Seksualinis priekabiavimas Lietuvoje: 5 atvejai

Seksualinis priekabiavimas Lietuvoje: 5 atvejai

Aktorė Julija Steponaitytė penktadienį apkaltino režisierių Šarūną Bartą dėl seksualinio užpuolimo.

BNS pateikia penkis labiausiai nuskambėjusius seksualinio priekabiavimo atvejus Lietuvoje.

Lenkijos ambasadoje Vilniuje. 1999 metais Lenkijos ambasados Vilniuje sekretorė Alicija Cudak (Senkevič) pranešė, kad prie jos seksualiai priekabiavo ambasados primasis sekretorius Bronislawas Malewiczius (Bronislavas Malevičius). Vyras tai neigė. Teismai šios istorijos nenagrinėjo, nes Lenkijos užsienio reikalų ministerija pasirėmė diplomatiniu imunitetu.

Vėliau A. Cudak buvo atleista iš darbo dėl pravaikštų, nors pati tvirtino, kad jos į darbovietę neįleisdavo. 2010 metais Europos Žmogaus Teisių Teismas nusprendė, kad atsisakydama nagrinėti teismuose moters skundą dėl jos atleidimo Lietuva pažeidė tarptautinę teisę.

Vilniaus universitete. 2004 metų vasarį žiniasklaida pranešė, jog Vilniaus universiteto dėstytojas Petras Butkus galėjo reikalauti seksualinių paslaugų iš savo studentės Liepos Kiauleikytės. Mergina su dėstytoju kavinėje buvo susitikusi aptarti egzamino laikymo sąlygų. Ji pasakojo, kad P. Butkus akivaizdžiai leido suprasti, jog mergina gaus reikalingą parašą, jeigu susitiks su juo vakare.

Nuėjusi susitikti su dėstytoju į butą Vilniuje mergina slapta įrašė pokalbį. Įraše buvo girdėti, kaip dėstytojas vadina studentę katinu, pasigirsta ir dėstytojo frazė: „tu nesupranti, kad aš noriu tavęs visos“. Pats P. Butkus merginos kaltinimus vadino provokacija, tačiau buvo atleistas iš darbo.

Seime. Šių metų kovą grupė merginų dėl seksualinio priekabiavimo apkaltino Kauno verslininką ir parlamentarą Kęstutį Pūką, dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas. Prokurorai yra paprašę Seimo naikinti parlamentaro teisinę neliečiamybę, kad galėtų jam pateikti įtarimus. Politikas kaltę neigia, tačiau viešai atsiprašė merginų.

Viena nukentėjusiųjų, pas K. Pūką padėjėja bandžiusi darbintis mergina pasakojo sulaukusi Seimo nario pasiūlymo apsilankyti jo kambaryje Seimo viešbutyje, apžiūrėti miegamąjį, ir pareiškimų, „kaip būtų smagu pasivolioti miegamojo lovoje“. Vilnietė pasakojo per pirmąjį pokalbį sulaukusi komentarų apie savo krūtinę ir kitų nederamų užuominų.

K. Pūkui Seime inicijuota apkalta. Konstitucinis Teismas šią savaitę turėtų atversti apkaltos bylą.

Panevėžio teatre. 2017 metų liepą teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo buvusio Panevėžio Juozo Miltinio teatro direktoriaus Lino Marijaus Zaikausko seksualinio priekabiavimo. Aktorė Erika Račkytė jau anksčiau šiemet buvo viešai paskelbusi apie L. M. Zaikausko priekabiavimą, jis atleistas iš pareigų.

Mergina pasakojo, kad per repeticijas J. Miltinio dramos teatro vadovas ne kartą jai minėjo, jog po spektaklio premjeros ji turės su juo permiegoti, tokiu būdu atsidėkodama už repeticijas. Pasak E. Račkytės, direktorius jai sakė, kad tik turėdama lytinių santykių su juo ji bus žvaigždė, jei ne, bus priversta išeiti iš darbo. Mergina tvirtino, jog L. M. Zaikauskas ją keliskart bučiavo per prievartą.

Pirmasis šios bylos teismo posėdis įvyko praėjusią savaitę, buvęs teatro direktorius kaltę neigia.

Kine. Praėjusį penktadienį aktorė Julija Steponaitytė feisbuke pranešė buvusi seksualiai užpulta režisieriaus Šarūno Barto. Pirmadienį paskelbtame interviu naujienų portale 15min.lt aktorė tvirtino, kad viskas įvyko prieš penkerius metus studijoje, po aktorių atrankos. Ji teigė su režisieriumi vartojusi alkoholį, režisierius esą ją įkalbinėjo atsiduoti jam. J. Steponaitytė tvirtino, kad grįžusi į Lietuvą ketina dėl režisieriaus veiksmų kreiptis į teisėsaugą.

Pirmadienį apie galimą Š. Barto seksualinį priekabiavimą pranešė ir dailininkė, scenografė Paulė Boculaitė. Ji interviu tinklalapiui nanook.lt pasakojo, jog tai įvyko prieš penkerius metus. Tinklalapio paskelbtame garso įraše mergina tikino, kad ji taip pat dalyvaudavo režisieriaus filmavimuose, dirbo jo sodyboje Molėtuose kaip filmo dailininkė, kur kartą išgėrus alkoholio Š. Bartas ėmė prie jos priekabiauti, taip pat panaudojo prieš ją fizinę jėgą, mėtė įvairius daiktus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder