Renkamės židinį namams

Renkamės židinį namams

Nuo senų laikų žmogus susijęs su ugnimi, mat, be kita ko, žiūrėjimas į degančią ugnį ramina, suteikia jėgų, šalina stresą. Nedažnas turi galimybę pasėdėti prie laužo gamtoje, todėl ieško alternatyvos - įsirengia židinį. Žinoma, židinys gali puikiai pasitarnauti ir siekiant apšildyti patalpas.

Prieš pirkdami židinį, gerai pamąstykite, kokiu tikslu jūs įrengsite jį savo name ar bute. Jei tikslas - paįvairinti interjerą, kartu papildomai apšildant patalpas, pats patogiausias sprendimas būtų elektrinis židinys. Įrengiant tradicinius židinius dekoratyvumo funkcija savo svarbumu taip pat nenusileidžia šildymo funkcijai.

Anksčiau specialistai židinius statydavo "nuo-iki", šiandien įsigyti židinį tapo paprasčiau, sutaupoma laiko, tačiau esminiai dalykai išliko tie patys. Židiniai turi pakurą, kur įžiebiama ugnis, kaminą - juo pašalinami sudegę produktai, taip pat visiems židiniams būtina apdaila. Pastarajam dalykui šiuolaikiniame interjere skiriamas didžiulis dėmesys.

Židinių tipai

Židiniai būna dvejopi: atviro ir uždaro tipo. Atviri židiniai dažniausiai neturi durelių, yra su pakuromis iš šamoto plytų. Pakuroje degantis kuras tiesiogiai spinduliuoja šilumą į patalpą. Jie netaupūs, nes naudingumo koeficientas tik 25-30 proc., todėl yra skirti jaukiai aplinkai sukurti, naudojami kaip interjero papuošalas.

Uždari židiniai dažniausia turi dureles, yra su ketaus ar plieno pakuromis (kapsulėmis), jų pakura degimo metu sandariai uždaroma.

Beje, šiandien prieinami židiniai, kuriuose sujungiamos atvirosios ir uždarosios pakuros funkcijos. Slankios durų konstrukcijos dėka galima mėgautis atvira liepsna kada tik panorėjus. Jei namus tenka netikėtai palikti, o malkos dar nesudegė, tai durys grąžinamos į vietą, ir ugnis tuomet jau nebepavojinga. Tokių židinių durų stiklas greitai pasidengia suodžiais, tad norint išlaikyti estetišką židinio išorę tenka įdėti nemažai pastangų.

Tačiau atviri židiniai reikalauja budrumo. Šis variantas tikrai netiks, jei namie yra mažų vaikų. Šiek tiek pavojų, jog iškris anglis, sumažina įrengti tinkliukai ar pertvaros.

Dar vienas atviros pakuros trūkumas - nėra galimybės reguliuoti malkų degimo greičio. Todėl nuolat tenka mesti malkas į židinį, vadinasi, būtina pasirūpinti dideliu kiekiu sausų malkų.

Židiniai su uždara pakura pasižymi dideliu patalpų apšildymo efektyvumu. Pranašumas yra ir tai, kad yra galimybė reguliuoti malkų degimo intensyvumą. Anot specialistų, tokių židinių efektyvumas šildant patalpas siekia daugiau kaip 75 proc.

Iš ko gaminami židiniai?

Malkomis kūrenamų židinių pakuros gaminamos iš ketaus arba plieno. Nors ketus turi daugybę pranašumų, šiuolaikiniai židinių modeliai gaminami kombinuojant abu šiuos metalus.

Reikia pažymėti, kad, palyginti su plienu, ketus kur kas geriau atiduoda šilumą. Ši medžiaga nesideformuoja esant aukštai temperatūrai, o štai plienas gali pakeisti savo parametrus dėl linijinio šiluminio plėtimosi koeficiento, kuris yra 65-85 proc. didesnis nei ketaus. Jei uždaro židinio durys pagamintos iš plieno, tai laikui bėgant pastebėsite, jog jos sunkiau darinėjasi, kai kur matysis erozijos pažeidimų.

Tačiau plieno pranašumas, aišku, yra jo kaina. Juo labiau kad esant aukštai temperatūrai plienas nebijo mechaninių pažeidimų, smūgių.

Plytų židiniai pasižymi unikaliomis savybėmis. Visų pirma, greitai įžiebsite ugnį, antra, patalpų apšildymo laipsnis - ne toks jau mažas. Taip pat būtina pažymėti, kad iš plytų galima pastatyti bet kokį židinį pagal individualų projektą, atsižvelgiant į interjero stilių ir kitas ypatybes.

Stiliaus sprendimai

Židinys, be abejonės, trauks svečių dėmesį, todėl jis turi būti išbaigtas nepriekaištingai. Židinys, pritaikytas prie interjero, taps pagrindiniu jį supančios erdvės akcentu.

Prieš įrengiant židinį būtina pagalvoti apie jo vietą patalpoje. Kampiniai židiniai padeda taupyti vietą, centre pastatyti pareikalauja daug erdvės, bet jie puikiai atrodo. Vis dėlto židinį statyti reikėtų ten, kur jis jums labiausiai reikalingas: kambaryje, svetainėje, verandoje ar terasoje.

Daug kas priklauso ir nuo to, kas yra židinio gamintojas, t. y. tos šalies klimatinių sąlygų. Per daugelį metų išryškėja židinių "nacionaliniai" skirtumai. Pavyzdžiui, gaminti Prancūzijoje pasižymi konstrukcijų lengvumu, tačiau yra saugūs naudoti. Graikiški židiniai nepasižymi aukštu patalpų apšildymo koeficientu, tai lemia klimato sąlygos. Šiuo požiūriu išsiskiria ir angliški židiniai - jie pagaminti taip, kad visų pirma kovotų su drėgme patalpose.

Nepamirškite - kad ir kokį židinį išsirinksite, raktas į ilgalaikį ir kokybišką jo naudojimą - tinkamas židinio įrengimas.

krosnelės židiniai

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder