Silkės triumfo metas - didžiosios šventės: kokią renkasi lietuviai?

Silkės triumfo metas - didžiosios šventės: kokią renkasi lietuviai?

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius, egzotiškesnio skonio patiekalus ir eksperimentuoja neįprastais maisto deriniais, tačiau yra produktų, be kurių Kalėdų stalas nebūtų šventinis. Vienas iš jų - ilgą ir spalvingą istoriją turinti silkė.

Prekybos tinklų darbuotojų duomenimis, pirkėjai silkes pradeda intensyviau pirkti jau gruodžio pradžioje, o prieš pat šventes - Kūčias ir šv. Kalėdas jų pardavimas išauga dvigubai.

Silkės patiekalus tautiečiai taip pat noriai renkasi ir Naujųjų metų stalui.

Praeityje nuvertinta žuvis išgyvena aukso amžių

Dar XIV a. silkė buvo laikoma varguolių maistu, todėl anuomet niekas pernelyg nesistengdavo jos išsaugoti, o to rezultatas - žuvis krantą pasiekdavo nemalonaus kvapo ir kartaus skonio.

Tačiau kiek vėliau įvyko revoliucijos vertas atradimas - vienas olandų žvejys sugalvojo būdą išsaugoti silkės skonį ją specialiai marinuojant.

Nieko keista, kad dėl šios priežasties olandai iki šiol yra laikoma labiausiai dėl silkės pamišusia tauta.

Nors Lietuva tik praeitame amžiuje tapo jūrine valstybe, tačiau žuvų niekada netrūkdavo ant lietuvių stalo.

Kiekvienais metais gruodžio mėnesį lietuviai suvalgo kur kas daugiau žuvies ir silkės nei kitais metų mėnesiais.

Nors mitybos specialistai dažnai kartoja, kad lietuviai vis dar vartoja per mažai žuvies produktų, tačiau tai tikrai negalioja šventiniam laikotarpiui.

Pastebima, kad gruodžio mėnesį mūsų pirkėjų krepšeliuose silkė ir kiti žuvies produktai atsiduria dvigubai dažniau nei įprastu laikotarpiu.

Taip pat matoma, kad šventiniu laikotarpiu lietuviai dažniau renkasi sūdytą, marinuotą, įvairiais prieskoniais pagardintą silkę bei jos filė gabaliukus. Išauga ir tradicinės neišdorotos silkės paklausa.

Taip pat pastaruoju metu populiarėja įvairios silkės salotos bei sveriama silkės produkcija.

Kaip išsirinkti skaniausią ir su kuo derinti?

Silkės produktai tampa ne tik kiekvienos didesnės šventės atributu, bet vis dažniau naudojami ir kasdienybėje.

Prekybininkai šventėms siūlo kelis papildomus silkės produktus - tarybine vadinamą silkę skardinėje bei silkę didesnėje ir patogesnėje pakuotėje.

Pastaruoju metu pastebima, kad pirkėjai silkę renkasi ir perka ne tik pagal skonį, turimą laiką ir kainą, bet ir pagal produkcijos įpakavimą.

Vis dėlto išsirinkti geriausią silkę -nėra lengva užduotis, todėl reikia žinoti keletą esminių dalykų.

"Jeigu silkė šviežia ar atšildyta su galva, apie jos šviežumą galima spręsti iš šių pagrindinių kriterijų: ji neturi pašalinio kvapo, akys iškilios, ragena skaidri, žiaunos šviesiai arba tamsiai raudonos spalvos, oda blizganti ir stangri, o žvynai laikosi labai tvirtai", - pasakoja maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Anot maisto ekspertės, išsirinkus tinkamą silkę, taip pat labai svarbu namuose ją tinkamai laikyti, kad ji nesugestų iki pradedant ją ruošti.

"Jeigu iš parduotuvės parsinešta silkė būna sufasuota pakuotėje, tai, atidarius ją, rekomenduoju produkciją suvartoti kaip galima greičiau. Jei dalis sūrymo išteka, neapsemtų žuvų riebalai greitai oksiduojasi, gali pakisti jos spalva - tapti geltona ar rusva, pasikeisti kvapas ir skonis", - sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertės teigimu, išsirinkus kokybišką silkę ir ją laikant tinkamomis sąlygomis, toliau ruoštis šventėms - vienas malonumas, kadangi silkę galima derinti su daugybe kitų maisto produktų.

"Silkė tradiciškai yra gaminama su įvairiomis daržovėmis, ypač - morkomis, tačiau ją galima derinti net ir su vaisiais, pavyzdžiui - mangais. Norėdami paįvairinti šventinį stalą, silkę, mangą ir agurkus supjaustykite kubeliais, įpilkite alyvuogių aliejaus, išmaišykite ir sudėkite į žemas taures.

Papuoškite šviežia kapota kalendra ir, jei pageidaujate, kukurūzų traškučiais. Štai ir originalesnis tradicinės silkės pateikimo būdas, nereikalaujantis nei daug laiko nei papildomų išlaidų",- sako V. Juodkazienė.

s03 - World Recipe Lietuva nuotrauka.

Neringos kalėdinės silkės receptas

Ingredientai:

700 g silkės filė,
100 g razinų,
3 galvutes svogūnų,
2 valgomus šaukštus aliejaus,
4 valgomus šaukštus pomidorų padažo,
Žiupsnelis cinamono.

Paruošimo būdas:

Razinas išmirkyti vandenyje (geriausiai per naktį arba bent dviem valandom).
Svogūnus smulkiai supjaustytus ir razinas apkepinti keptuvėje. Baigiant kepti, sudėti prieskonius, cinamoną, pomidorų padažą ir palaukti, kol atvės.
Tada sudėti gabaliukais supjaustytą silkę ir išmaišyti.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder