2018 m. rugsėjo 20 d. 09:53 val., ketvirtadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Rytų Prūsijos virtuvė. Karlo Metco arklienos patiekalai

(1)

2018-01-27, 14:01

Vaiva VAIDILAITĖ

Rytų Prūsijos virtuvė. Karlo Metco arklienos patiekalai nuotrauka, foto

© "Fotolia" nuotr.

Kadaise arklienos patiekalai buvo taip pat priimtini, kaip ir valgiai iš kiaulienos ar jautienos.

Vokietijoje gyvenantis virtuvės šefas, receptų kolekcionuotojas Haroldas Zaulis (Harald Saul) vienoje iš savo kulinarinių knygų - "Nepamirštamoji Rytų Prūsijos virtuvė" ("Unvergessliche Kueche Ostpreussen") papasakojo istoriją apie jauną virėją Otą Vulbertą (Otto Wulbert), kuri nutiko senojoje Vėluvoje...

Arklių turgus

Nedidelis miestas Vėluva (dabartinis Znamenskas, Kaliningrado srities centrinėje dalyje) XIX a. pabaigoje garsėjo arklių turgadieniais toli už Rytų Prūsijos ribų. Į turgų sugužėdavo arklių prekeiviai ir veisėjai iš visų pasaulio pašalių. Atvykėlius reikėjo maitinti, ir neatsiejama turgadienio dalimi tapo arklienos patiekalai. Dėl įmantresnio valgiaraščio į Vėluvą būdavo kviečiami kvalifikuoti virėjai iš didesnių miestų.

Karlo Metco istorija

O. Vulbertas į Vėluvą atvyko iš Berlyno, pakviestas pademonstruoti savo nepaprastus gebėjimus ir įgūdžius, įgytus sostinėje. Virėjas profesinėje srityje nesublizgėjo, užtat pasižymėjo meilėje. Jis suviliojo vietos restorano bei priemiesčio viešbučio savininko dukrą Sesiliją Galert. Tais pačiais metais, 1878-ųjų spalį, ji pagimdė dukrą Hildegardą, vėliau ir du sūnus - Erichą bei Rudolfą.

DIDŽIAUSIAS Europoje arklių turgus kone šimtą metų gyvavo Vėluvoje.

1900 m. Hildegarda Vulbert, pagal vyrą pavarde Metc, pagimdė sūnų Karlą. Jo protėvis Teodoras Metcas (Theodore Metz) buvo ne tik garsus žirgų veisimo specialistas, bet ir paties Dytricho Borno - vieno iš šiltakraujų trakėnų ir šaltakraujų sunkiųjų darbinių veislės "išradėjų", mokytojas. Jis mirė būdamas 98 metų, nespėjęs pasidžiaugti savo mokinio pasiekimais. Nematė protėvis ir savo palikuonio Karlo Metco meistriškumo gaminant neprilygstamus patiekalus iš arklienos (vargu ar būtų apsidžiaugęs).

Karlas išėjo į virėjus ir būdamas 20 metų išvyko iš tėvų namų dirbti padėjėju į Vysbadeną. Veikiai jis tapo viešbučio "Edenas" restorano virtuvės šefu.

Karlo sukurti valgių receptai buvo užrašyti Metcų šeimos virtuvės knygoje. Štai keletas iš jų.

Arklienos suktinukai

Jums reikės: 4 ilgų plonai supjaustytos arklienos gabalų, geriau iš kumpinės dalies, - apie 180 g; druskos, pipirų, 150 g pelėsinio sūrio (rokforo tipo), 4 ilgų plonų morkų, 4 baziliko šakelių, 50 g ištirpdyto sviesto, 1/4 mėsos sultinio, 2 raudonojo pipiro anksčių, 2 šaukštų kvietinių miltų, 50 g prancūziškos grietinėlės "Creme fraiche" (panaši į lietuvišką grietinę).

1. Mėsą gerai pamuškite, pabarstykite druskos, pipirų ir užbarstykite pelėsinio sūrio.

2. Morkas nuskuskite, supjaustykite ilgais šiaudeliais ir kartu su bazilikais sudėkite ant mėsos gabalų. Tuomet juos tvirtai susukite, apvyniokite siūlu ir apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių (kol paruduos).

3. Į keptuvę atsargiai, palei kraštą, supilkite sultinį. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 30 min. ant vidutinės ugnies. Į troškinimo pabaigą sudėkite supjaustytą pipiro ankštį.

4. Po valandos suktinukus perdėkite į pašildytą dubenį ir padėkite į šiltą vietą.

5. Keptuvėje pakepinkite kvietinius miltus ir sumaišykite su "Creme fraiche". Šią masę supilkite į padažą, kuris susidarė troškinant suktinukus. Sumaišykite.

Patiekalą rekomenduojama patiekti su troškintais kopūstais.

Arklienos kumpis su vyno padažu

 

Jums reikės: 1 kg arklienos kumpinės, 1/2 litro stipraus raudono vyno, 2 svogūnų, 1 ryšelio sriubos žalumynų (petražolių, krapų, mairūnų, svogūnų laiškų etc.), 1 morkos, 2 lauro lapų, 3 čiobrelio šakelių, baltųjų pipirų druskos, 50 g lydyto sviesto, 20 ml brendžio, 1 šaukšto pomidorų tyrės, 50 g razinų, 1 šaukšto serbentų uogienės, 50 g grietinės.

1 Arklienos gabalą suvilgykite vandeniu (šlapia servetėle) ir įdėkite į gilų porcelianinį indą. Užpilkite raudono vyno.

2. Svogūnus ir žalumynus susmulkinkite ir sudėkite į dubenį su mėsa. Berkite sutrupintą lauro lapą, kmynų ir pipirų. Uždenkite ir palikite 1-2 dienoms marinuotis.

3. Marinuotą mėsą išimkite, nusausinkite, įtrinkite druska bei pipirais. Dėkite į verdantį aliejų ir pakepinkite, kol paruduos.

4. Marinatą perkoškite, žalumynus gerai nuspauskite, pakepkite keptuvėje, įpilkite brendžio, įdėkite pomidorų padažo, įpilkite marinato. Viską supilkite į puodą ir troškinkite mėsą 2 valandas ant lėtos ugnies. Išimkite mėsą iš puodo ir padėkite į šiltą vietą.

5. Sultinį, likusį po troškinimo, perkoškite ir vėl supilkite į puodą. Į padažą berkite razinų, dėkite serbentų uogienės ir grietinės. Sumaišykite. Druskos, pipirų - pagal skonį.

Su šiuo patiekalu tradiciškai patiekdavo plačių naminių makaronų (dabar galite nusipirkti "Pappardelle) arba virtų bulvių "kleckų" (kukulių).

Arklienos sriuba

Jums reikės: 1 kg arklienos (mentės arba krūtinėlės), druskos, pipirų, 3 didelių svogūnų, 80 g taukų, 1 l mėsos sultinio, 1 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių, 2 lauro lapų, 3 gvazdikėlių, 500 g bulvių, 1 citrinos sulčių, 1 šaukšto kaparėlių.

1. Mėsą nuplaukite ir nusausinkite. Supjaustykite nedideliais gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

2. Svogūnus nulupkite ir perpjaukite per pusę. Kiekvieną puselę smulkiai sukapokite ir pakepinkite su taukais. Dėkite arklieną, pakepinkite, kol paruduos, ir supilkite karštą mėsos sultinį.

3. Bulves supjaustykite mažais kubeliais ir dėkite į sriubą. Suberkite pipirų žirnelius, gvazdikėlius, įmeskite lauro lapą.

4. Virimo pabaigoje supilkite citrinų sultis ir suberkite kaparėlius.

Tradicijos

Tikrieji arklienos vertintojai - klajoklių gentys. Jos nuo seno žinojo, jog arklienos skonis priklauso nuo arklio amžiaus ir nuo to, kaip jis buvo laikomas. Skaniausia mėsa - jaunų kumeliukų, augusių laisvėje.

Kazachstane, Kirgizijoje, Mongolijoje arkliena yra neatsiejama mitybos dalis. Prancūzijoje arkliena buvo draudžiama iki 1811 m. Šiandien šioje šalyje, pietinėse provincijose, arkliai auginami būtent mėsai. Labai vertinama šviežia plonai supjaustyta arkliena su karštu padažu. Arklienos delikatesų ragauja ir belgai bei švedai. Šveicarai ją kepa gruzdintuvėje, italai, vokiečiai, vengrai deda į dešras. Pietų Amerikos gyventojai arklienos mėsą vytina. Japonų virtuvėje taip pat esama patiekalų iš arklienos. Australai patys nevalgo arklienos, bet turi arklių skerdimo pramonę ir daug šios mėsos eksportuoja.

Kolumbiečiams, argentiniečiams, Venesuelos gyventojams valgyti arklieną yra tabu. Jos nevalgo brazilai, indėnai, čigonai... JAV ir Anglijoje draudžiama valgyti sportinių žirgų mėsą.

Lietuvoje arklienos galima įsigyti, tačiau ji nėra labai populiari. Nors ši mėsa - ekologiškai švariausia, maistinga ir naudinga (turi daug baltymų) ir mūsų papročiai nei religija valgyti arklienos niekada nedraudė, tačiau, etnologų duomenimis, jos pas mus nelinkstama valgyti todėl, kad nuo seno žirgas lietuviams buvo artimas draugas, apdainuotas, apipintas legendomis, šventas padaras, turintis sielą...

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Komentarai

Thomas

2018-01-27   14:34

IP: 86.100.176.138

Dar viena įdomi istorija iš Kionigsberg krašto .

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Astrologinė prognozė rugsėjo 5-ajai, trečiadieniui AVINAS. Gali pasireikšti jūsų rūpestingumas,...

Trečiadienio horoskopas 12 zodiako ženklų nuotrauka, foto

Vasara – smėlėtų kojų ir maudymosi kostiumėlių sezonas. Nors ir atėjo ...

5 patarimai: ką daryti, jeigu skęsti nuotrauka, foto

Kai šeimoje atsiranda naujagimis, tuo pačiu gali atsirasti ir tėvų noras ...

Patarimai kaip netapti supertėvais nuotrauka, foto

Greitai besikeičiantis oras gali neigiamai paveikti mūsų savijautą. Kineziterapeutas dr. Vitalijus...

Kaip išgyventi karščius? nuotrauka, foto

„Neptūnas“ pasiruošimą baigė triuškinama pergale nuotrauka, foto

Sportas, Klaipėdos „Neptūnas“ kontrolinių rungtynių ciklą užbaigė 116:72 (24:21, 30:13, 30:20, 32:16) įveikdamas...

Klaipėdos „Atlantui“ - dar vienas skambus antausis nuotrauka, foto

Sportas, Lietuvos futbolo A lygos čempionate trečiadienį Kauno „Stumbro“ komanda išvykoje 3:1 (2:0)...

„Sodininkai“ užaugino kanapių už 25000 eurų (video) nuotrauka, foto

Kriminalai, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (VPK...

Nauji vėjai studentų bendrabučiuose: stalo žaidimai ir ramybė nuotrauka, foto

Švietimas, Daugelis vyresnės kartos atstovų studentiškus laikus prisimena su nostalgija, ypač tie, kurie...

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...