Skubantiems: gaminame greitai, bet su išmone

Skubantiems: gaminame greitai, bet su išmone

Kulinarija yra menas, mokslas ir amatas, todėl greitas maistas - jau ne kulinarija, pasakytų daugelis virtuvės meistrų. Gaminti reikia neskubant, mėgaujantis, su išmone... Valgyti - taip pat. Bet ką daryti, jei esi užsiėmęs, nuolat skubantis žmogus ir negali arba nenori daug laiko praleisti virtuvėje?

Viena išeitis - pusfabrikačiai. Kita - žinios ir išmonė. Iškart paprieštarausite, jog greitas maistas ne tik negurmaniškas, bet dar ir nesveikas? Nebūtinai. Pabandykime pasigaminti ką nors greitai, skaniai ir sveikai...

Uzbekiškas troškinys:

lagmanas

Vieną iš būdų greitai pasigaminti skanų ir sveiką patiekalą siūlo uzbekai. Tai tiršta sriuba, arba galime sakyti - troškinys, vadinamas lagmanu. Išbandykime jo "ekspres" variantą.

Šis troškinys spalvingas, kelia nuotaiką, teikia džiaugsmo ir nedaro gėdos gurmano stalui.

Šiltą dieną tokį galima pasigaminti ir sode.

4-5 porcijoms reikės: sultinio (geriau išsivirti iš anksto), 600 g avienos (užpakalinės dalies), 3 skirtingų spalvų paprikų, pomidorų (geriau vyšninių - 10-12 vnt.), 2 žalių ridikų, 2 svogūnų galvų, 1 česnako galvutės, 9 šaukštų augalinio aliejaus.

Daržoves ir avieną supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais. Stipriai įkaitinkite katilą, įpilkite į jį aliejaus ir maždaug 15 min. pakepinkite mėsą, kol apskrus. Tuomet sudėkite daržoves, supilkite sultinį ir pavirkite apie 20 min. Ragaudami pasūdykite. Atskirai išvirkite plokščius spagečius, sudėkite į bendrą katilą ir viską sumaišykite.

Azijiečių paslaptys:

greitas kepimas

Kalbant apie greitai gaminamus patiekalus, negalima pamiršti produktų apkepimo būdo, kurį tradiciškai naudoja azijiečiai.

Greitas kepimas maišant reikalauja vienos sąlygos - produktai turi būti labai plonai ir vienodai supjaustyti.

Kai girdime sąvoką "greitas kepimas", iškart prisimename kinų restoraną ir valgymo lazdeles, tačiau šiandien šis maisto gaminimo būdas jau peržengė azijiečių virtuvės slenkstį. Šiandien trumpai kepant karštoje keptuvėje gaminami patys įvairiausi, ne tik kiniški, patiekalai.

Imkimės praktikos. Įmeskite kubeliais supjaustytą cukiniją į karštą keptuvę, pridėkite česnakų, o paskui sumaišykite su atskirai išvirtais makaronais. Štai jums ir greitas maistas. Šis metodas laikomas išskirtinai sveiku bei universaliu, nes taip galima apdoroti mėsą, sūrį ir daržoves. Be to, patiekalas bus paruoštas per keletą minučių.

Ko reikia greitam apkepimui?

Pirmiausiai - masyvios keptuvės. Geriausiai tinka gili plieno arba ketaus keptuvė išgaubtu dugnu, vadinama "voku" - tai tradicinis indas greitam maistui ruošti. Tokioje keptuvėje ingridientai neapdega, patiekalas ilgai išlaiko šilumą.

Taip pat žinotina, kad gaminant šiuo būdu naudojama mažai aliejaus. Kad patiekalai nepridegtų, keptuvę reikia tinkamai užgrūdinti, tad įsigiję naują nepatingėkite perskaityti instrukcijos.

Kinai keptuvę įkaitina ant didelės ugnies, tuomet įpila šaukštą aliejaus (ypač tam tinka vynuogių kauliukų), deda prieskonių (pvz., imbiero šaknį ar česnaką - nepjaustytą; prieš patiekiant į stalą juos išima), tada deda mėsą ir galiausiai daržoves.

Kad konsistencija būtų tirštesnė, paruoštas patiekalas apipilamas padažu (pvz., sojos su aitriaisiais pipirais). Visa tai valgoma kaip garnyras prie ryžių (kinai pirmenybę teikia rudiesiems ryžiams).

Atminkite: kad patiekalas būtų naudingas ir sveikas, nereikia per ilgai kepti mėsos. Kita taisyklė - kuo daugiau daržovių!

Kokie produktai tinka greitai apkepti?


Mėsa: vištiena, kiauliena, liesa jautiena, krevetės, sojos varškė.

Daržovės: raudonosios, žaliosios paprikos, kopūstai, svogūnai, česnakai, grybai, žalieji žirneliai, brokoliai, morkos, pupelės. Galima naudoti konservuotas arba šaldytas kiniškas daržoves (kukurūzus, jaunus bambuko ūglius, vandens riešutus ir t. t.), tik jas reiktų nuplauti po vandens srove, kad nebūtų per sūrios.

Prieskoniai: nesūdytas sojos padažas, ryžių actas, sezamo aliejus (labai aromatingas), hoisino padažas (pagamintas iš sojos pupelių su aitriaisiais pipirais, česnakais ir kt. prieskoniais; parduodamas prekybos centruose, japonų virtuvės skyriuje), žemės riešutų sviestas, anakardžių riešutai (dėl didelio kaloringumo vartojami mažais kiekiais).

Nors greitai apkepant produktus dedama begalė įvairiausių ingredientų, rytietiško kolorito patiekalams suteikia būtent sojos padažas ir imbieras. Būtent jie šį maisto ruošimo būdą išgarsino visame pasaulyje.

Kiniškas troškinys:

jautienos kepenys su obuoliais

Šiam patiekalui plonais šiaudeliais supjaustyti reikės tik svogūną. Obuoliai tiks ir kubeliais.

Valgis itin gardus, tačiau neįprasto skonio: obuolių saldumas dera su sojos sūrumu, o minkštos kepenys - su kietais žemės riešutais.

Jeigu troškinį gaminsite vakarienei, iš ryto išimkite jautienos kepenis iš šaldiklio ir padėkite į šaldytuvą: vakare bus lengva pjaustyti.

Reikės: 500 g jautienos kepenų, 3 saldžiarūgščių obuolių, sūdytų riešutų, 1 svogūno galvutės, gabalėlio imbiero, 1,5 šaukšto augalinio aliejaus, arbatinio šaukštelio cukraus pudros, pipirų miltelių, anyžių, žirnelių, 2 šaukštų sojos padažo.

Kepenis supjaustykite plonais šiaudeliais, obuolius - kubeliais, svogūną sukapokite išilgai, imbierą - smulkiai. Pipirus ir anyžius sugrūskite.

Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus ir apkepinkite riešutus (porą minučių). Dėkite imbierą, jį pakaitinkite, tada suberkite svogūnus - vėl pakaitinkite (maišydami). Galiausiai sudėkite obuolius ir apkepinkite.

Masę pabarstykite cukraus pudra - kad šiek tiek karamelizuotųsi. Pagardinkite prieskoniais ir aštriaisiais pipirais.

Kitoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus apkepkite jautienos kepenis (nuolat maišykite ir neleiskite ištekėti sultims). Tuomet dėkite kepenis prie obuolių ir svogūnų, apipilkite sojos padažu, pamaišykite, porą minučių patroškinkite ir nuimkite nuo kaitros.

Apibarstykite sezamo sėklomis ir patiekite. Tinka valgyti su duona, su ryžiais arba su makaronais.

Šaltos sriubos:

gaivu, sotu, sveika


Originalusis kulinarijos žanras - šalta sriuba: ir užkandis, ir desertas kartu. Gaivina ir sotina...

Prisiminkime vaisių sriubą - saldųjį vaikystės atributą, kurį daugelis pasitikdavome su didžiausiu entuziazmu! Tokią paruošti mokame visi - kaip ir šaltibarščius, kuriais dar galime nustebinti nebent tolimą svečią, bet tik ne save.

Išbandykime ką nors naujo. Gal rabarbarų ir midijų sriubą, kuri populiari Bavarijoje? Ją sudaro rabarbarų nuoviras, jų gabaliukai ir midijos, išvirtos raudoname vyne, taip pat virtos bulvės, kiaušinis, plonai supjaustytas agurkas, krapai bei svogūnų laiškai.

Šaltas sriubas galima klasifikuoti pagal tirštumą, spalvą ir substanciją. Trys tradicinės substancijos, kurių tikslas - atgaivinti organizmą per karščius, numalšinti troškulį ir alkį, yra kefyras, gira ir sultys (arba vaisių, daržovių (ypač burokėlių) nuoviras.

Kefyras arba vandeniu skiestas jogurtas, kartais patirštintas miltais, populiarus Uzbekijoje (čalopas), Azerbaidžane (dogramačas) ir Pietų Amerikoje (ten valgoma jogurto ir agurkų sriuba).

Dar šaltos sriubos pagrindu gali būti vynas. Paprasčiausia ir seniausia šaltos sriubos rūšis - vynas ir duona. Gali būti ir alus - tą įrodo vokiška Meklenburgo sriuba iš pieno ir alaus santykiu 1:1, patirštinta krakmolu, kiaušinio baltymu, grietine ir pagardinta citrinos žievele, cukrumi, cinamonu, gvazdikėliais bei romu.

Atrodo, jog iš visų pasaulyje egzistuojančių skysčių sriubai nenaudojama tik kokakola. Visa kita - tinka...

Ispaniški šaltibardžiai

Kitaip - pomidorų sriuba. Dar kitaip - gaspačio. Paprasčiausias ir greičiausias būdas ją pasigaminti - tai sumalti pomidorus su kalendromis ir svogūnu, į tyrę galima įdėti virtų pupelių ir pabarstyti smulkintomis kalendromis.

Jei norite rafinuočiau - virtuvės kombainu sumalkite pomidorus kartu su agurkais, paprikomis, raudonuoju svogūnu, česnako skiltele, pomidorų sultimis, keliais šaukštais citrinos sulčių, šaukšteliu Vorčesterio padažo, pora saliero stiebelių... Žinoma, nepamirškite druskos, pipirų. Visa tai sudėkite į nemetalinį indą ir atvėsinkite šaldytuve.

Melionų sriuba

Taip pat labai greitai paruošiama sriuba, kuriai prireiks vieno meliono, 200 g neriebios grietinėlės, 400 g lieso kumpio, 1 muskato riešuto, druskos, pipirų ir mėtos šakelių.

Melioną perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas. Minkštimą atsargiai išpjaukite ir sumalkite. Pilkite grietinėlę, dėkite muskato, druskos, pipirų ir dar kartą suplakite, kad būtų vientisa masė. Ją reikia atšaldyti šaldytuve.

Į lėkštes įdėkite kumpio, supjaustyto juostelėmis, šiek tiek mėtos ir tuomet pilkite šaltą sriubą.

Tinginio padažas

Ieškote dar paprastesnio recepto? Ką gi: traukite iš šaldiklio koldūnus, ir kol jie išvirs, pats pasigaminkite bent jau gardų padažą...

Rinkitės pagal skonį.

1. Nuplaukite ir smulkiai supjaustykite ridikėlius, krapus bei kalendrą. Įdėkite grietinės, pasūdykite, sumaišykite.

2. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir saldžiąsias paprikas, apibarstykite pipirais, sumaišykite. Pilkite šlakelį 9 proc. acto, augalinio aliejaus, įdėkite cukraus ir sumaišykite.

3. Grietinę sumaišykite su majonezu (lygiomis dalimis), įdėkite smulkiai supjaustytų marinuotų agurkų, krapų ir česnako.

4. Kelis didelius pomidorius minutę palaikykite verdančiame vandenyje, nulupkite odelę, supjaustykite, įdėkite susmulkintų česnakų, druskos, pipirų, sumaišykite.

5. Į 200 g majonezo įpilkite 2 šaukštus sojos padažo, 2 šaukštelius acto (9 proc.), įdėkite 1 šaukštelį garstyčių ir viską sumaišykite.

Greiti užkandžiai

Jei neturite laiko ar noro gaminti karštų troškinių, padažų nei šaltų sriubų, dar paprastesnis būdas greitai numalšinti alkį ir įtikti savo ar svečio skrandžiui - salotos bei užkandžiai.

Pievagrybių užkandis

Šviežius pievagrybius labai kruopščiai nuplaukite ir kuo smulkiau supjaustykite. Galite ir sumalti, kad išeitų košė. Į gautą masę lygiomis dalimis sudėkite taip pat smulkiai supjaustytų špinatų ir juodųjų alyvuogių. Sumaišykite - ir paruošta!

PIKNIKUI (se14-7)

Sumuštiniai ant grotelių

Gamtoje galite pasiruošti gardžių karštų sumuštinių. Ruošdamiesi į pikniką pasiimkite 240 g sūrio (geriausia - čederio), obuolį, 8 riekeles baltos duonos, alyvuogių aliejaus ir kepsninę.
Sūrį supjaustykite į 8 plonas riekes. Obuolį irgi supjaustykite. Ant 4 duonos riekių dėkite sūrio, obuolio, vėl sūrio ir uždenkite kita duonos rieke. Apšlakstykite iš abiejų pusių aliejumi ir dėkite ant karštos kepsninės grotelių.
Kepti reikia apie 5 min. (vieną kartą apverskite), tada padėti ant lentutės ir perpjauti pusiau.
---

Vietoje kavos


Šiltuoju sezonu rytinį kavos puodelį galima pakeisti ypač sveikomis salotomis su salierais. 2 porcijas pagaminsite per 15 minučių.
Reikės: 1 pomidoro, 1 agurko, 1 apelsino, 3 saliero stiebelių. Daržoves supjaustykite kubeliais (pomidorą ir agurką nulupkite), apelsiną padalinkite skiltelėmis, nulupkite. Dėkite į aukštus stiklinius bokalus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder