2019 m. kovo 20 d. 17:27 val., trečiadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Rytų Prūsijos virtuvė. 3 Meinharto receptai

(2)

2018-01-20, 10:01

Vaiva VAIDILAITĖ

Rytų Prūsijos virtuvė. 3 Meinharto receptai nuotrauka, foto

© "Fotolia" nuotr.

Čia pateiktus receptus savo ranka į sąsiuvinį užrašė legendinio Karaliaučiaus pilies restorano "Blutgericht" virėjas V. Meinhartas (W. Meinhartd).

Savo užrašuose V. Meinhartas nurodė vietas Karaliaučiuje, kuriose augo geriausi valgomieji kaštainiai. Jis samdydavo žmones rinkti kaštainius, po to pats juos perrinkdavo, atskirdamas valgomuosius nuo nevalgomų. Tarp norinčiųjų tokiu būdu užsidirbti buvo ir Karaliaučiaus universiteto studentas Bernhardas Frydrichas (Bernhard Friedrich, 1902-1993), vėliau parašęs kulinarinę knygą ir į ją sudėjęs V. Meinharto receptus.

BLUTGERICHT - restoranas pilyje, kur dirbo mieste pagarsėjęs virėjas V. Meinhartas. (Nuotraukoje virėjas 1921 m. Iš H. Zaulio knygos).

Kalakutas su kaštainiais

 

1. Kaštainius nuvalykite ir 3 minutes pavirinkite aliejuje. Stebėkite, kad jie nesubyrėtų. Po to palikite nuvarvėti ir apdžiūti.

2. Kiaulieną sumalkite į faršą ir pertrinkite per tinklinį sietą. Faršą pagardinkite druska, maltais baltaisiais pipirais, sudėkite į jį kaštainius ir keptas susmulkintas kalakuto kepenis.

3. Kalakutą prikimškite įdaro, užsiūkite ir apdėliokite plonais šoninės gabaliukais, kad oda liktų minkšta. Dėkite ant kepimo skardos ir pašaukite į 180-200 laipsn. C karštumo orkaitę, pateptą sviestu.

4. Iš skysčio, kuris susidarys kepant kalakutui, paruoškite padažą ir prieš patiekdami į stalą apliekite juo patiekalą.

Kalakučiukas su triufeliais 1900 m. receptas

Jums reikės: 1 nedidelio (apie 2 kg) kalakuto, 400 g triufelių, 500 g veršienos, 500 g kiaulienos (su riebalais), 4 kiaušinių trynių, maltų juodųjų pipirų, druskos, 40 ml Madeiros vyno, 20 ml konjako, 1 kalakuto kepenų (apie 250 g), 50 g sviesto, 150 g krūtinėlės, 1 l kalakutienos sultinio, 50 g miltų.

1. Paukštį išdarinėkite. Ties kaklu padarykite įpjovą ir išimkite gerklos kaulus iki pat stuburo.

2. Triufelius nuvalykite, padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį smulkiai supjaustykite ir sudėkite į dubenį. Ji bus skirta faršui. Antrą dalį supjaustykite stambiai.

3. Veršieną ir kiaulieną sumalkite į faršą. Supilkite 4 trynius ir dar kartą sumalkite mėsmale. Faršą pagardinkite druska, maltais pipirais, supilkite vyną, konjaką ir sumaišykite (darykite tai rankomis - elektrinis maišytuvas gali pakenkti triufeliams).

4. Kalakuto kepenis supjaustykite kubeliais ir pakepinkite su sviestu (kol parausvės). Įpilkite šiek tiek Madeiros vyno, sumaišykite ir viską suverskite į faršą.

5. Prieš kimšdami įdarą, atsargiai įpjaukite odą ties krūtine ir prikimškite jon stambiai supjaustytų triufelių. Krūtinėlė turi likti sveika, nepažeista. Likusius stambiai supjaustytus triufelius ir faršą sudėkite į kalakuto vidų. Paukštį užsiūkite, dėkite ant sviestu pateptos skardos, apdėkite smulkiai supjaustyta krūtinėle ir kepkite 1-1,5 val. 200 laipsn. C karščio orkaitėje.

Kuo kalakutas sunkesnis ir senesnis, tuo ilgesnis jo kepimo laikas.

Padažą, kuris susidarys kepant, atskieskite sultiniu, įberkite miltų, druskos, pipirų, užvirinkite ir karštą patiekite į stalą.

Kalakučiuką, įdarytą triufeliais, Karaliaučiaus restorane patiekdavo su virtomis bulvėmis ir troškintais kopūstais.

Kalakutų sparneliai su grybais 1880 m. receptas

Jums reikės: 4 porų kalakuto sparnelių, 1 l vandens, 1 šaukštelio druskos, 10 juodųjų pipirų žirnelių, 100 g šviežių pievagrybių, 50 g miltų, 1 šaukšto nelabai aštrių garstyčių, 50 g sviesto, šviežių petražolių lapelių, 1 citrinos.

1. Kalakuto sparnus nuplaukite ir patroškinkite su nedideliu kiekiu vandens, druska ir pipirais. Nuvarvinkite ir atvėsinkite kiaurapuodyje.

2. Pievagrybius smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su miltais.

3. Atvėsusius sparnus truputį pasūdykite, aptepkite garstyčiomis, sumaišykite su pievagrybiais, apšlakstykite tirpintu sviestu ir dėkite į kepimo skardą.

4. Kepkite 180 laipsn. C karščio orkaitėje, nuolat sekdami, kad patiekalas nepridegtų.

5. Iškeptus sparnus dėkite į didelę lėkštę, apibarstykite smulkintomis petražolėmis ir papuoškite citrinos gabaliukais.

Pagal vokiečių virėjo, kulinarijos istoriko Haroldo Zaulio knygą "Senieji šeimų receptai iš Rytų Prūsijos" (Harald Saul, "Alte Familienrezepte aus Ostpreußen", 2017).

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Komentarai

ezys

2018-01-23   10:02

IP: 86.100.122.112

>>>Zenonai
Skirtingi - Castanea sativa (valgomasis kastainis) ir Aesculus hippocastanum (kastonas)

2018-01-20   14:38

IP: 78.61.191.75

Ar kaštainis ir kaštonas tas pats, ar čia kokia kita rūšis?

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Kuo nustebinti draugus ir artimuosius atėjus Naujiesiems, ką dėti ant stalo, kad...

Patiekalus šventiniam stalui siūlo gaminti garuose nuotrauka, foto

Kai gruodis tampa nesibaigiančiu dovanų pirkimo, pyragų kepimo, giminių lankymo...

5 patarimai, kaip prasmingai praleisti Kalėdas su vaikais nuotrauka, foto

Lietuvos automobilių kelių direkcija įspėja, kad gatvėse bus slidu dėl gausiai iškritusio...

Ką daryti, jeigu paslysite eidami iš darbo nuotrauka, foto

Artėjančios šventės ne tik kelia džiugesnį, bet ir dažną priverčia sunerimti:...

Nenorite pirkti dovanų? 10 idėjų pagaminti jų patiems nuotrauka, foto

Suformuota koalicija, bet vartai kitiems neužtrenkti nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas trečiadienį pasirašė bendradarbiavimo sustartį su Klaipėdos konservatorių lyderiu...

Moterį nužudyti grasinęs vyras sulaukė atpildo nuotrauka, foto

Kriminalai, „Jis turi būti nuteistas, kad suvoktų, jog elgėsi apgailėtinai. Pinigai jam nėra...

A. Vaitkus dėl savo likimo žada tartis ir su Seimo nariais nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdos mero rinkimus pralaimėjęs „valstiečių“ atstovas, jūrų uosto vadovas Arvydas Vaitkus,...

Jūrų kadetai išgelbės Lietuvą kaip jūrų valstybę? nuotrauka, foto

Jūra, Jūrininkai nuolatos skundžiasi, kad Lietuvos valdžios sluoksniuose nėra jūrinius dalykus išmanančių žmonių....

Klaipėda, Paskelbta prieš 27 min.

Kriminalai, Paskelbta prieš 43 min.

Klaipėda, Paskelbta prieš 58 min.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...