Bijūnai: kaip pasodinsi - taip ir žydės

Bijūnai: kaip pasodinsi - taip ir žydės

Rugpjūčio antroji pusė - geriausias laikas dauginti bijūnus.

Bijūno genčiai priklauso ir krūminiai (sumedėję), ir žoliniai (su šakniastiebiais) augalai. Krūminių bijūnų rūšys pas mus retos, žolinės - itin populiarios.

Žolinio bijūno antžeminė dalis kasmet sunyksta, o tai, kas lieka po žeme, t. y. šaknų sistema, turi du augimo-formavimosi periodus. Pirmasis būna pavasarį, apie balandį-gegužę, antrasis - po žydėjimo, rugpjūtį-rugsėjį. Tuomet auga jaunos siurbiamosios šaknys.

Bijūnų šaknys gali prasiskverbti gilyn į žemę apie metrą, esant minkštai dirvai. Pasiekusios tvirtą gruntą, jos ima augti į šalis ir išsidėsto paviršiniame, puriajame, dirvos sluoksnyje.

Patarlė "Ką pasėsi, tą ir pjausi", kalbant apie bijūnus, skamba taip: "Kur pasodinsi - taip ir žydės." Parinkite jiems vietą, kuri nebūna apgaubta šešėlio net keletui valandų. Neverta jų sodinti prie pat pastatų, nes čia per sausa ir karšta. Nesodinkite prie medžių, nes jie trauks į save drėgmę ir maistines medžiagas.

Bijūnai gali augti visų tipų dirvoje. Jei ji smėlinga - bus daugiau stiebų ir lapų, žiedai bus nedideli, bet jų daug. Molingoje dirvoje - atvirkščiai: žiedai bus stambūs, stiebai stori, lapai galingi, tačiau augalas formuosis lėčiau.

Blogiausiai bijūnai jaučiasi durpingoje dirvoje, nes nemėgsta per didelio rūgštingumo. Visiškai nepakelia drėgnų, įmirkusių vietų.

Persodinkite bijūnus antroje rugpjūčio pusėje ir ne vėliau kaip rugsėjį. Antraip jie nesuspės įsišaknyti iki šalnų, ir žydės tik antraisiais metais po persodinimo arba visai neprigis.

Bijūno kerą (bent 4-5 metų amžiaus) dalinkite taip, kad jo dalys, kurias persodinsite, turėtų gerą gumbą su šaknimis ir 3-5 stiprius pumpurus. Pjūvio vietą pabarstykite medžio anglies milteliais.

Duobutes naujiems kereliams iškaskite apie 30 cm pločio, tarp jų palikite maždaug metro atstumą. Žemę duobėje sutrypkite. Įberkite žvyro ar skaldos. Per giliai nesodinkite, virš pumpurų užpilkite tik 3-5 cm storio žemės sluoksnį. Palaistykite, pamulčiuokite.

AR ŽINOTE, KAD...

* Tarptautiniame bijūnų registre esama apie 5000 naujų bijūnų veislių.

* Bijūnų veislės skirstomos į kiniškus, hibridinius ir vaistinius.

* 69 proc. visų žolinių bijūnų veislių išvesta iš puikiojo bijūno, ir ši veislių grupė vadinama kiniškais bijūnais.

* Bijūnai vienoje vietoje gali augti net 20 metų.

Mačiau, kaip moteris laukuose rinko rugiagėlių žiedus. Pasidarė įdomu, kuo jie vertingi?


Fotolia nuotr.

Žolininkai rugiagėlių arbatą pataria gerti nuo peršalimo, kosulio, dusulio, aukštos temperatūros. Renkami rugiagėlių žiedų vainiklapiai, džiovinami kaip ir visos kitos vaistažolės.

Kokiems patiekalams pagardinti tinka žąsinė sidabražolė?

Fotolia nuotr.

Jauni lapeliai ir ūgliai tinka salotoms ir sriuboms. Sudžiovintus lapus, šaknis ir žiedus galite vartoti mėsos ir žuvies patiekalams pagardinti.

Jei turite bėdų dėl šlapimo pūslės, kamuoja "moteriški" negalavimai (skausmingos menstruacijos, klimaksas ir kt.), gerkite sidabražolių arbatą.

Petražolės jau subrandino sėklas, lapeliai maistui nebetinka. Kam būtų galima panaudoti sėklas?


Fotolia nuotr.

Panaudoti galite ir sėklas, ir šaknis, - tiek sveikatos labui, tiek virtuvėje - patiekalams pagardinti.

Sėklose esamas eterinis aliejus didina šlapimo išsiskyrimą (tinka inkstų ligų profilaktikai). Sumalkite jas į miltus ir virkite nuovirą. Toks nuoviras rekomenduojamas ir šlakams, spuogams, pigmentinėms dėmėms šalinti (sumaišykite su citrinos sultimis), burnai skalauti (nuo dantenų uždegimo, blogo kvapo).

Petražolių šaknys (šviežios ir sudžiovintos) tinka sriubai, padažui, mėsos ir žuvų patiekalams paskaninti.

Iš šviežių šaknų galima paruošti tokį patiekalą.

Šaknis nulupkite, supjaustykite pailgomis juostelėmis ir pavirkite pasūdytame vandenyje. Tada sumaišykite nesaldžią miltinę tešlą, joje apvoliokite juosteles ir iškepkite keptuvėje su karštu aliejumi iš abiejų pusių. Užbarstykite tarkuoto sūrio.

Kokios vaistažolės geriausiai gydo dantenas?

Fotolia nuotr.

Nuo dantenų uždegimo, parodontozės geriausia burną skalauti ajerų šaknų nuoviru.

Ajerų šakniastiebiai yra kasami rudenį arba pavasarį. Nuplaukite, smulkias šakneles pašalinkite. Tuomet žievę nulupkite, šaknį supjaustykite gabaliukais ir džiovinkite gerai vėdinamoje patalpoje.

Svarbu! Ši informacija yra pažintinio pobūdžio ir negali atstoti individualaus gydymo. Dėl savo sveikatos problemų kreipkitės į gydytoją.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder