Sienų apdaila: dažyti, tapetuoti, o gal tinkuoti?

Sienų apdaila: dažyti, tapetuoti, o gal tinkuoti?

Sienos - tai ta patalpų dalis, kuri pirmiausiai krinta į akis ir užima didžiausią viso būsto apdailos dalį, lyginant su grindimis ar lubomis. Todėl sienų apdaila turi didelės įtakos interjerui: kiekvienai patalpai, atsižvelgiant į jos specifiką, derėtų taikyti skirtingas apdailos medžiagas.

Sienų paruošimas

Paviršiaus paruošimas - pirmasis visų apdailos darbų žingsnis. Būtent nuo to priklauso ne tik galutinė paviršiaus (pvz., sienos) išvaizda, bet ir darbų kokybė, apdailos ilgaamžiškumas.

Prieš atliekant sienų apdailą, būtina jas išlyginti, jei yra nelygios. Tam geriausia ir paprasčiausia naudoti gipskartonio plokštes, tačiau tai sumažins patalpos plotą. Jei sienos gana lygios, tik turi smulkių defektų, jie šalinami naudojant sausus mišinius, tokius kaip tinkas ir glaistas.

Jei keičiami tapetai, prieš pradedant darbą svarbu tinkamai paruošti paviršių. Reikėtų nulupti senus tapetus. Tam galima naudoti specialius įrankius, taip pat galima apipurkšti tapetus karštu vandeniu - tuomet nulupti bus paprasčiau. Siena švariai nuvaloma, kad neliktų tapetų bei klijų likučių. Jei reikia, paglaistoma bei pašlifuojama.

Specialistai teigia, kad sienos paruošimas prieš dažymą užima daugiausia laiko, o pats dažymas - gerokai mažesnę laiko dalį.

FOTOTAPETAI tinka tiek šiuolaikiškame, tiek tradiciniame interjere, padeda sukurti nuotaiką ir stilių, išryškina jo idėją.

Ne visur viskas tinka

Virtuvėje mes ne tik dažniausiai valgome, bet ir, aišku, gaminame, kas nėra itin "švarus" reikalas. Todėl patartina sienų apdailai naudoti keramines plyteles. Tiesa, neverta visų sienų klijuoti plytelėmis, siekiant geresnio estetinio vaizdo - užteks išklijuoti darbo zonoje esančią sienų dalį. Likusią patalpų dalį galima dekoruoti plaunamaisiais tapetais, plastikinėmis dailylentėmis, kamštine danga. Šios apdailos medžiagos gana gerai atrodo ir jas prireikus galima nesunkiai nuvalyti.

Vonios kambarys - tai vieta, kur ant sienų neišvengiamai patenka vanduo. Todėl, žinoma, apdailos medžiaga turi būti atspari vandeniui. Šia savybe vėlgi pasižymi keraminės plytelės, plastikinės dailylentės ir kamštinė danga.

Prieškambarį ir koridorių dekoruoti galima tapetais, dekoratyviu tinku, kamštine danga, medinėmis dailylentėmis.

Miegamajame tinka tapetai, dekoratyvusis tinkas. Ypač gražiai atrodo audiniu dengtos sienos - tai vis labiau populiarėjantis sienų apdailos būdas.

Sienų apdailos būdai

Dažymas. Šį būdą itin patogu derinti su kitais: keraminių plytelių ar kamštinės dangos klijavimu ir pan. Dažų rūšys pagal jų naudojimą vienoms ar kitoms patalpoms skirstomi į įprastinius ir skirtus drėgnesnėms patalpoms. Svetainei, miegamajam, vaikų kambariui, koridoriui, rūsiui ar drabužinei rekomenduojami matiniai dažai, atsparūs valymui, o vonios kambarį, sanitarinį mazgą, virtuvę geriau dažyti pusiau matiniais, atsparesniais drėgmei dažais. Itin populiaru sienas dažyti dar ir dėl to, kad galima rinktis iš didelės spalvų įvairovės.

Dekoratyvinis tinkavimas. Vis dažniau dekoratyvinis tinkas puošia ne tik namų fasadus ar visuomeninių patalpų interjerą, bet atkeliauja ir į gyvenamuosius būstus, pakeisdamas tapetus ar įprastinius sienų dažus bei suteikdamas originalumo. Didžiausias pranašumas - itin tinka drėgnose patalpose, yra atsparus smūgiams, didelis spalvų ir atspalvių pasirinkimas.

Tapetavimas - vienas seniausių sienos apdailos būdų. Šiuo metu rinkoje yra itin didelis tapetų rūšių pasirinkimas: popieriniai, viniliniai, plaunami, natūralaus pluošto, stiklo pluošto, akriliniai, skysti tapetai - kiekvienas išsirinks pagal skonį ir kišenę.

Keraminės plytelės - tvirta ir praktiška medžiaga. Anksčiau tik vonios kambariuose bei virtuvėse karaliavusios plytelės vis dažniau pasirenkamos ir gyvenamosioms patalpoms. Lengvai valomos, ilgaamžės ir ekologiškos plytelės ypač tinka šildomoms grindims, koridoriuose ir kitur, kur daugiau vaikštoma. Originaliai atrodo jomis dekoruotos tapetuotos ar dažytos svetainės sienos.

Sienų dailylenčių pranašumai - ilgaamžiškumas, paprasta priežiūra, nesudėtingas montavimas (nereikalauja sudėtingo sienos paviršiaus paruošimo). Medinės vidaus dailylentės sukuria jaukumo ir šilumos įspūdį interjere.

Kamštinė danga paprastai prekybos vietose būna dvejopa - plytelių pavidalo ir vyniojama. Kamštis nesugeria drėgmės, nepūva ir nepelija. Tokia jo savybe naudojamasi darant sienų (bei lubų) apdailą ten, kur kaupiasi drėgmė ir gali atsirasti pelėsis. Spalvų gama nėra plati, iš esmės vyrauja ruda, turinti kokį nors atspalvį.

Audiniai. Norint, kad namų interjeras pasikeistų neatpažįstamai, sienų apdailai galima rinktis audinius. Dengimas audiniu - vienas šiuolaikiškiausių apdailos būdų. Tokios sienos atrodo šventiškai ir prabangiai. Pranašumas tas, kad tokia apdaila nėra labai sudėtinga, o medžiagų ir spalvų įvairovė - itin didelė. Trūkumas - aukšta kaina, sienų dengimas audiniu kainuos kur kas daugiau nei pačios geriausios kokybės tapetai.

Kokią sienų apdailą pasirinkti - spręsti tik jums. Specializuotose interjero apdailos parduotuvėse taip pat galite gauti vertingų patarimų, jei patiems išsirinkti ypač sunku.

Specialisto patarimas

Kaip nedidelėmis sąnaudomis, įdomiai ir greitai atnaujinti namų interjerą? Į klausimą atsako NIC įsikūrusio salono "GARDAMAS" vadovas Saulius LUKOŠIUS.

Tapetai - puiki išeitis tiems žmonėms, kurie vertina klasikinius namų dekoravimo būdus ir nori įdomiai bei paprastai atnaujinti savo gyvenamąją erdvę. Šis sienų apdailos būdas suteikia daugybę galimybių, tereikia lašelio fantazijos ir rezultatas - akivaizdus. Bet kokios paskirties kambario sienas galima stilingai dekoruoti fototapetais. Fototapetas gali būti ta detalė, kuri pagyvins ir suteiks interjerui išbaigtumo, sukurs nuotaiką ir stilių. Pavyzdžiui, "Gardamo" salone rasite fototapetų su peizažais, miesto vaizdais, atskirais augalų motyvais, gyvūnais ar konkrečiais daiktais.

Sienų lipdukai - tai pats lengviausias ir nebrangus būdas pagyvinti pabodusias kambarių sienas. Galima pasirinkti norimo dydžio, spalvos ir tematikos lipduką. Namai įgaus žaismingumo vos per kelias akimirkas. Viena patraukliausių sienų lipdukų savybių, kad jie lengvai ir paprastai nuimami.

NIC įsikūrusi interjero ir užuolaidų studija "Jaukumas" jau pristato naujas rudens-žiemos tapetų ir audinių kolekcijas. Čia tikrai išsirinks prekę namams neabejingi angliškai elegancijai ir santūriai šiaurietiškai gamtai, susipynusiai su ryškiaspalve egzotika.
LOGO ir www.nicentras.lt

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder