2020 m. liepos 6 d. 01:28 val., pirmadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Receptai

Receptai

Savaitgaliui - gardūs ir sotūs, nesaldūs pyragai (+receptai)

2020-05-29, 19:58

Asta Brazaitiene

Savaitgaliui - gardūs ir sotūs, nesaldūs pyragai (+receptai) nuotrauka, foto

© TV3

Reklama

Ar yra toks svogūnų patiekalas, kurio neatsisako net svogūnų nemėgstantys? Tikrai taip – svogūnų pyrago atsisakytų retas. Gaminant svogūnai karamelizuojami ir nelieka aitrumo, jie tampa malonaus, saldaus skonio. Tikrai verta tokį pyragą išsikepti namuose, skonis maloniai nustebins.

Dar vienas nuostabus pyragas su grill dešrelėmis ir raugintais kopūstais puikiai tiks išsikepti grilyje. Daugumai skoniai, atrodytų, įprasti, tačiau neįprastas pateikimas ir dūmų kvapas suteiks pikantiškumo. Gamtoje bus tiesiog tobulas pasirinkimas.

Nuostabių pyragų idėjos laidoje „Skaniai ir paprastai“ šeštadienį 9.00 per TV3.

Karamelizuotų svogūnų pyragas „Tarte Tatin“

Svogūnų pyragui paruošti Jums reikės:

• 3-4 (~700g) didelių saldžių svogūnų

• 3 šaukštų sviesto

• 2-3 šaukštų rudojo cukraus

• 1 stiklinės (~200ml) vištienos arba jautienos sultinio

• 1 šaukšto balzamiko

• Šakelės šviežio rozmarino

Reklama

• ~60 g tarkuoto lydyto sūrio

• 1 pakelio (2 gabalėlių) sluoksniuotos bemielės tešlos

• 2 šaukštų Dižono garstyčių

• Žalumos patiekiant

Maždaug 25 cm kepimo formą/keptuvę gausiai ištepti sviestu ir apibarstyti cukrumi. 2 didelius nuvalytus svogūnus padalinti į 16 vienodų skiltelių (8 skiltelės iš vieno svogūno). Likusius svogūnus supjaustyti šiaudeliais.

Šiaudeliais pjaustytą svogūną apkepti svieste ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol suminkštės, karamelizuosis (apie 15min. Jei svogūnai pradeda kibti prie keptuvės, įpilti šlakelį vandens. Svogūnams apkepus, supilti sultinį ir virti, kol sultinys nugaruos, svogūnai taps džemo konsistencijos. Įpilti balzamiko, sudėti šviežią smulkintą rozmariną, išmaišyti ir nukelti nuo kaitros.

Reklama

Svogūnų skliteles išdėlioti kepimo formoje. Keptuvę dėti ant aukštesnės nei vidutinė kaitros ir kepti, kol sviestas su cukrumi taps tamsios gintaro spalvos, o svogūnai truputį suminkštės (apie 10 minučių). Sumažinti kaitrą, į tarpus sudėti anksčiau karamelizuotus svogūnus, pakaitinti dar apie minutę ir nuimti nuo kaitros. Apibarstyti tarkuotu sūriu.

Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į maždaug 25 cm apskritimą, uždėti formą, kurioje keps pyragas ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą ir padaryti „bortelį“. Vidų patepti garstyčiomis, centre padaryti tris įpjovas ir uždėti ant svogūnų, kad tešlos kraštai neliestų keptuvės.

Kepti iš anksto iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija apie 30-35 minutes, kol tešla apskrus. Iškeptą pyragą atvėsinti apie 5 minutes, tuomet apversti.

Grill dešrelių ir raugintų kopūstų pyragas

Dešrelių ir kopūstų pyragui paruošti Jums reikės:

Reklama

• 2 vidutinio dydžio svogūnų

• 2 skiltelių česnako

• 4-5 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus

• ~400g raugintų kopūstų

• 500g kiaulienos dešrelių kepimui

• 1 pakelio (2 gabalėlių) sluoksniuotos bemielės tešlos

Reklama

Padažui:

• 1 stiklinės aštraus pomidorų kečupo

• 1-2 šaukštelių kario prieskonių

• 1-2 šaukštų obuolių sidro acto

• 1 šaukšto alyvuogių aliejaus

• Žiupsnelio druskos bei pipirų

Reklama

Iš anksto paruoštą grilį su tiesiogine kaitra įkaitinti iki ~200°C. Į įkaitintą keptuvę pilti aliejų ir sudėti šiaudeliais supjaustytus svogūnus ir smulkintą česnaką. Kepti, kol svogūnai suminkštės. Apkepus svogūnams sudėti nusunktus raugintus kopūstus ir kartais pamaišant kepti, kol kopūstai taps minkšti, paskrus, įgaus gražų auksinį atspalvį.

Grilyje apkepti kiaulienos dešreles, kad paskrustų. Išimti ir palikti bent 5 minutes „pailsėti“.

Visus padažui skirtus ingredientus sudėti į dubenėlį ir gerai išmaišyti.

Sluoksniuotos tešlos lapelius sujungti į vieną, iškočioti į apskritimą, uždėti formą, kurioje keps pyragas ir gražiai apipjauti kraštus. Užlenkti ~1cm tešlos kraštą, padaryti „bortelį“ ir kelias įpjovas centre.

Apkeptus kopūstus trumpam išimti iš keptuvės ir į keptuvės dugną gražiai sudėlioti dešreles. Į tarpelius ir ant dešrelių sudėti kopūstus, ant viršaus uždėti anksčiau paruoštą tešlą, pateptą 2-3 šaukštais pomidorų padažu su kariu.

Pyragą kepti iki 200°C įkaitintame grilyje ant netiesioginės kaitros maždaug 30min. Iškeptą pyragą truputį atvėsinti ir apversti. Pagardinti šviežiu čiobreliu ir mėgautis.

Skanaus!

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Receptai

Tikriausiai niekas nesiginčys, kad pats skaniausias maistas - pagamintas namuose. Svarbu, kad...

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis nuotrauka, foto

Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša...

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų nuotrauka, foto

Klaipėdos krašte nuo seno advento metu buvo laikomasi pasninko. Žmonės ne...

Senųjų Klaipėdos krašto advento valgių receptai nuotrauka, foto

Triukšmas iš „Auskos“ neliko be atsako – pradėtas ikiteisminis tyrimas nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, Iki rytmečio visą savaitgalį vykęs renginys su muzika poilsio namuose „Auska“ ir...

Kaip iš Lietuvos teritorijos "dingo" 830 tūkst. gyventojų (1) nuotrauka, foto

SE, Daugiau nei šimtas metų nuo Pirmojo pasaulinio karo pabaigos. Ką pakeitė šis...

Nuo Dekanidzių vairuotojo iki Holivudo turtuolius žudžiusio monstro – pirmojo mirties bausme JAV nuteisto lietuvio istorija nuotrauka, foto

Kriminalai, Gabus būgnininkas, vaizdajuosčių, akvariumų prekeivis, limuzinų nuomotojas, „Vilniaus brigados“ vadeivų Boriso...

Kosminiai LRT vadovų atlyginimai šokiravo visuomenę nuotrauka, foto

Lietuva, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija paskelbė administracijos darbuotojų atlyginimus, o jie...

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...