Po mestų kaltinimų prabilo Jonas Vaitkus

Po mestų kaltinimų prabilo Jonas Vaitkus

Scenografė Simona Biekšaitė sako prieš beveik devynerius metus patyrusi režisieriaus Jono Vaitkaus seksualinį priekabiavimą.

Moteris socialiniame tinkle „Facebook“ sekmadienį parašė, kad režisierius netinkamai elgėsi 2009 metų vasarą jai atvykus į J. Vaitkaus namus darbo reikalais – jai buvo pasiūlyta sukurti scenografiją spektakliui „Juodasis Strazdas“. Ji teigia, kad režisierius priekabiavo išgėręs.

J. Vaitkus, kurio darbai yra įvertinti Nacionaline kultūros ir meno premija, sekmadienį ilgai neatsakė į skambučius, bet galiausiai režisierių pakalbinti pavyko „Lietuvos ryto televizijos" reporterei.

J.Vaitkus į kaltinimus reagavo atsainiai.

Režisierius Jonas Vaitkus atkirto į jam mestą kaltinimą seksualiniu priekabiavimu

„Lietuvos ryto televizijos“ reporterei susisiekus su režisieriumi jis tiesiai nepaneigė S.Biekšaitės žodžių, bet apie juos atsiliepė lyg nesureikšmindamas įvykio.

„Šitam kontekste nė kiek, kas vyksta Lietuvoje, nenustebino. Aš dar galvojau, kodėl taip vėlai tas viskas pasirodė. Aš neskaičiau, aš negaliu apie savo elgesį prieš 10 metų pasakyti, – komentavo J.Vaitkus. – Buvo bendravimas, buvo keli spektakliai, Jūratė buvo man ją parekomendavusi kaip perspektyvią scenografę, tai tas bendravimas toks ir buvo, koks buvo.“

J.Vaitkus aiškino girdėjęs gandų, kad turi nesantuokinių vaikų turiu, kad yra banditas, teroristas.

„Man tiesiai nesako, bet sako, „oj, kiek aš apie jus girdėjau, bijojau eiti į stojamuosius“, – aiškino režisierius.

Prašė parodyti „trikampėlį"

S.Biekšaitė visą priekabiavimo istoriją paviešino socialinėje erdvėje.

„Prieš gerą dekadą būdama visai ne iš LMTA, net ne aktorė, ir nebe studentė, o ką tik VDA baigusi scenografijos bakalaurė, su J. Vaitkumi susitikau viename projekte, kur dirbau scenografės asistente.

Jonas Vaitkus, turėdamas plačiai žinomą ryškų potraukį jauniems talentams, man pasakė, jog ruošiasi statyti spektaklį pagal D. Harrower pjesę „Juodasis Strazdas“ ir pasiūlė man sukurti spektaklio scenografiją.

Aš jaučiausi kaip laimėjusi visišką „jackpot“. Mane, tokią „žalią“ ir be patirties, ką tik iš akademijos, toks didis ir nusipelnęs režisierius kviečia į savo komandą... Ir ne bet ko, o kurti dekoracijas ir kostiumus jo režisuojamam spektakliui.

Paskraidžius iš laimės su smarkiu užsidegimu per keletą dienų pripiešiau eskizų ir nuėjau į susitikimą. J. Vaitkaus namuose.

Keista, ar ne? Susitikimas pas režisierių jo paties apartamentuose. Pasirodo, žmona išvykus, kavinėse darbui nesusikaupsi, o teatras nedirba, nes vasara. Buvau apsirengusi suknele (ilgis – žemiau kelių) nes suknelės man patiko ir patinka, atsinešiau „papkutę“ su eskizais.

Jonas duris užrakino, po „labas“ ištraukė ir padėjo ant stalo gruziniško vyno. Na, menininkų tarpe vynas liejasi laisvai, kaip ir nieko įtartino, bet iš jaudulio man nelabai jis „geriasi“, ypač dėl to, kad tai juk pirmas kartas, kai tokiam garbiam maestro siūlysiu savo kūrybines idėjas.

Po gero pusvalandžio ar valandos diskusija turbūt pasidarė per „sausa“; – buvo atsineštas popieriaus lapas ir aistringais judesiais pradėtas piešti mano portretas. Toliau sekė ropojimas aplink stalą keturiomis ir kriokimas tiesiogine to žodžio prasme, kas vėliau peraugo į strategiškai patogią poziciją slinkti link mano blauzdomis į viršų, link šlaunų, kur buvo sustota ir liepta parodyti „savo trikampėlį“. T r i k a m p ė l į.

Na, neparodžiau, nes sėdėjau ant kėdės, sustingus iš panikos ir baimės, blaiva kaip ir dabar, berašant šį „postą“, ir besižvalgydama į duris, kurios buvo užrakintos ir galbūt net visai lengvai atrakinamos, bet tas, kas yra pakliuvęs į panašią situaciją supranta, ką tai reiškia, kai apimta siaubo negali pajudėti iš vietos, negali pabėgti.

Kiek visa tai tęsėsi aš neprisimenu. Švintant Jonas atrakino duris ir „lūžo“. Aš išėjau.

Sekančią dieną apdujusi nuo nakties patirčių, nuėjau pas draugę, Vaikaus tuometinę studentę ir papasakojau viską, kas nutiko. Pasirodo, man kliuvo dar „lengvas Jono kalibras“.

Psichologinis smurtas, priekabiavimai ir nuolatinis žeminimas, kurį jos išgyveno bestudijuodamos LMTA yra nepalyginamos su mano patirtim. Nes tai buvo vadinama aktoriaus auklėjimo m e t o d u ir tęsėsi m e t a i s, nuo LMTA iki teatro trupės ir taip toliau.

Man pasidarė labai greit aišku, kad norėdama dirbti tai, kas man patinka ir kur ruošiuosi siekti aukštumų, aš negaliu turėti pusilgių plaukų ir nešioti suknelės, kaip ir negaliu užeiti pas režisierių į svečius aptarti pjesės, nes mano idėjos, eskizai ir talentai yra visiškai nesvarbu; svarbus yra mano „trikampėlis“, kurį reikia parodyti, jei esi „šviežia ir nepatyrus“.

Aš supratau, kad tokių šlykščių stuobrių mano profesiniam gyvenime bus ne vienas ir ne du, o spektaklis juk dažnai prasideda nuo režisieriaus ir scenografo, dviese „brainstorminančių“ ramioje aplinkoje...

Tą pačią dieną nusipirkau plaukų skutimo mašinėlę ir nusirėžiau pusilgius plaukus 2 numeriu.

Nes man nepatinka ir netinka būti auka, kaip ir baimintis, kad norėdama būti tuo, kuo aš noriu būti ir veikti tai, ką noriu veikti, turiu pakelti suknelę ir parodyti savo „trikampėlį“ kuris magiškai atvers visas kitas duris“, – savo Facebook paskyroje rašė S.Biekšaitė.

Apie priekabiavimą prabyla vis drąsiau

Šią savaitę plačiai nuskambėjo liudijimai apie nederamą Vilniaus dailės akademijos (VDA) dėstytojų seksualinį elgesį.

Pirmiausia internetiniame tinklaraštyje pasirodė buvusių VDA studenčių anoniminiai liudijimai apie Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą tapytoją Joną Gasiūną – kelios merginos teigia studijų metais turėjusios intymių santykių su J. Gasiūnu, patyrusio jo spaudimą, žeminimą.

Po šių liudijimų kelios merginos televizijai „Info TV“ pareiškė studijų metais patyrusios nacionalinės premijos laureato fotografo Gintauto Trimako seksualinį priekabiavimą. Ketvirtadienį minėtame tinklaraštyje atsirado liudijimas ir dėl nederamo psichologo Arvydo Liepuoniaus elgesio.

J. Gasiūnas iš akademijos jau pasitraukė. VDA Senato etikos komiteto pirmininkas architektas Marius Šaliamoras penktadienį sakė, kad G. Trimako ir A. Liepuoniaus elgesiui su studentais įvertinti trūksta informacijos.

Anksčiau kaltinimų nederamu seksualiniu elgesiu sulaukė režisierius Šarūnas Bartas – režisieriaus aukomis tapusios viešai prisipažino aktorė Julija Steponaitytė bei dailininkė Paulė Boculaitė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder