Kai pasiligoja... seksas

Kai pasiligoja... seksas

Kai suskausta dantį, kreipiamės į odontologą. Kai širdį – į kardiologą. Kai imame blogiau matyti, užsirašome į oftalmologo priimamąjį. O kokie simptomai mums gali parodyti, kad reikalinga seksologo pagalba? Juk, kaip juokaujama, nėra tokio organo, kaip seksas, ir jis negali pasiligoti...

Seksologai šalina problemas, susijusias su intymiu gyvenimu: problemas dėl pernelyg didelio lytinio susijaudinimo ar jo nebuvimo, erekcijos, orgazmo problemas ir pan. Be to, problemas, susijusias su psichine seksualine branda. Poros intymūs santykiai – taip pat seksologų darbo baras. Tiesa, jei pacientą kamuoja prostatitas, o pacientę – kiaušidžių uždegimai, seksologas juos nukreips jau pas kitą specialistą.

Iš tiesų, į seksologus dažniausiai kreipiasi vyrai. Iš dalies galbūt taip yra todėl, kad jei problemų turi vyras, jis jų negali nuslėpti. Jis žino, ji žino, o jei dar ji nenulaiko liežuvio už dantų, tai vyro problemas aptarinėja ir uošvė su kaimynais...

O štai su moterimis viskas kitaip. Toli gražu ne visos moterys net ir įvardijusios problemą būna pasirengusios „išnešti“ savo intymias bėdas „į viešumą“.

Taip ir tampama „moralės normų“ įkaitėmis: laiku nesikreipus į specialistą problemos gilėja, kol galiausiai moteris gali visai nebejausti orgazmo ir nustoti domėtis seksu. Deja, paprastai tai paliečia ir kitas gyvenimo sritis, net gali sugriauti šeimą. Tad ar tikrai seksualinės problemos yra „uždara“ zona, tik Jo ir Jos sritis? Anaiptol.

Jei nors vienas iš žemiau išvardytų simptomų jums pažįstamas, jau pats laikas su seksologo pagalba pamėginti pakreipti gyvenimą į gerąją pusę.

Bendras nepasitenkinimas. Lyg ir nieko neskauda, netempia, nespaudžia, bet savo intymiu gyvenimu nesate patenkinta. Na, netenkina partneris, pozos, reti orgazmai... Seksologai padės prisikasti prie šio nepasitenkinimo šaknų. Juk ne veltui didžioji dauguma jų turi ir psichoterapeuto pažymėjimą ir net apie 70 proc. atvejų išsprendžia pacientų problemas jų neišrengdami.

Skausmingumas. Skausmas lytinio akto metu (ar net iki akto), kuriam nėra jokio akivaizdaus pagrindo – rimta priežastis kreiptis į specialistą. Netgi jei skausmas greit praeina, neverta apie jį pamiršti. Jis gali slėpti uždegiminius procesus, bet lygiai taip pat gali būti ir psichologinio pobūdžio.

„Uždara“ asmenybė. 2–3 procentams moterų gali pasireikšti toks simptomas, kai esant bet kokiai sekso preliudijai (netgi su mylimu ir geidžiamu partneriu) klubai refleksiškai susispaudžia, o makšties raumenys susitraukia, tad lytinis aktas tampa neįmanomas. Moteris tokiu atveju negali pati kontroliuoti savo organizmo, jai padėti gali tik specialistas seksologas.

Nėra orgazmo. „Argi tai liga, kad reikėtų gydytojo?“ – paklaus „moralės sergėtojai“. Kaip moters organizmą ir jos fizinę bei moralinę sveikatą veikia orgazmas – atskira tema. Tik jau netikėkite tais, kurie teigia, kad nejausti orgazmo – normalu. Vadinamoji anorgazmija būna įvairios kilmės. Orgazmai gali būti reti, nepakankamai stiprūs ir pan. Seksologas neišspręs visų problemų iš karto, it burtų lazdele mostelėjęs, bet... specialistai praktikai teigia, jog dvi iš trijų orgazmo nepatiriančių moterų niekada nepasiekia malonumo kulminacijos todėl, kad iš anksto yra nusiteikusios nesėkmei... Čia seksologai jau turi padirbėti kaip psichologai. Beje, tokios konsultacijos gali vykti ir nuotoliniu būdu, pasitelkus išmaniąsias technologijas. Tiesa, į pirmą susitikimą su gydytoju rekomenduojama atvykti.

Padidėjęs moters seksualinis potraukis. Iš pirmo žvilgsnio, ypač vyrams, tai gali pasirodyti ne problema, o, atvirkščiai, lemties dovana, bet realybėje šitai greitai nuvargina abu partnerius: juk antrajai pusei reikia būti „visad pasiruošus“, o ir moteris pasijunta seksualinių potroškių verge... Nimfomanija – išties rimtas seksualinės sveikatos sutrikimas, kurį gali sąlygoti ir hormonų pusiausvyros sutrikimai, ir psichologinės problemos, tad dėl jo kreiptis į seksologą būtina.

Seksualinio potraukio praradimas. Būna moterų, kurios nėra pajutusios seksualinio potraukio ar kurios seksu domisi tik savišvietos tikslais (beje, jos – taip pat potencialios seksologo pacientės). Bet būna, kad moteris nustoja jautusi lytinį potraukį dėl neaiškių priežasčių. Jei tokia būsena užsitęsė – verčiau negaišti laiko ir kreiptis pagalbos į seksologą. Priežastys vėlgi gali būti įvairios, ir tokiu atveju pas specialistą veikiausia teks eiti kartu su partneriu. Juk jei jūsų geismas „užsnūdo“, tai jį „pažadinti“ veikiausiai teks jam...

Seksologai sako, kad tik labai retais atvejais užtenka vieno susitikimo su pacientu, dažniausiai prireikia visos gydymo programos. Bet įveikti galima visas problemas. Ir į pradžioje iškeltą klausimą galėtume atsakyti taip: seksologas iš tiesų gydo seksą, bet kartu – ir mūsų santykį su juo bei požiūrį į jį.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder