Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų

Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša ir saulėje džiovintų pomidorų užtepėle, lydekos drožtainį su burokėliais, silkės sumuštinius su morkomis ar senovinę „Kūčią“ – sužinosite sekmadienį. TV3 laidos „La Maistas“ šefai Kūčių vakarienei gamins 12 patiekalų – ir tradicinius, ir naujas jų interpretacijas. Taigi, idėjų švenčių stalui ras ir jau patyrusios šeimininkės ir tie, kas galbūt pirmą kartą ruoš Kūčių vakarienę.

Nuolatiniai laidos „La Maistas“ šefai – grilio entuziastas Vyliaus Blauzdavičius ir istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis dalinsis ne tik savo patiekalų receptais, bet ir vaikystės prisiminimais. Jiems kompaniją palaikys tinklaraščio kumutesvirtuve.lt šeimininkė Renata.

Renata Kūčių vakarienei keps duoną, skumbrę su burokėliais ir ruoš silkę su obuoliais ir marinuotais agurkėliais, kurią patieks netradiciškai – porcijinėse taurėse. „Patieksiu tokiu būdu, nes būtent tiek žmogui ir užtenka, nereikia nukrauti stalų ir persivalgyti“, – sako ji.

Kad per šventes svarbiausia, ne maistas, o bendravimas pritaria ir Vylius Blauzdavičius. „Svarbiausia – buvimas kartu, o ne perkrautas stalas. Pas mus visi pasiskirstę kas ką daro, štai, pavyzdžiui, uošvis gamina savo firminį patiekalą – įdarytą karpį, aš – antį kepsiu Kalėdų pirmai dienai. Tuomet nepervargstame ir galime tiesiog būti kartu, bendrauti“, – sako Vylius.

Kūčių vakarienei jis visada ruošia kepintų kanapių ar linų sėmenų su druska pagardą prie virtų bulvių. „Kepintos sėklos – labai geras baltymų šaltinis. Be to, tai sotus patiekalas“, – sako V. Blauzdavičius. Kitas paprastas, bet gardus ir greit pagaminamas užkandis, kurį jis gamins – sumuštiniai su silke ir morkomis.

„Senovinėje Kūčių diena būdavo išskirtinai pasninko diena, šeimininkės net jei gamindamos paragaudavo – išspjaudavo. Ant vakarienės stalo nebūdavo jokių gyvulinės kilmės produktų – nei pieno, nei kiaušinių, nei varškės. Taip pat nebūdavo nei mišrainių, nei silkių pataluose – šie patiekalai gerokai vėliau atsirado ant lietuvių stalo“, – pasakojo istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis.

Pasak jo, vienas seniausių patiekalų, kuris dabar primirštas – „Kūčia“. Jis būdavo gaminamas iš pupelių, žirnių ir saldinamas medaus sirupu. Šio patiekalo interpretaciją Tomas ir pagamins. O tiems, kam galbūt pabodo tradicinis aguonpienis, pasiūlys naują netikėtą jo variaciją.

„Kūčia“ su medaus sirupu pagal Tomą

Porcijų skaičius: 4

Gaminimo trukmė: apie 1 val.

Ingredientai:

100 g virtų žirnių

100 g virtų pupelių

50 g virtų kviečių

20 g aguonų

20 g džiovintų spanguolių

20 g lazdyno riešutų

Sirupui:

100 g medaus

50 g vandens

1 vanilės lazdelė

Gaminimas:

Išverdamas sirupas – medus pakaitinamas su vandeniu ir vanilės lazdele.

Žirniai, pupelės ir kviečiai pirmiausia išverdami atskirai, o po to sumaišomi ir pakaitinami 5 minutes drauge su aguonomis, džiovintomis spanguolėmis ir pasmulkintais lazdyno riešutais.

Paruošta „Kūčia“ sudedama į dubenį ir užpilama sirupu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder