2019 m. sausio 23 d. 04:43 val., trečiadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Silkės triumfo metas - didžiosios šventės: kokią renkasi lietuviai?

2018-12-15, 00:01

Berta ČAIKAUSKAITĖ

Silkės triumfo metas - didžiosios šventės: kokią renkasi lietuviai? nuotrauka, foto

Receptas ir nuotrauka iš www.lamaistas.lt.

Nors pastarųjų kelerių metų tendencijos rodo, jog lietuviai vis drąsiau išbando naujus gaminius, egzotiškesnio skonio patiekalus ir eksperimentuoja neįprastais maisto deriniais, tačiau yra produktų, be kurių Kalėdų stalas nebūtų šventinis. Vienas iš jų - ilgą ir spalvingą istoriją turinti silkė.

Prekybos tinklų darbuotojų duomenimis, pirkėjai silkes pradeda intensyviau pirkti jau gruodžio pradžioje, o prieš pat šventes - Kūčias ir šv. Kalėdas jų pardavimas išauga dvigubai.

Silkės patiekalus tautiečiai taip pat noriai renkasi ir Naujųjų metų stalui.

Praeityje nuvertinta žuvis išgyvena aukso amžių

Dar XIV a. silkė buvo laikoma varguolių maistu, todėl anuomet niekas pernelyg nesistengdavo jos išsaugoti, o to rezultatas - žuvis krantą pasiekdavo nemalonaus kvapo ir kartaus skonio.

Tačiau kiek vėliau įvyko revoliucijos vertas atradimas - vienas olandų žvejys sugalvojo būdą išsaugoti silkės skonį ją specialiai marinuojant.

Nieko keista, kad dėl šios priežasties olandai iki šiol yra laikoma labiausiai dėl silkės pamišusia tauta.

Nors Lietuva tik praeitame amžiuje tapo jūrine valstybe, tačiau žuvų niekada netrūkdavo ant lietuvių stalo.

Kiekvienais metais gruodžio mėnesį lietuviai suvalgo kur kas daugiau žuvies ir silkės nei kitais metų mėnesiais.

Nors mitybos specialistai dažnai kartoja, kad lietuviai vis dar vartoja per mažai žuvies produktų, tačiau tai tikrai negalioja šventiniam laikotarpiui.

Pastebima, kad gruodžio mėnesį mūsų pirkėjų krepšeliuose silkė ir kiti žuvies produktai atsiduria dvigubai dažniau nei įprastu laikotarpiu.

Taip pat matoma, kad šventiniu laikotarpiu lietuviai dažniau renkasi sūdytą, marinuotą, įvairiais prieskoniais pagardintą silkę bei jos filė gabaliukus. Išauga ir tradicinės neišdorotos silkės paklausa.

Taip pat pastaruoju metu populiarėja įvairios silkės salotos bei sveriama silkės produkcija.

Kaip išsirinkti skaniausią ir su kuo derinti?

Silkės produktai tampa ne tik kiekvienos didesnės šventės atributu, bet vis dažniau naudojami ir kasdienybėje.

Prekybininkai šventėms siūlo kelis papildomus silkės produktus - tarybine vadinamą silkę skardinėje bei silkę didesnėje ir patogesnėje pakuotėje.

Pastaruoju metu pastebima, kad pirkėjai silkę renkasi ir perka ne tik pagal skonį, turimą laiką ir kainą, bet ir pagal produkcijos įpakavimą.

Vis dėlto išsirinkti geriausią silkę -nėra lengva užduotis, todėl reikia žinoti keletą esminių dalykų.

"Jeigu silkė šviežia ar atšildyta su galva, apie jos šviežumą galima spręsti iš šių pagrindinių kriterijų: ji neturi pašalinio kvapo, akys iškilios, ragena skaidri, žiaunos šviesiai arba tamsiai raudonos spalvos, oda blizganti ir stangri, o žvynai laikosi labai tvirtai", - pasakoja maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Anot maisto ekspertės, išsirinkus tinkamą silkę, taip pat labai svarbu namuose ją tinkamai laikyti, kad ji nesugestų iki pradedant ją ruošti.

"Jeigu iš parduotuvės parsinešta silkė būna sufasuota pakuotėje, tai, atidarius ją, rekomenduoju produkciją suvartoti kaip galima greičiau. Jei dalis sūrymo išteka, neapsemtų žuvų riebalai greitai oksiduojasi, gali pakisti jos spalva - tapti geltona ar rusva, pasikeisti kvapas ir skonis", - sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertės teigimu, išsirinkus kokybišką silkę ir ją laikant tinkamomis sąlygomis, toliau ruoštis šventėms - vienas malonumas, kadangi silkę galima derinti su daugybe kitų maisto produktų.

"Silkė tradiciškai yra gaminama su įvairiomis daržovėmis, ypač - morkomis, tačiau ją galima derinti net ir su vaisiais, pavyzdžiui - mangais. Norėdami paįvairinti šventinį stalą, silkę, mangą ir agurkus supjaustykite kubeliais, įpilkite alyvuogių aliejaus, išmaišykite ir sudėkite į žemas taures.

Papuoškite šviežia kapota kalendra ir, jei pageidaujate, kukurūzų traškučiais. Štai ir originalesnis tradicinės silkės pateikimo būdas, nereikalaujantis nei daug laiko nei papildomų išlaidų",- sako V. Juodkazienė.

s03 - World Recipe Lietuva nuotrauka.

Neringos kalėdinės silkės receptas

Ingredientai:

700 g silkės filė,
100 g razinų,
3 galvutes svogūnų,
2 valgomus šaukštus aliejaus,
4 valgomus šaukštus pomidorų padažo,
Žiupsnelis cinamono.

Paruošimo būdas:

Razinas išmirkyti vandenyje (geriausiai per naktį arba bent dviem valandom).
Svogūnus smulkiai supjaustytus ir razinas apkepinti keptuvėje. Baigiant kepti, sudėti prieskonius, cinamoną, pomidorų padažą ir palaukti, kol atvės.
Tada sudėti gabaliukais supjaustytą silkę ir išmaišyti.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Kuo nustebinti draugus ir artimuosius atėjus Naujiesiems, ką dėti ant stalo, kad...

Patiekalus šventiniam stalui siūlo gaminti garuose nuotrauka, foto

Kai gruodis tampa nesibaigiančiu dovanų pirkimo, pyragų kepimo, giminių lankymo...

5 patarimai, kaip prasmingai praleisti Kalėdas su vaikais nuotrauka, foto

Lietuvos automobilių kelių direkcija įspėja, kad gatvėse bus slidu dėl gausiai iškritusio...

Ką daryti, jeigu paslysite eidami iš darbo nuotrauka, foto

Artėjančios šventės ne tik kelia džiugesnį, bet ir dažną priverčia sunerimti:...

Nenorite pirkti dovanų? 10 idėjų pagaminti jų patiems nuotrauka, foto

Suduotas smūgis šešėliniam statybos verslui nuotrauka, foto

Kriminalai, Po slapto tyrimo išaiškinta organizuota grupė asmenų, įtariama, vykdžiusi nesąžiningą verslą...

LSKL vicečempionai liko už finalo ketverto ribos nuotrauka, foto

Sportas, Klaipėdos universiteto (KU) krepšinio komanda, praėjusį sezoną džiaugusis Lietuvos studentų krepšinio lygos...

Šviesų festivalis - dar didesnis ir įspūdingesnis nuotrauka, foto

Klaipėda, Vasario 14-17 d. Klaipėdos senamiestį nušvies jau penktasis Šviesų festivalis. Tamsą ir...

"Neptūno" laivas patikimai plaukia sėkmingu kursu nuotrauka, foto

Sportas, Dauguma, laimei, jau baigia pamiršti, kokioje baisioje finansinėje duobėje prieš metus buvo...

Kriminalai, Paskelbta prieš 5 val.

Sportas, Paskelbta prieš 9 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 10 val.

Sportas, Paskelbta prieš 10 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...