2020 m. rugsėjo 22 d. 14:24 val., antradienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Receptai

Receptai

Aviečių metas: 3 skanių ir sveikų desertų idėjos

(1)

Aviečių metas: 3 skanių ir sveikų desertų idėjos nuotrauka, foto

© Pixabay.com nuotr.

Reklama

Saldžios ir sodrios spalvos avietės – vienos populiariausių vasaros uogų. Mitybos specialistai jas rekomenduoja vartoti dėl sveikatai naudingų maistinių savybių, konditeriai avietes giria dėl jų universalumo gaminant desertus, o prekybininkai teigia, kad sezono metu šios uogos yra vienos populiariausių. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi trijų skanių ir sveikų desertų su avietėmis idėjomis.

Pasak Mindaugo Tamošiūno, prekybos tinklo „Iki“ Komercijos ir rinkodaros tarnybos Bakalėjos, gėrimų ir ne maisto prekių departamento vadovo, įpusėjęs vasaros sezonas tradiciškai koreguoja ir pirkinių krepšelio turinį – juose vis dažniau atsiranda uogos, o tarp jų neretai – ir avietės.

„Avietės yra vienos populiariausių uogų, kartu su šilauogėmis, braškėmis ir trešnėmis. Antroji vasaros pusė yra aviečių pikas, tad sezono metu jų pardavimai vidutiniškai išauga du kartus. Tačiau, nepaisant uogų sezoniškumo, jų pardavimų šuolius matome ir per tokias šventes kaip Valentino ar Moters diena. Tuo metu uogų paklausa gali šoktelėti net 3–4 kartus“, – sako M. Tamošiūnas.

Pasak jo, per metus „Iki“ vidutiniškai parduoda apie 15 tonų aviečių, iš kurių 5 proc. sudaro lietuviškos kilmės. Kitos atkeliauja iš tokių šalių kaip Marokas, Ispanija, Italija, Graikija, Vengrija ir Lenkija.

Tuo tarpu „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė teigia, kad avietės – universalios uogos, dėl savo skonio ir tekstūros lengvai pritaikomos įvairiems receptams. Ji dalijasi vasariškų desertų su avietėmis idėjomis bei jų gaminimo subtilybėmis. 

Minkšti avižiniai sausainiai su avietėmis

Avižos laikomos vienais vertingiausių grūdų, nes jose gausu žmogaus sveikatai svarbių vitaminų ir mineralų. V. Juodkazienė taip pat pastebi, kad avižos labai tinkamos ir daugelio jau pamėgtos ir konditerijoje.

„Jau kuris laikas vyrauja požiūris, kad avižos nebėra skirtos tik košei. Šiandien iš jų kepama sveikuoliška duona ar blynai, gaminama granola, o avižiniai sausainiai tapę jau, tikriausiai, kiekvienos virtuvės klasika. Avižos puikiai dera ir su įvairiomis uogomis, tarp jų ir avietėmis. Toks derinys suteikia sotumą, aprūpina organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis ir, žinoma, sukuria išskirtinį vasarišką skonį“, – teigia maisto ekspertė.

Jums reikės:

  • 100 g avižinių dribsnių
  • 90 g viso grūdo kvietinių miltų
  • 120 ml medaus
  • 1 didelio kiaušinio (kambario temperatūros)
  • 2 v. š. ištirpinto kokosų aliejaus
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto
  • 1 ½ a. š. kepimo miltelių
  • ½ a. š. malto cinamono
  • Žiupsnelio druskos
  • Didelės saujos šviežių aviečių

Paruošimas:

Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus – avižas, miltus, druską, kepimo miltelius, cinamoną. Kitame dubenyje supilkite kokosų aliejų, vanilės ekstraktą, medų, įmuškite kiaušinį ir viską gerai išmaišykite. Šlapią masę pilkite į dubenį su sausa mase, viską gerai išmaišykite. Atsargiai į tešlą įmaišykite avietes. Tešlą dėkite į šaldytuvą 30 minučių.

Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Formuokite apvalios formos sausainius. Kepkite apie 15 minučių, iškepusius palikite trumpam atvėsti. Iš šio kiekio išeina apie 15 vnt. sausainių.

Šokoladiniai krepšeliai su avietėmis

Saldžios ir sultingos avietės, pasak maisto žinovės, puikiai dera ir su juoduoju šokoladu – toks duetas sukuria unikalų skonį.

Reklama

„Rekomenduoju rinktis kuo aukštesnės kokybės juodąjį šokoladą, nes tai vienas pagrindinių šio deserto ingredientų. Geriausia rinktis juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje yra bent 70 proc. kakavos. Recepte naudojamas kokosų pienas sušvelnins kartesnį šokolado skonį“, – pataria prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.  

Jums reikės:

  • Puodelio šviežių aviečių
  • Plytelės juodojo šokolado (kuriame yra bent 70 proc. kakavos)
  • 1 v. š. kokosų aliejaus
  • 1 v. š. kokosų pieno

Paruošimas:

Avietes nuplaukite ir nusausinkite. Pasiruoškite keturias neprilimpančios medžiagos keksiukų formeles ir į jas įtieskite popierines keksiukų formeles. Garų vonelėje ištirpinkite kokosų aliejų, dėkite susmulkintą šokoladą ir maišydami kaitinkite iki vientisos masės. Įmaišykite kokosų pieną ir nuimkite šokolado masę nuo kaitros. Paruoškite krepšelius – supilkite šokolado masę lygiomis dalimis į formeles. Tuomet dėkite avietes – po 2–3 avietes į masę ir po 4–5 vnt. ant viršaus. Krepšelius dėkite į šaldiklį vienai valandai, kad sustengtų.

Šaldytas aviečių skonio graikinis jogurtas

Daug baltymų, kalcio ir kitų žmogaus sveikatai vertingų medžiagų turintis graikinis jogurtas paskutiniuoju metu labai išpopuliarėjo. Pasak V. Juodkazienės, jis dažnai naudojamas ir konditerijoje dėl unikalios savo tekstūros.

„Graikinis jogurtas turi mažiau skysčio ir yra tirštesnis nei įprastas jogurtas, todėl jis itin mėgstamas konditerių siekiant išgauti šilkinę ir kreminę deserto tekstūrą. Sodraus skonio jogurtas puikiai dera su saldžiomis ir gaiviomis avietėmis. Be to, abu produktai tinkami vartoti ir juos atšaldžius, todėl ir šaldytu aviečių skonio graikiniu jogurtu galima mėgautis ištisus metus“, – teigia maisto žinovė. 

Reklama

Jums reikės:

  • 1,5 puodelio šaldytų aviečių
  • Puodelio graikinio jogurto (be skonių)
  • 3 v. š. medaus
  • ⅓ puodelio citrinos sulčių
  • 2 v. š. smulkintos citrinos žievelės

Paruošimas:

Dubenyje sumaišykite jogurtą, uogas, citrinos žievelę, citrinų sultis ir medų. Elektrinio trintuvo pagalba sumaišykite ingredientus iki tolygios masės. Dubenį su mase dėkite į šaldiklį 6–8 valandoms. Kas 2 valandas masę vis pamaišykite, siekiant išvengti kristalizacijos proceso. Patiekite atskiruose indeliuose su šviežiomis uogomis.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Komentarai

2020-08-06   10:51

IP: 141.101.104.47

Vardas..Brianas Günteris Haugenas
Gyvena ..... Šiaurės Reinas-Vestfalija
Profesija ...... verslininkas
Paskolos suma .... 250 000 €
Paskolų palūkanos .... 1 proc.
Religija: katalikybė
Mano el. Paštas kiekvienai arkliai; [email protected]

Buvo sakoma, kad gyvenimas iš tikrųjų gali džiaugtis tik tuo atveju, jei jau buvo kančia ir skausmas. Džiaugiuosi ir esu dėkinga savo „Mizuho Bank“, Ltd. Diuseldorfo filialas gavo 250 000 eurų paskolą į banko sąskaitą. Ar esate vyras ar moteris, kurie kreipėsi dėl paskolos ir buvo atmesti jūsų banko? Šiandien noriu jums pasakyti, kad galite gauti paskolą iš geriausios internetinės bendrovės ir jums nereikia užpildyti daug dokumentų, be to, jų palūkanų norma yra gera - 1%. Mane su AASIMAHA ADILA PASKOLOS KOMPANIJA supažindino draugas, gavęs iš jų paskolą. Man reikėjo grynųjų pinigų ir nuėjau į savo banką. Jie man pasakė, kad dėl blogo kredito nebuvau kvalifikuotas gauti paskolą ir kad banko palūkanos buvo aukštos. Dabar esu laiminga, nes galiu kurti savo svajonių verslą. Mano mokėjimas prasidės netrukus. Nustokite švaistyti laiką komercinių bankų su didelėmis palūkanų normomis ir pasinaudokite AASIMAHA ADILA AHMED PASKOLOS FIRMA, kad gautumėte savo paskolos lėšas. Jūs labai greitai gaunate patvirtintas paskolas ir kredituojate sąskaitą tą pačią paraiškos pateikimo dieną. Ne, dalyvaujama per daug procesų ir procedūrų, kaip tai daroma bankuose. Paskolas teikianti įmonė nežino, kad dalinuosi šia gera žinia. Su jais galite susisiekti el. Paštu.
Kreipkitės dabar ..... ([email protected])
Mano el. Paštas kiekvienai arkliai; [email protected]

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Receptai

Vieno kąsnio sumuštinukai yra išsikovoję sau vietą ant kiekvieno šventinio stalo ir...

Švenčių svečius džiuginantys vieno kąsnio sumuštiniai nuotrauka, foto

Tikriausiai niekas nesiginčys, kad pats skaniausias maistas - pagamintas namuose. Svarbu, kad...

Orkaitėje keptas karpis su daržovėmis nuotrauka, foto

Kaip pasigaminti, pyragėlius su džiovintais grybais ir petražolėmis, paplotėlius su lašiša...

Kūčių vakarienė – nuo tradicijų iki modernių interpretacijų nuotrauka, foto

V. Šapoka: Lietuvai gali tekti didinti mokesčius nuotrauka, foto

Lietuva, Dėl koronaviruso krizės augant valstybės skolai, ateityje gali tekti  didinti kai kuriuos...

Dėl avarijų klaipėdiečiai kaltina neveikiančius šviesoforus nuotrauka, foto

Kriminalai, Klaipėdiečiai jau ne pirmą kartą skundžiasi dėl neveikiančio šviesoforo gana judrioje I....

Padidėjęs kūno plaukuotumas gali signalizuoti apie endokrininius sutrikimus nuotrauka, foto

Sveikata, Padidėjęs kūno plaukuotumas ne tik gadina bendrą estetinį vaizdą, bet ir gali...

Uosto direkcijoje – diena be automobilio nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija jungiasi prie tarptautinės iniciatyvos, kuria skatinama bent...

Lietuva, Paskelbta prieš 31 min.

Kriminalai, Paskelbta prieš 55 min.

Klaipėda, Paskelbta prieš 1 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...