Ar prigis sodinukas iš miško?

Ar prigis sodinukas iš miško?

"Norėčiau kieme pasisodinti eglutę. Girdėjau, kad spygliuočius reikia sodinti rudenį. Ankstyvą ar vėlyvą? Kaip sodinti? Ar prigytų sodinukas iš miško, jeigu jį išsikasčiau?"

Iš tiesų spygliuočiai geriausiai prigyja pasodinti rudenį - rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje, kad spėtų įsišaknyti iki žiemos.
Duobė turi būti tokio dydžio, kad vietos užtektų ir jau brandžiam augalui. Į duobę įmaišykite komposto, sodinkite taip, kad keli centimetrai šaknies kaklelio dalies liktų virš grunto. Pasodinę spygliuotį, žemes aplinkui sutrypkite, augalą palaistykite ir mulčiuokite imituodami miško paklotę.
Sodinukas iš miško turėtų prigyti, ypač jeigu jis nedidelis. Jei miškas jūsų arba savininkas leido - dabar kaip tik metas išsikasti ir pasisodinti savo kieme.

Kada balinti medelius?

"Kada ir kodėl reikia dažyti medelius? Dėl grožio ar nuo kenkėjų? Kuo dažyti? Ar tinka aprišti skudurais?"

Medelius nubalinti reikia rudenį, iki šalčių. Tai daroma tam, kad kamienas nesutrūkinėtų dėl temperatūros kaitos. Jeigu dieną spigina saulė (tai būdinga antroje žiemos pusėje, ypač vasarį), o naktį pašąla, medeliui tokie staigūs pokyčiai kenkia. Nudažytas baltai, kamienas atspindi saulės šviesą ir per daug neįkaista.
Jei per žiemą medžio kamiene neatsiras įtrūkių, tai pavasarį juose neapsigyvens kenkėjai. Beje, medelį galite nudažyti ir pavasarį - tada tai jau tikrai dėl grožio.
Ypač patartina balinti jaunus vaismedžius.
Dažyti galite emulsiniais dažais (gerokai atskieskite) arba gesintomis kalkėmis, sumaišę jas su lipalu.
Neriškite medelio skudurais - jie šlampa, kaista ir neduoda jokios naudos. Juo labiau neriškite tamsiais skudurais - kamienas tik dar labiau įkais.

Kada dengti rožes?

"Ar būtina dengti visas rožes? Kokių rožių galima nedengti? Kada ir kaip tai daryti?"

Rožės pakenčia nedidelį šaltį, tad dar tikrai neskubėkite. Kai pradės šalti naktimis, ant šaknų užberkite žemių, apkaupkite. Taip pat nugenėkite pažeistas šakeles, nuskabykite nudžiūvusius lapus ir žiedus. Kol kas tiek rūpesčio užteks. O kai jau bus šalta ir dieną, ir naktį, tuomet ir pridengsite. Paprastai rožės dengiamos lapkričio pabaigoje ar netgi gruodžio pradžioje.
Rožes denkite agroplėvele arba apriškite drobe, arba apsmaigstykite eglišakiais ir juos suriškite. Palikte tarpų, kad įeitų oro. Nedenkite polietilenu, nes augalas negalės kvėpuoti.
Darykite šį darbą sausu oru esant pastoviai minusinei temperatūrai (5-10 laipsn. C).
Nedengtos gali peržiemoti parko rožės. Jas pamulčiuokite.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder