Spygliuočiai sode. Laikas sodinti!

Spygliuočiai sode. Laikas sodinti!

Renkantis augalus visada būtina pagalvoti ir apie jų dekoratyvumą visais metų laikais. Žinia, lygių šiuo atžvilgiu neturi spygliuočiai. Tinkamiausias metas juos sodinti yra pavasaris (balandžio pabaiga ir gegužės pradžia) ir ruduo (rugpjūčio pabaiga-rugsėjo pabaiga). Kitu metu pasodinti augalai blogiau įsišaknija. Ypač gerai prigyja rudenį pasodintos eglės, mat jos tokiu metu baigia augti, šakelių galuose susiformuoja pumpurai.

Kaip išsirinkti?

Ar galima sodinuką parsinešti iš miško? Specialistai sako: jeigu atsargiai ir pagal taisykles iškasite eglutę ar pušaitę, didelės žalos gamtai nepadarysite. Tiesa, miškas turėtų būti jūsų ar bent jau kasama su jo savininko leidimu...

SODINUKAS turi būti pasodintas tokiame gylyje, kokiame augo medelyne. Rudenį sodintus spygliuočius iki užšąlant (nesvarbu, koks oras) reikia nuolat gausiai laistyti.

Atminkite, jog neverta rinktis didelių sodinukų: kuo augalas mažesnis, tuo geriau ištvers persodinimą ir geriau augs. Paprastąją eglutę patartina išsikasti pamiškėje, ten jos vešlesnės.

Jei rinksitės "naujokus" iš medelynų ar prekybos centrų, belieka apsispręsti, kokios rūšies norite.

Nykštukinė baltoji eglė (P. glauca Conica)

Itin populiarus ir mėgstamas pušinių (Pinaceae) šeimos atstovas. Forma kūgiška. Tankus, lėtai augantis spygliuotis, 10-ies metų augalo aukštis siekia tik 1 m, plotis - 0,6 m. Spygliukai trumpi, žalios spalvos.

Tinka vidutinio derlingumo, normalaus drėgnumo, neutralios reakcijos dirva. Atspari šalčiams.

Želdynuose tinka auginti pavieniui ar grupėmis, kompozicijose su žemaūgiais, besidriekiančiais pažeme augalais.

Dygioji eglė 'Waldbrunn' (Picea pungens 'Waldbrunn')

Tai lizdinė eglė trumpomis šakomis, kuo puikiausiai tinka gyvatvorėms formuoti. Galima sodinti pavieniui ar grupėmis, kompozicijoms su aukštesniais, plačiai išsišakojusiais ar koloninės formos augalais. Spygliai - melsvai žali.

Gerai auga vidutinio derlingumo, normalaus drėgnumo, neutralioje ar truputį rūgštesnėje dirvoje.

Paprastoji eglė 'Pumila' (Picea abies 'Pumila')

Lėtai augantis, tankus, pagalvės formos spygliuotis. Šakelės trumpos, plonos. Spygliai trumpi, minkšti, tamsiai žali. Mėgsta vidutinio derlingumo, normalaus drėgnumo dirvą.

Želdynuose tinka sodinti pavieniui ar kompozicijose su pažeme besidriekiančiais, aukštesniais koloninės ar kūginės formos augalais.

Paprastoji eglė 'Nidiformis' (Picea abies "Nidiformis')

Žemaūgė, suplotos statinės pavidalo paprastosios eglės forma. Užauga 1-1,5 m aukščio ir iki 2 m pločio. Tai viena iš populiariausių eglių dekoratyviniuose želdynuose. Galima sodinti nekarpomose gyvatvorėse.

Korėjietiška balteglė (Abies koreana)

Medelis kūgio formos, gerai augantis pavėsyje ir pusiau pavėsyje. Aukštis - 2-3 m. Išsiskiria iš kitų eglių rūšių tuo, kad kankorėžiai pasirodo labai anksti, jau penktaisiais augimo metais, jų būna daug, o spalva ypač traukianti akį - ryškiai violetinė.

Tiek apie vienas populiariausių eglių rūšių. Jei norite sodinti pušis, tujas, kadagius, geriau palaukite pavasario, kol žemė gerai įšils, mat šie augalai nėra itin atsparūs žiemos šalčiams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder