Sodinkime ne daugiau kaip trijų spalvų augalus

Sodinkime ne daugiau kaip trijų spalvų augalus

Vis labiau puošiame gėlėmis palanges, balkonus, vazonus su įvairiais augalais deriname prie pastato ir statome prie durų. Kaip susikurti jaukų kampelį, pataria Gargžduose neseniai pradėjusio veikti „Žydinčio sodo centro“ vadovė Violeta Gedgaudienė

Augalų dizaino, kraštotvarkos specialistė V. Gedgaudienė pirmiausia prieš renkantis augalus, kurie papuoš palangę, balkoną ar bus pasodinti vazone prie namų ar įstaigos durų, ragina atkreipti dėmesį, ar tai bus saulėta, ar pavėsinga vieta.

„Gausiai žydinčios gėlės mėgsta saulę, o visžaliai dekoratyviniai augalai, pavyzdžiui, pušys, tujos, kurias taip pat galima sodinti į vazonus, gerai augs ir ūksmingesnėje vietoje“, – sako specialistė.

Anksčiau namų palanges, balkonus, pasak Violetos, puošdavome vienos rūšies augalais. Dabar dažniausiai derinamas dominuojantis augalas, kuris gali būti, pavyzdžiui, palergonija, o šalia sodinami žemesni ar šliaužiantys augalai.

„Išsiilgę spalvų į vieną vazoną ar lovelį sodinkite ne daugiau kaip trijų spalvų augalus. Šalia minėtos ryškios palergonijos, kuri būtų aukščiausias kompozicijos augalas, galima derinti surfiniją, šliaužiančiąją šilingę.

Dominuojančios kompozicijoje gali būti smilgos, viksvos, o šalia puikiai tiks našlaitės, kurias vėliau galima pakeisti kitomis žydinčiomis gėlėmis“, – pataria Violeta. Našlaites ji siūlo derinti ir su daugiametėmis stipomis, o dideliame vazone pasodintą pušaitę ar tują – su veronikomis, gauromis.

Daugiamečiams augalams reikėtų parinkti didesnį vazoną, kad žiemą šaknys neperšaltų, ir nepamiršti pridengti.

Vertos dėmesio ir prieskonių kompozicijos. Pasak Violetos, žydinčios medetkos ir mėta ne tik papuoš balkoną, bet ir bus naudingos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder