Terasa: praktiški patarimai

Terasa: praktiški patarimai

(1)

Terasa yra jungiamasis namo ir sodo elementas, tad ją projektuodami atsižvelkite ne tik į funkcionalumą, bet ir į tai, kad ji turi puošti namą.

Kur geriausia įrengti?

Geriausia vieta terasai - pietrytinė, pietinė arba pietvakarinė namo pusė.

Jei statysite terasą iš šiaurinės namo pusės - apsirūpinsite vėsuma per vasaros karščius, o jeigu nuo namo į pietus - mėgausitės šiluma šaltuoju metų laiku.

Jeigu jūsų sodas yra šiaurinėje namo pusėje - terasą verčiau montuokite toliau nuo namo, kad jai tektų šiek tiek saulės. Šiuo atveju būtina atsižvelgti į dirvožemio savybes ir gruntinių vandenų gylį.

Jeigu nutarėte pasirinkti masyvią monumentinę konstrukciją, tuomet geriausias sprendimas - vienas fundamentas terasai ir namui. Jis padės išvengti terasos skilinėjimo ir deformacijos, kurią gali sukelti netolygi apkrova.

Iš kokių medžiagų?

Universalus variantas - medinė terasa, nes ji puikiai derės tiek prie medinio, tiek prie tašytų akmenų namo.

Kai kurie specialistai nepataria naudoti spygliuočių (eglės, pušies) medienos, nes ji labai sugeria drėgmę ir nėra ilgaamžė. Geriausia mediena terasai - ąžuolas ir maumedis.

Maumedžio terasa laikys dukart ilgiau nei pušis, nors ir impregnuota giluminiu būdu. Turėklams tinka naudoti minkštą medieną (pavyzdžiui, pušies).

Kad lentos nepūtų, naudokite minėtų atsparių rūšių medieną, nes nepatvarios medienos apdorojimas specialiomis apsauginėmis medžiagomis nors ir naudingas, tačiau eksploatuojant greitai nusitrina.

Nepageidautinas ir tiesioginis kontaktas su kitais vandenį kaupiančiais paviršiais arba, pavyzdžiui, su akytąja akmens mase - nuo to reiktų apsaugoti arba vandeniui atsparia plėvele, arba oro tarpais.

Montavimo niuansai

Pagrindas terasai montuojamas panašiai kaip visų lengvų statinių pamatai. Pavyzdžiui, tai gali būti betoniniai blokai, išdėstyti ant smėlio ir žvyro pakloto.

Lentos klojamos viena kryptimi su nedideliu nuolydžiu nuo namo (kad nubėgtų lietaus vanduo). Tarp lentų paliekami nedideli tarpeliai, kad orui keičiantis nesideformuotų.

Vienas svarbiausių uždavinių konstruojant terasą - neleisti atsirasti "vandens gaudyklėms". Taip pat kiek įmanoma apsaugokite nuo tiesioginės drėgmės lentų galus (būtent per skersinius pluošto pjūvius mediena intensyviausiai sugeria drėgmę).

Estetika

Ideali prie namo prisišliejusios terasos forma yra stačiakampis, tačiau pasitaiko pačių įvairiausių: rombo, apskritų ir pan.

Terasos grindų spalva turi derėti su namo sienos spalva arba mūru.

Patogiausia, kai į terasą galima patekti iš virtuvės. Tad jeigu ją įrengsite atokiau nuo namo, pasirūpinkite ir 1,2 - 1,5 m pločio takeliu - kad neneštumėte purvo į namus.

Takelis gali būti iš natūralių akmenų, klinkerio, dekoratyvinių plytelių. Iš spalvotų trinkelių galima sukloti įspūdingą grindinio raštą. Prie seno namo akmeniniais pamatais tinka skaldytas akmuo, prie medinio - smulkūs akmenukai ar nespalvotas žvyras.

Kaip nutiesti takelį?

Išplėškite velėną, išlyginkite žemę ir suplūkite.

Pilkite 10-20 cm žvyro, ant viršaus - dukart plonesnį smėlio sluoksnį.

Ant išlyginto grunto norimu raštu klokite trinkeles, plyteles arba dėkite akmens plokštes.

Tarpus pripildykite smėlio ir nušluokite perteklių. Smulkia čiurkšle palaistykite vandeniu.

Betono trinkelės arba akmenys į smėlį (arba betoną) įleidžiami per du trečdalius.

Stambiais akmenimis grįsti takai tvirti, po žiemos beveik neišsikraipo. Smulkius akmenukus verčiau kloti ant betono pagrindo.

Kuo apsodinti?

Be žalumos terasa atrodys nuobodokai, todėl palei jos perimetrą sodinami vijokliniai augalai, medžiai, krūmai, tačiau taip, kad nebūtų per daug užtamsinta. Augalai dažnai sodinami ir į kubilius.

Aplink terasą tinka sodinti vinvyčius, kartuokles, veigeles, lanksvas, budlėjas, pirmajame plane - vijoklines rožes, sausmedžius, stambiažiedes ląstūnes ar kinines visterijas.

Lysvėje tarp vijoklinių rožių ypač gražiai atrodo švelniosios rasakilos, vienadienės, veronikos, besidriekiančios rožės rausvais žiedais, kelios piramidinės eglutės ar kadagiai.

Samanos ir kerpės

Ką daryti, jeigu po žiemos ant terasos grindų vietomis įsiveisė samanos ir kerpės?

Medinėms grindims cheminių medžiagų nereikėtų naudoti, nes medis yra labai jautrus, gali būti sugadintas. Verčiau jį nuvalykite ir ištepkite aliejumi. Kerpes galima nuvalyti citrinos sultimis ar actu, tačiau nuolatinei apsaugai rekomenduojama sutepti kietmedžio aliejumi.

Minkštos pušies turėklus nušveiskite kietu šepečiu, sutepkite terpentino ar pušų aliejumi (tas pats tinka ir mediniams sodo baldams).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder