Agronomas pataria: pirmieji pavasario darbai – nuo ko pradėti?

Agronomas pataria: pirmieji pavasario darbai – nuo ko pradėti?

Patyrę daržovių augintojai jau žino, kad kovo mėnesio pabaiga yra pats tinkamiausias laikas planuoti derlių ir imtis paruošiamųjų darbų. Kaip viską apgalvoti taip, kad derliaus nebūtų per daug, bet ir nepritrūktų, šviežios daržovės džiugintų ilgiau ir nuo ko apskritai reikėtų pradėti pirmuosius darbus šiltnamyje, pranešime spaudai pataria šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.

Sėjos pranašai – pražydę šalpusniai

Specialistas teigia, kad kaip tik dabar yra pats metas apgalvoti būsimo derliaus įvairovę, kiekį, kurį jūsų šeima suvartos, ir  pasirūpinti daržovių sėklomis.

„Daugelis prityrusių sodininkų jau turi savo pamėgtas daržovių veisles arba dalinasi jų sėklomis iš rankų į rankas. Vis dėlto pirmiausia reikėtų šiek tiek stabtelėti ir pagalvoti – kiek derliaus jūsų šeimai reikės, kad vėliau nebūtų jo pertekliaus ir jis nenueitų perniek. Tad prieš sėjant daržoves naudinga įsiminti, kad, pavyzdžiui, vienas pomidoro daigas sunokins apie 7–8 kg pomidorų“, – atkreipia dėmesį specialistas.

N. Rakickas primena, kad pražydę šalpusniai – ženklas, kad jau galima sėti žalumynines daržoves: ridikėlius, salotas, špinatus, svogūnus. Šie sėjos pranašai dažniausiai pražysta maždaug kovo pabaigoje. Taip pat dabar galima į vazonėlius pasėti pomidorus ir paprikas, kad gegužę jau turėtume jų daigus, kurie bus persodinami į šiltnamį ar daržą.

Kur klystame laikydami pomidorų daigus?

Pavasarį šeimininkų palangės dažniausiai būna nukrautos vazonėliais ar dėžutėmis su pomidorų daigais. Vis dėlto augindami ir taip ruošdami daigus persodinimui vėlyvą pavasarį, pomidorų augintojai neretai pamiršta kelias taisykles.

„Pasėjus pomidorus į vazonėlius ar dėžutes ir norint, kad daigas pasirodytų greičiau,  vazonėlius reikėtų laikyti tamsiai, itin šiltai – maždaug 24–27 laipsnių temperatūroje – ir, žinoma, drėgnai. Tik išdygus pomidorams, dėžutes su daigais jau galima perkelti ant palangės. Mat šiame augimo etape daigams reikia daug šviesos, o ir temperatūra tuomet jau gali būti žemesnė – 17–20 laipsnių. Laikantis šių temperatūros rekomendacijų, daigų augimas nuo sėjos užtruks apie 50–55 dienas. Svarbu augančių daigelių per dažnai nelaistyti – taip išvengsite pomidorų pašaknio ligų“, – pabrėžia specialistas.

Skubėkite lėtai

Jau skubantiems sėti pirmąsias daržoves šiltnamiuose, agronomas primena – nepamirškite prieš tai atlikti higienos darbų: „Prieš sėją perkasdami ir išpurendami žemę, padėsite jai greičiau „atsigauti“ po žiemos, sušilti ir prisigerti deguonies, kuris yra itin reikalingas augalų šaknims, kad šios galėtų pasisavinti reikalingas maistines medžiagas“.

O tam, kad žalumyninės daržovės neperaugtų ir ilgiau galėtumėte džiaugtis šviežiu derliumi, N. Rakickas dalinasi viena paprasta gudrybe: daržoves sėkite ne visas iš karto, o palaipsniui ir dalimis, pavyzdžiui, kas savaitę.

„Salotomis ir ridikėliais užsėję visą šiltnamį iškart, daržovėms subrendus vienu metu tokio kiekio nesuvartosite ir jos paprasčiausiai peraugs. Tad sėdami jas palaipsniui,  ilgesnį laiką džiaugsitės šviežiomis  daržovėmis“, – šypsosi specialistas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder