Žydintis daržas ar daržovės gėlyne?

Žydintis daržas ar daržovės gėlyne?

Dauguma sodininkų bei daržininkų daržoves augina tam, kad galėtų maitintis išties sveikais ir šviežiais produktais. Vis dėlto ne vien duona žmogus gyvas... Todėl pastaruoju metu tapo madinga sodinti gėles į daržovių lysves ir atvirkščiai - specialiai parenkamos daržovės gėlynams.

Reikia tik visai nedaug fantazijos, ir toks neįprastas žydintis daržas bus džiaugsmas ne tik pilvui, bet ir akims.

Daržovių lysvė pasipuoš spalvomis, jei į ją pasodinsite paprasčiausių nasturtų. Beje, jų nepribrendusių, dar žalių vaisių skonis primena gurmanų mėgstamus kaparėlius. Nasturtų lapeliai kartu su žiedeliais dedami į salotas, troškinius, arbatas.

Daržovių lysvėje vietos atsiranda ir medetkoms bei serenčiams. Šie augalai yra ne tik sodrios spalvos bei turintys gydomųjų savybių, tačiau atbaido ir daugybę kenkėjų nuo šalia augančių daržovių.

Šalia morkų galima pasodinti chrizantemų, taip pat tokia kaimynyste bus patenkintas ir šalavijas, atbaidysiantis morkinę musę.

Burokėlių, ropių ar ridikėlių lysvė gali baigtis kvapiaisiais pelėžirniais. Šalia bulvių galima pasodinti medetkų, nasturtų ar burnočių.

Kompoziciją galima papildyti ir jurginais, kurių aukštis - ne didesnis nei 1 m. Dažnai šalia daržovių sodinamos ir rudgrūdėlės, rugiagėlės, portulakos ir kt. Šios gėlės žydi ilgai, taip suteikdamos daržui išskirtinį vaizdą.

Į gėlyną - pomidorų

Gana dažnai sutinkamas ir kitas variantas - gėlynas su pavienėmis daržovėmis, mat dauguma jų išties esti estetiškos išvaizdos. Pavyzdžiui, moliūgai, cukinijos ir aguročiai pasižymi įspūdinga lapija, o specifinės išvaizdos vaisiai ir gražūs žiedai tampa puikiu gėlyno akcentu.

Labai dekoratyviai atrodo ir petražolės. Ne veltui jomis apsodinami gėlių klombų pakraščiai. Klombos viduryje tinka pasodinti cukinijos, moliūgo daigą ar kelis artišokus.

Dekoratyvieji kopūstai trispalviais, žaliais, purpuriniais ar gelsvais lapais tiks bet kuriam gėlynui. Jie puošia lysves iki pirmo sniego, mat šaltukas nenublukina, o dar labiau paryškina lapų spalvas.

Iš klombos centro kraštų link eilutėmis sodinamos įvairiaspalvės salotos. Bet kurį gėlyną papuoš ir mangoldai - pagal išvaizdą panašūs į valgomuosius burokėlius, tiktai jų šaknys šakotos ir lapkočiai bei lapai daug stambesni.

Šalia chrizantemų nuostabiai atrodo violetinių lapų bazilikai.

Gėlynų pakraščius apsodinti tinka ir laiškiniais česnakais. Šie daugiamečiai augalai atauga anksti pavasarį, žydi labai gražiai, o žali laiškai išlieka iki pat šalnų.

Daržoves galima sodinti ir aplink vaismedžius arba šalia pamatų. Aplink vaismedžius tinka auginti rūgštynes, laiškinius česnakus, salotas, ridikėlius, petražoles ir pan.

Įspūdingas reginys galimas auginant smulkiavaisius pomidorus ar dekoratyvinius moliūgus, raguotuosius melionus. Atsižvelgiant į spalvas šalia galima pasodinti ir žemaūgių daržovių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder