Sausį pasitinkame sveikiau ir taupiau: kaip gyventi tuščiomis piniginėmis, bet pilnais pilvais?

Sausį pasitinkame sveikiau ir taupiau: kaip gyventi tuščiomis piniginėmis, bet pilnais pilvais?

Didžiosios metų šventės dažnam mūsų – proga savęs nevaržyti ir pasilepinti ant kasdienio stalo rečiau besipuikuojančiais, įmantresnio skonio patiekalais. Kad leidžiame sau daugiau nei įprastai, patvirtina ir pirkėjų krepšelio dydis, kuris šventiniu laikotarpiu išauga penktadaliu. Visgi atėjus sausiui ir pasibaigus šventiniam maratonui, tenka ieškoti būdų, kaip ne tik greičiau grįžti į įprastą mitybos ritmą, bet ir sutaupyti.

Gurmaniškas gruodis – asketiškas sausis?

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, jog per šventes lietuviai plačiau atveria pinigines ir dažniau renkasi rečiau valgomus, neretai brangesnius produktus. Atitinkamai pirkėjo krepšelis šventiniu periodu, lyginant su spalio ar lapkričio mėnesiais, išauga net penktadaliu.

„2018-ieji – ne išimtis. Didžiausią pardavimų augimą fiksavome mėsos, žuvies, vaisių ir daržovių, duonos bei konditerijos kategorijose. Jei per Kalėdas pirkėjų krepšeliuose dominavo tradiciniai pasirinkimai – paukštiena, ypač vištiena ir antiena, kiauliena, silkė, konservuoti žirneliai, mandarinai, tai per Naujuosius nupirkta daugiau įmantresnių, gurmaniškų produktų, tokių kaip jūros gėrybės, vytinta mėsa, iš egzotiškų kraštų atkeliavę vaisiai“, – švenčių valgiaraščio skirtumus akcentuoja B. Čaikauskaitė. 

Kad pirkėjai įkvėpimo vis dažniau ieško ne receptų knygose, o parduotuvių vitrinose, patvirtina ir šventiniu laikotarpiu stipriai ūgtelėję jau pagaminto maisto, ypač konditerijos gaminių, pardavimai.

„Dažnas pirkėjas laiką, kurį praleistų užsiimdamas prieššventine maisto ruoša virtuvėje, mieliau skiria buvimui su šeima ir ši tendencija kasmet vis labiau ryškėja. Namuose gamintus kepinius keičia pirktiniai sodresnių skonių tortai. Didelio populiarumo šiemet sulaukė ir tradiciniai keksai, kurie tapo neatsiejamu kalėdinio stalo atributu“, – apie pirkėjų pasirinkimus pasakoja B. Čaikauskaitė. 

Visgi pašnekovė pastebi, jog sulig švenčių pabaiga žmonių srautai parduotuvėse sumažėja, o pirkėjų krepšeliuose nebelieka ne pirmojo būtinumo pirkinių.  

Savęs riboti nebūtina, bet gyventi galima racionaliau

B. Čaikauskaitės teigimu, pirmąjį metų mėnesį pardavimai gerokai skiriasi nuo šventinio periodo, tačiau yra panašūs kaip ir kitais, ne šventiniais mėnesiais. Tiesa, po Naujųjų metų dažnas išsikelia sau tikslą pradėti taupyti ir atitinkamai keičia savo mitybos įpročius. Pavyzdžiui, nusprendžia dažniau gaminti namuose, o į parduotuves užsuka įsigyti tik būtiniausių kasdienio vartojimo produktų, tokių kaip šviežia mėsa, žuvis, duona ar pienas.

„Mes visuomet patariame savo pirkėjams susidaryti reikiamų produktų sąrašą mėnesiui ar bent kelioms savaitėms į priekį. Taip pavyks lengviau kontroliuoti krepšelio dydį ir nusipirkti tik tuos produktus, kurių tikrai reikia“, – pataria IKI atstovė.

Taip pat pravartu iš anksto susižiūrėti, kokio ilgo galiojimo produktų yra spintelėse ar šaldiklyje, ir sunaudoti turimas atsargas, o ne pirkti papildomai. Dar vienas puikus būdas taupyti – rinktis žiemos sezonui būdingus vaisius ar daržoves.

Sveikai valgome ne per šventes, bet joms pasibaigus

Pastebima, kad pasibaigus šventėms pirkėjai renkasi ir sveikesnį maistą. Tai vyksta ir dėl minėto noro sutaupyti, ir dėl pasižadėjimo vėl galvoti, ką valgome, nes per šventes retas save varžo ir leidžia sau pasmaguriauti.

„Po šventinio valgymo maratono imame atidžiau stebėti savo lėkštės turinį. Natūralu, jog tuomet pirkėjų krepšeliuose rečiau atsiduria saldumynai, riebūs produktai, atsisakoma gurmaniškų gardumynų. Juos keičia įvairūs grūdiniai produktai ir gumbavaisiai“, – vardina B. Čaikauskaitė. 

Jos teigimu, grikių ar lietuvių vis dažniau atrandamos bolivinės balandos pardavimai sausį yra gerokai didesni nei, pavyzdžiui, gruodį. Taip pat nuperkama daugiau burokėlių, morkų, salierų, kurie yra sotūs ir maistingi, nes juose gausu ląstelienos.

Pošventiniu laikotarpiu daugiau dėmesio sulaukia ir įvairios raugintos daržovės, ypač kopūstai, kurie tinkami žarnyno mikrofloros atstatymui ir yra tikras vitaminų šaltinis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder