2019 m. gegužės 21 d. 17:30 val., antradienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Silkės triumfo metas - didžiosios šventės: kokią renkasi lietuviai?

2018-12-15, 00:01

Berta ČAIKAUSKAITĖ

Silkės triumfo metas - didžiosios šventės: kokią renkasi lietuviai? nuotrauka, foto

Receptas ir nuotrauka iš www.lamaistas.lt.

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius, egzotiškesnio skonio patiekalus ir eksperimentuoja neįprastais maisto deriniais, tačiau yra produktų, be kurių Kalėdų stalas nebūtų šventinis. Vienas iš jų - ilgą ir spalvingą istoriją turinti silkė.

Prekybos tinklų darbuotojų duomenimis, pirkėjai silkes pradeda intensyviau pirkti jau gruodžio pradžioje, o prieš pat šventes - Kūčias ir šv. Kalėdas jų pardavimas išauga dvigubai.

Silkės patiekalus tautiečiai taip pat noriai renkasi ir Naujųjų metų stalui.

Praeityje nuvertinta žuvis išgyvena aukso amžių

Dar XIV a. silkė buvo laikoma varguolių maistu, todėl anuomet niekas pernelyg nesistengdavo jos išsaugoti, o to rezultatas - žuvis krantą pasiekdavo nemalonaus kvapo ir kartaus skonio.

Tačiau kiek vėliau įvyko revoliucijos vertas atradimas - vienas olandų žvejys sugalvojo būdą išsaugoti silkės skonį ją specialiai marinuojant.

Nieko keista, kad dėl šios priežasties olandai iki šiol yra laikoma labiausiai dėl silkės pamišusia tauta.

Nors Lietuva tik praeitame amžiuje tapo jūrine valstybe, tačiau žuvų niekada netrūkdavo ant lietuvių stalo.

Kiekvienais metais gruodžio mėnesį lietuviai suvalgo kur kas daugiau žuvies ir silkės nei kitais metų mėnesiais.

Nors mitybos specialistai dažnai kartoja, kad lietuviai vis dar vartoja per mažai žuvies produktų, tačiau tai tikrai negalioja šventiniam laikotarpiui.

Pastebima, kad gruodžio mėnesį mūsų pirkėjų krepšeliuose silkė ir kiti žuvies produktai atsiduria dvigubai dažniau nei įprastu laikotarpiu.

Taip pat matoma, kad šventiniu laikotarpiu lietuviai dažniau renkasi sūdytą, marinuotą, įvairiais prieskoniais pagardintą silkę bei jos filė gabaliukus. Išauga ir tradicinės neišdorotos silkės paklausa.

Taip pat pastaruoju metu populiarėja įvairios silkės salotos bei sveriama silkės produkcija.

Kaip išsirinkti skaniausią ir su kuo derinti?

Silkės produktai tampa ne tik kiekvienos didesnės šventės atributu, bet vis dažniau naudojami ir kasdienybėje.

Prekybininkai šventėms siūlo kelis papildomus silkės produktus - tarybine vadinamą silkę skardinėje bei silkę didesnėje ir patogesnėje pakuotėje.

Pastaruoju metu pastebima, kad pirkėjai silkę renkasi ir perka ne tik pagal skonį, turimą laiką ir kainą, bet ir pagal produkcijos įpakavimą.

Vis dėlto išsirinkti geriausią silkę -nėra lengva užduotis, todėl reikia žinoti keletą esminių dalykų.

"Jeigu silkė šviežia ar atšildyta su galva, apie jos šviežumą galima spręsti iš šių pagrindinių kriterijų: ji neturi pašalinio kvapo, akys iškilios, ragena skaidri, žiaunos šviesiai arba tamsiai raudonos spalvos, oda blizganti ir stangri, o žvynai laikosi labai tvirtai", - pasakoja maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Anot maisto ekspertės, išsirinkus tinkamą silkę, taip pat labai svarbu namuose ją tinkamai laikyti, kad ji nesugestų iki pradedant ją ruošti.

"Jeigu iš parduotuvės parsinešta silkė būna sufasuota pakuotėje, tai, atidarius ją, rekomenduoju produkciją suvartoti kaip galima greičiau. Jei dalis sūrymo išteka, neapsemtų žuvų riebalai greitai oksiduojasi, gali pakisti jos spalva - tapti geltona ar rusva, pasikeisti kvapas ir skonis", - sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertės teigimu, išsirinkus kokybišką silkę ir ją laikant tinkamomis sąlygomis, toliau ruoštis šventėms - vienas malonumas, kadangi silkę galima derinti su daugybe kitų maisto produktų.

"Silkė tradiciškai yra gaminama su įvairiomis daržovėmis, ypač - morkomis, tačiau ją galima derinti net ir su vaisiais, pavyzdžiui - mangais. Norėdami paįvairinti šventinį stalą, silkę, mangą ir agurkus supjaustykite kubeliais, įpilkite alyvuogių aliejaus, išmaišykite ir sudėkite į žemas taures.

Papuoškite šviežia kapota kalendra ir, jei pageidaujate, kukurūzų traškučiais. Štai ir originalesnis tradicinės silkės pateikimo būdas, nereikalaujantis nei daug laiko nei papildomų išlaidų",- sako V. Juodkazienė.

s03 - World Recipe Lietuva nuotrauka.

Neringos kalėdinės silkės receptas

Ingredientai:

700 g silkės filė,
100 g razinų,
3 galvutes svogūnų,
2 valgomus šaukštus aliejaus,
4 valgomus šaukštus pomidorų padažo,
Žiupsnelis cinamono.

Paruošimo būdas:

Razinas išmirkyti vandenyje (geriausiai per naktį arba bent dviem valandom).
Svogūnus smulkiai supjaustytus ir razinas apkepinti keptuvėje. Baigiant kepti, sudėti prieskonius, cinamoną, pomidorų padažą ir palaukti, kol atvės.
Tada sudėti gabaliukais supjaustytą silkę ir išmaišyti.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Adresas: Tiltų g. 26ARezervacijų tel.: 8 46 211 390

Pietų pertrauka: kur pietauti šiandien? nuotrauka, foto

Šiandien 18 valandą Klaipėdos aerodrome įvyks aviacijos šou. Į pasirodymus pakvies akrobatinių...

Šiandien Klaipėdos aerodrome įvyks aviacijos šou nuotrauka, foto

Pledas puiki namų stiliaus detalė ir jaukios šilumos atributas, ypač kai vėsu...

Kaip išsirinkti tinkamą pledą? nuotrauka, foto

Idėjų, ką pasigaminti vakarienei ar vakarėliui, stoka gali netikėtai ištikti kiekvieną. Kartais...

Monotoniją virtuvėje praryjantis receptų ir idėjų portalas „Šefo receptai“ nuotrauka, foto

Visuomenininkų sodinamų pušelių nepriima Klaipėdos žemė? nuotrauka, foto

Klaipėda, Trejus metus Klaipėdą buvo apėmusi pušų sodinimo manija. Šiemet pavasarį jomis apsodinti...

"Vaikų turgelis 2019" kviečia apsilankyti nuotrauka, foto

Renginiai, VšĮ Veiklių mamų klubas Klaipėdoje organizuoja jau ketvirtus metus iš eilės, didžiulį dėmesį...

Mokesčių inspekcija ragino mažinti šešėlį nuotrauka, foto

Euras, Šią savaitę visoje Lietuvoje vyksta kasmetinė akcija "Šioje šalyje nėra vietos šešėliui"....

Policija prašo pagalbos. Dingo keturiolikmetė nuotrauka, foto

Kriminalai, 2019-05-20, apie 6:40 val., mama išlydėjo savo keturiolikmetę dukrą Evą R. (gim....

Renginiai, Paskelbta prieš 53 min.

Euras, Paskelbta prieš 1 val.

Kriminalai, Paskelbta prieš 1 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...