška), 'Velvet' (kanadietiška). Žiemą medį reikia pagal galimybes apmūturiuoti arba apkasti sniegu.

Ar galima aplink vaismedžius prisodinti daržovių? Ar "nesipyks"?

Aplink vaismedžius tinka auginti rūgštynes, laiškinius česnakus, salotas, ridikėlius, petražoles ir pan.

Kokias gėles sodinti pavėsyje?

Melsves, žiemes, kvapiąsias našlaites, įvairių rūšių paparčius, turkiškus gvazdikus, europines pipirlapes, saulutes ir t. t.

Vaismedžius puola amarai. Ką daryti?

Amarus globoja ir platina skruzdės. Jos labai mėgsta saldžias amarų išskyras. Pasirūpinkite, kad sode nebūtų daug skruzdžių, jų vikšrų bei lervų.

Medžius mulčiuokite durpėmis, kamienus apriškite vatos arba vilnonės medžiagos sluoksniu, sumirkytu karbolio tirpale. Arba užtepkite linų aliejaus ir suodžių mišinio, arba deguto. Galima apvynioti lipnia, musėms gaudyti skirta, juosta. Ant šakų pakabinkite butelius su pasaldintu vandeniu, kurių kaklelius sutepkite cukraus sirupu arba anyžių aliejumi. Ant skruzdėlynų berkite gesintų kalkių ir paliekite vandeniu. Sukaskite žemę ir išdėliokite tabletes, skirtas kandims atbaidyti... Skruzdėms nepatinka anyžių, pomidorų, petražolių, gvazdikėlių kvapas.

Kad sode turėtumėte draugų, kovojančių su augalų kenkėjais, pakraščiuose pasisėkite žirnių, peliuškų, dobilų, liucernų ir kitų nektaringų augalų, nes jų nektaru ir žiedadulkėmis maitinasi dauguma vapsvų, boružių, žiedmusių, kurie ėda amarus.Nemažai kenkėjų sunaikina vabzdžiaėdžiai žinduoliai ežiai, kirstukai, kurmiai, sulesa paukščiai: vieversiai, kurapkos, kielės, kregždės, zylės, musinukės, geniai...

MĖNULIO KALENDORIUS
Birželį sėkite, sodinkite...
2-4, 25, 28-30 d. - sėjamąsias gėles,
2, 5-7, 25, 28, 29 d. - krapus, kalendras, pankolius,
3-7 d. - žirnius, pupeles, moliūgus, baklažanus, patisonus, vijoklines gėles,
3-7, 25-27, 30 d. - saulėgrąžas,
5-7 d. - rozmarinus, bazilikus, mairūnus,
5-7, 25 d. - porus,
5-8 d. - laiškinius svogūnus, pomidorus, paprikas,
5-9 d. - česnakus,
10-12 d. - ropinius svogūnus, bulves, topinambus,
10-12, 15, 16 d. - ridikus, ridikėlius,
10-12, 15, 16 d. - šaknines petražoles, svogūnines gėles,
10-12, 15-17 d. - ropes, griežčius,
15, 16 d. - morkas, pasternokus, braškes, sodo žemuoges,
15, 16 20, 21 d. - burokus,
15, 20, 21, 30 d. - salierus,
25 d. - agurkus,
25, 30 d. - lapines petražoles, salotas, špinatus, lapinius burokėlius, smidrus, kopūstus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder