Sodo mados: tendencija - kuklumas

Sodo mados: tendencija - kuklumas

Viena iš pagrindinių šiuolaikinio sodo kūrimo tendencijų yra modernioji klasika: senos kaip pasaulis idėjos derinamos su naujosiomis technologijomis. Nerūdijančio plieno, stiklo, plastiko dirbinių, kurie dar neseniai buvo populiarūs, dabar atsisakoma. Šiandien vertinamos gamtos medžiagos: medis, akmuo, keramika. Žmonės nori susitaikyti su gamta, nes vis geriau supranta, jog tik ji gali pagerinti jų gyvenimą...

Modernioji klasika

Ne tik drabužių, interjero, bet ir eksterjero madų diktatoriai prancūzai teigia, jog šiuo metu kraštovaizdyje karaliauja kuklumas. Dabartiniai projektai tampa vis mažiau pretenzingi ir vis labiau susilieja su gamta.

Šių metų pasaulinėje landšafto parodoje, tradiciškai vykusioje Čelsyje (Anglija), išryškėjo, jog šiuolaikiniai landšafto dizaineriai siūlo rinktis ramų, vienspalvį žalią sodą su beveik nepastebimais baltais arba rožiniais akcentais.

Dizaineriai ypač daug dėmesio skiria niuansams, pavyzdžiui, kokį grafinį šešėlį ant vejos meta medžio šakos arba kaip debesys atsispindi vandens telkinyje. Ypač aktualios tampa augalų dermės ir jų apšvietimo subtilybės. Rėkiančios spalvos (oranžinė, raudona, geltona) kraštovaizdyje nebepriimtinos.

KUKLUMAS. Vieno garsiausių šiuolaikinio landšafto dizainerių Entonio Polo suprojektuotas sodas. Kuklus, bet elegantiškas baseinas, kuklūs, bet kartu ir puošnūs augalai, paprastas, su gamta susiliejantis grindinys. www.andysturgeon.com

Didžiausioje ir garsiausioje pasaulyje gėlių bei landšafto parodoje "Čelsio gėlių šou-2014" ("Chelsea Flower Show 2014"), kurioje lankėsi net pati karalienė Elžbieta II su svita, visi lauko paviljonai buvo minimalistiniai. Dažnai dizaineriai apskritai atsisako spalvų. Ypač mėgstama sodo idėja - atviras židinys.

"Čelsio gėlių šou-2014" dalyvavęs prancūzų landšafto dizaineris Endis Steržeonas (Andy Sturgeon) spaudoje komentavo, jog viena iš pagrindinių šiuolaikinio sodo tendencijų yra modernioji klasika: senos kaip pasaulis idėjos derinamos su naujosiomis technologijomis. Nerūdijančio plieno, stiklo ir stiklo plastiko dirbinių, kurie buvo populiarūs 10-ajame dešimtmetyje, atsisakoma. Šiandien kur kas aktualesnės gamtos medžiagos: medis, akmuo, keramika. "Žmonės nori susitaikyti su gamta, - sakė dizaineris, - nes pagaliau suprato, kad tik gamta gali pagerinti jų gyvenimą."

EFEKTAS. Pasitelkus gėles galima manipuliuoti vizualiniu erdvės suvokimu, dėlioti akcentus, reguliuoti šviesų žaismą...

Sodas - ne trumpalaikis malonumas

"Sodas turi tapti ilgaamžiu meno kūriniu, - teigia vienas garsiausių šiuolaikinio landšafto dizainerių britas Entonis Polas (Anthony Paul), jau 40 metų keliaujantis po pasaulį ir įvairiuose jo kampeliuose kuriantis įstabius sodus. Jo šedevrų galima išvysti ne tik Anglijoje ar Šveicarijoje, bet ir Viduržemio jūros regione, Afrikoje bei gimtojoje Naujojoje Zelandijoje. Jis yra tokių bestselerių, kaip "Sodo dizaino knyga" ("The Garden Design Book"), "Mažas sodas" ("The Small Garden", "Vandens sodas" ("The Water Garden") autorius, skaito paskaitas ir veda seminarus visuose žemės kampeliuose. - Aš nesistengiu sodo padaryti ultramadingo. Svarbiausia - kad jis visiškai atitiktų šeimininko poreikius, kad derėtų su aplinka ir laikmečiu, kuriuo gyvename. Sodas - tai ne duoklė madai, ne trumpalaikis malonumas. Sodas yra tai, kas ir po daugybės metų atrodys šiuolaikiška ir šviežia."

MODERNIOJI KLASIKA. Dviračių rėmai sodą juosiančioje sienoje. Šiųmetė pasaulinė kraštovaizdžio paroda Čelsyje parodė, jog viena iš pagrindinių šiuolaikinio sodo tendencijų yra modernioji klasika.

Čia turi gyventi siela

Kai užeiname į namus, iškart pajuntame, koks jų charakteris. Architektūra, baldai, spalvų gama, - viskas pajungta vienai idėjai. Viskas suderinta. Lygiai taip pat turi būti ir sode. "Jame būtinai turi gyventi siela", - sako kraštovaizdžio menininkas E. Polas. Anot jo, kad taip atsitiktų, sodą turi kurti žmogus, atradęs savo vietą gyvenime.

Pasaulinio garso landšafto specialistas pataria visada rinktis aukštos kokybės medžiagas ir profesionalių amatininkų paslaugas. Anot jo, šiandien labai aktualu medžiagas naudoti pakartotinai: "Jomis dabar ginkluojasi daugelis pasaulio garso dizainerių ir architektų. Pavyzdžiui, viename iš sodų aš panaudojau sugriuvusio prancūzų vienuolyno mūrą."

Ypač kruopščiai E. Polas sode pataria naudoti spalvas. "Man patinka spalvinti kraštovaizdį augalais, tiesiog dievinu violetinius atspalvius. Paprastai apsiriboju minimaliu augalų rinkiniu, tačiau sodinu juos didelėmis grupėmis. Spalva efektinga tada, kai augalus sodinate tankiai, - sako britas. - Atkreipkite dėmesį ir į augalų lapus, mat gana ilgą laiką jie nežydės. Galiausiai reikia gerai išmanyti ir augalų kombinaciją: ką su kuo derinti. Aš visada parenku augalus, kurių panašios augimo sąlygos."

Kad susipažintum su visais pasaulio augalais, tikriausiai nepakaks ir viso gyvenimo metų... "Todėl aš laikausi taisyklės: kiekvieną dieną susipažįstu vis su nauju augalu", - sako dizaineris.

Švelniai melsvas medžių, krūmų ir skulptūrų atspalvis daro sodą dar patrauklesnį. E. Polas kartais spalvų prideda nudažydamas pastatų sienas, langus arba duris. Jis niekada neapsieina be vandens elementų. "Tai gali būti ir baseinas. Jo vanduo turi būti skaidrus. Man labiau patinka žalsva, o ne melsva jo spalva. Medinis grindinys ir augalų grupės aplink. Jei kliento galimybės leidžia, renkuosi didelius vandens telkinius, kuriuose atsispindėtų medžiai arba kalnai. Vanduo ir sodas - neatskiriami."

Kraštovaizdžio kūrėjas sakosi nulat grįžtantis į savo gimtąją Zelandiją pasisemti įkvėpimo - atsigerti energijos iš dangaus, paplūdimių, landšafto. "Kiekviena šalis įstabi. Svarbiausia - išmokti pamatyti visatos grožį. Tuomet suprasite, kad ir savo darbus galite padaryti nepaprastai gerai."

E. Polas primena, jog sodas - ne statiškas daiktas, o gyvas organizmas, kuris pabuna su pirmaisiais saulės spinduliais, o vakare ramina jus lapų šnarėjimu bei vandens čiurlenimu.

Specialieji efektai

Gėlės yra sodo atmosfera, jo sielos dalis ir vertingas kraštovaizdžio dizainerio instrumentas. Pasitelkus gėles galima manipuliuoti vizualiniu erdvės suvokimu, dėlioti akcentus, reguliuoti apšvietimą etc.

Išmanus gėlių derinimas gali sukurti efektus, būtinus vienoje ar kitoje sodo dalyje ir keičiančius bendrą vaizdą. Čia pateiksime keletą gudrybių, kurios padės jums turimą sodą atnaujinti, paįvairinti, padaryti jį įdomesnį ir paslėpti tam tikrus trūkumus.

Dizainerių siūlomas "dematerializacijos" efektas - puikus sprendimas mažam sodui. Jo esmė - po visą erdvę pasodinti įvairių dydžių gėlynai. Gėlės gali būti labai paprastos, tačiau ryškios ir įvairios. Gėlės, tarsi išmėtytos po visą sodą, sukuria "sodo gėlyne" efektą, kuris yra visiška priešingybė gėlynui sode, nes tarsi panaikina ir kartu išplečia sklypo ribas. Įvertinti tikruosius sodo parametrus iš akies tampa nebeįmanoma...

"Atspaudo" efektas - kai sodinamos dviejų spalvų gėlės: vienspalvės ir įvairiaspalvės, kuriose yra pirmųjų spalvos; pavyzdžiui, violetinės ir baltai-violetinės. Šis būdas tinka vertikaliai apželdinti masyvias tvoras, kurios labai aiškiai nurodo sklypo ribą. Šalia tokio statinio reikia sodinti margų veislių vienspalvius laipiojančius ar vijoklinius augalus, augančius vertikaliai. Sklypo kraštuose arba tose vietose, kur norima sukurti neryškios ribos iliuziją, gerai atrodo klombos su minėtomis dvispalvėmis gėlėmis.

Jeigu norite užmaskuoti kuklią tvorą arba tuščią sodo vietą, pasodinkite gėlių ir dekoratyvinių žolynų fontaną.

Sodo kampus apšviesite pasodinę juose baltų, rožinių, gelsvų gėlių. Čia tinka sodinti krūmus su šviesiais lapais.

Daugelis apželdinimo specialistų naudoja "įrėminimo" efektą: vienu arba keletu su objektu derančių gėlių rūšių apsodina takelius, veją, aikšteles, tvenkinį.

Maskuojamasis gėlynų efektas padės paslėpti takelių kraštus, neišvaizdžius pamatus ar kitą ne itin dekoratyvų kiemo elementą. Maskuotei tinka aukšti arba vidutinio aukščio augalai su vešlia lapija.

"Atsitiktinumo" efektas - tai viena gėlė, tarsi atsitiktinai atsidūrusi netikėtoje vietoje. Ši gėlė turi skirtis nuo netoliese pasodintų augalų, atkreipti į save dėmesį. Tokie štrichai sodą daro įdomesnį, kviečia po jį pasivaikščioti, apžiūrėti tikintis dar daugiau staigmenų...

Šaltų spalvų augalai vizualiai nutolina objektus, šiltų - priartina.

Mėlyni, žydri, violetiniai tonai suteikia sodui iškilmingumo.

Geltonos, oranžinės spalvos sukuria namų jaukumo pojūtį.

Raudonos gėlės skatina norą veikti.

Balta spalva laikoma neutralia, byloja harmoniją ir yra puikus fonas kitiems augalams.

APŠVIETIMAS. Dizaineriai ypač daug dėmesio skiria niuansams, pavyzdžiui, kokį grafinį šešėlį ant vejos meta medžio šakos arba kaip debesys atsispindi vandens telkinyje. Ypač aktualios tampa augalų dermės ir jų apšvietimo subtilybės.

Monochrominis sodas

Vienos spalvos, arba monochrominis, sodas - įdomi landšaftinė idėja, pastaruoju metu įgaunanti vis daugiau populiarumo. Galima pamanyti, jog tai paprasta užduotis, tačiau taip nėra. Monochrominis sodas - sudėtingas vienmečių ir daugiamečių augalų, išdėstytų itin išmaniai, derinys. Žinoma, sodas ir šiaip yra žalias, tačiau jo žaluma turi daugybę variacijų, pustonių. Nepamirškime, kad rudenį daugelis medžių ir krūmų lapų keičia spalvą - gelsta, tampa oranžiniai, bordo ir pan., todėl iš anksto turite nuspręsti, kurie augalai jums tinka.

Jeigu renkatės dabar madingus baltus akcentus sode, specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į pakalnutes, baltas tulpes ir hiacintus, kitas svogūnines gėles, taip pat baltus bijūnus, astrus, chrizantemas, laipiojančias rožes, raganes ir t. t. Jos derės su baltai žydinčiais medžiais bei krūmais - vyšniomis, lanksvomis, magnolijomis. Peizažą papildyti galite pasėję miežių. Subtilus baltas sodas atrodo gaiviai, puošniai, o apšviestas mėnulio - netgi fantastiškai.

Mėlynas sodas - tai ramybė ir pusiausvyra. Sodinkite katilėlius, rugiagėles, varpelius, katpėdėles, mėlynuosius delfinijumus, akvilegijas, klematisus...

Rožiniame sode žydi migdolai, persikai, veigelės, hiacintai, tulpės, bijūnai, begonijos, hortenzijos, kosmėjos, flioksai, rožės, astrai... Tokiame sode labai derės dekoratyviniai klevai uosialapiai "Flamingo", kurių lapuose yra rožinės spalvos.

Violetinius tonus renkasi tie, kurie linkę į paslaptingumą, dvasingumą. Sodinkite našlaites, irisus, primules, klematisus, lobuliarijas... Jos derės su purpuriniais lazdynais, klevais "Royal Red", plaštakiniais klevais, alyvomis etc.

Visų augalų, tinkamų monochrominiam sodui, neįmanoma išvardyti. Kiekvienas šeimininkas pats nuspręs, kurie iš jų tinka labiausiai.

Vienspalvis sodas neįpareigoja jo visą sezoną atrodyti vienodai. Pavyzdžiui, pavasarį jis gali būti rožinis, vasarą žydėti baltai, o rudenį - geltonai. Pasiekti tokio rezultato nėra paprasta, tačiau įmanoma.

Dar vienas svarbus momentas - mažosios architektūrinės formos, aksesuarai ir baldai. Monochrominiame sode jie turi būti tos pačios spalvos, kuri jame dominuoja. Kita vertus, dizaineriai pataria nepulti į maniją ir nedažyti gipso skulptūros arba tvoros rožine ar violetine spalva (nors tai visai nebloga idėja!), verčiau šalia jų pasodinti reikiamos spalvos augalą. Kitas būdas - mažąją architektūrą ir netgi pačius gėlynus apšviesti spalvotais žibintais.

Taigi sodas su dominuojančia spalva anaiptol ne nuobodus. Tai begalinė erdvė jūsų fantazijai ir eksperimentams.

Aksesuarai

Kuriant bendrą sodo vaizdą labai svarbūs yra takeliai. Tai lyg aksesuarai, derinami prie drabužių: patį paprasčiausią kostiumą jie gali padaryti stilingą. Kuklūs augalai, gėlynas atrodys nepakartojami, jeigu juos pabrėš sodo takelio punktyras, o jo medžiagos ir spalvos bus pasirinktos skoningai ir apgalvotai.

Žinoma, takeliai pirmiausiai turėtų būti funkcionalūs. Jie tiesiami taip, kad prie kasdienės trajektorijos, kuria vaikštote po sodą, neprisidėtų papildomi nereikalingi metrai. Į namą, pavėsinę ar į žaidimų aikštelę rekomenduojama kloti 1,5 m pločio takelius, juos grįsti akmens, betono plytelėmis, o kraštus dėti iš smulkesnio natūralaus akmens. Įvažiuoti į garažą reikėtų 2,5 m pločio tako.

Takelis turėtų būti jungiamoji grandis tarp tvoros ir namo. Pasirinkę vienodą jų stilių, sukursite tam tikrą bendrą visos teritorijos karkasą. Iš spalvotų trinkelių galima sudėlioti ir puošnų grindinio raštą.

Nuo tako grindimo principo ir pasirinktų medžiagų (tvirta arba minkšta, arba kombinuota danga) priklauso, ar jūsų veranda bei koridorius namuose liks švarūs.

Sodo takelis iš tvirtų medžiagų (natūralaus akmens, klinkerio, dekoratyvinių plytelių, medžio, betono, asfalto) ne tik atsparesnis, bet ir vizualiai nubrėžia aiškesnes ribas tarp atskirų sodo dalių. Takelius galima įrengti ir iš minkštos dangos - žvirgždo, skaldos, dekoratyvinio smėlio. Smulkius akmenukus verčiau kloti ant betono pagrindo.

Žinoma, natūraliausiai atrodo takai, kuriuos išmynėte patys, tačiau jie turi daug minusų: po lietaus pažliunga ir purvas limpa prie jūsų batų, be to, jie nuolat užauga žole, tad reikia ravėti... Taigi toks variantas tinka tik laikinai. Mažų mažiausiai natūralaus žemės tako kraštus reiktų bent jau kraštuose įrėminti trinkelėmis ar grindinio plokštėmis.

Gana taupus ir dėl to sodybų šeimininkų mėgstamas variantas - takai, grįsti iš medžio. Jie atrodo ypač ekologiškai. Dažniausiai naudojami impregnuoti mediniai tašeliai arba trinkos. Specialistai rekomenduoja rinktis tvirtą medį, nes medienos dangos nebus tokios ilgaamžės, kaip akmeninės ar betoninės. Ąžuolo, pušies, juodalksnio trinkelės turėtų laikyti apie 10 metų.

Trinkelės, tašeliai dedami ant smulkios skaldos arba žvirgždo. Tašelius galima įkasti, paskui ant viršaus prikalti lentas.

VERTA ŽINOTI

Pagrindiniai sodo tvarkymo etapai:

* Grunto tyrimas.
* Apželdinimo planas. Drenažo, drėkinimo sistemų suprojektavimas ir įrengimas. Numatykite būsimų šviestuvų vietas. Nepamirškite, kad kabeliai klojami po žeme.
* Vejos apsėjimo darbai.
* Dekoratyvinių augalų parinkimas ir sodinimas.
* Alpinariumų, vandens telkinių įrengimas.
* Mažosios sodo architektūros (pavėsinių, pergolių, špalerių, stalų, suolų, tiltelių, skulptūrų, vazų, atraminių sienelių etc.) įrengimas.
* Takų, aikštelių klojimas.
* Funkcinių bei dekoratyvinių šviestuvų įrengimas.

Takelio tiesimo etapai

* Pažymėkite linijas.
* Nukaskite gruntą.
* Klokite pamatą (betonas arba skalda, smėlio-cemento mišinys).
* Klokite dangą.
* Takelius apribokite borteliais.

Kraštovaizdžio specialistai spalvas skirsto į keturias kategorijas:

Pradinės spalvos: raudona, geltona, mėlynos.
Antrinės spalvos: žalia, mėlyna (violetinė), oranžinė.
Trečiosios spalvos: pirmosios ir antrosios kategorijų derinys.
Neutralios spalvos: balta, pilka, sidabro.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder