2014 m. lapkričio 27 d. 18:58 val., ketvirtadienis

ve.lt  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Prieskonių derlius: ką džiovinti, ką šaldyti

(3)

Prieskonių derlius: ką džiovinti, ką šaldyti nuotrauka, foto

Kvapniosios žolės ir prieskoniniai augalai pikantiškais aromatais praturtins ne tik sodą, bet ir stalą. Kada žalumynus rinkti, kad skonis ir kvapas būtų stipriausi?

Tai labiausiai priklauso nuo to, ką norite skinti. Prieskoninių augalų lapus galima skinti vos tik jie išauga, o jų kvapas ir skonis bus stipriausias, jei nurinksite prieš pat augalų žydėjimo pradžią. Žiedus galima skinti, kai tik jie išsiskleidžia. O jei norite prisirinkti sėklų, palaukite, kol augalas nužydės ir subrandins sėklas, mat maistui ir arbatoms tinkamos tik subrendusios sėklos. Tačiau dėžutes arba skėčius su sėklomis reikia nupjauti, kol jie dar nespėjo prasiverti ir išbarstyti sėklų.

Surinktas sėklas išberkite ant popieriaus ir džiovinkite kambario temperatūroje. Prieskoninių augalų šaknis reikia iškasti rudenį. Maistui jos tinka ir šviežios, ir konservuotos.

Šviežios prieskoninės žolelės

Jeigu jums reikia šviežių prieskoninių žolelių ar augalų, sveikus jų lapus ar ūglius pjaukite ryte, kai tik nudžiūva rasa. Kaskart nusiskinkite tiek lapų, kiek prireiks maistui gaminti.

Tinkamiausi tik prasiskleidę prieskoninių žolelių žiedai, skinami po vidurdienio. O jei juos norite džiovinti, tai skinkite su ilgesniais žiedynkočiais.

Rozmarinų, čiobrelių ir šalavijų skabomos tik ūglių viršūnėlės. Jeigu augalus skabysite dažnai, sustabdysite jų augimą.

Petražolių, mėtų ir laiškinių česnakų ūglius derėtų nupjauti prie pat žemės - likusieji ūgliai gaus daugiau šviesos bei šilumos ir daug sparčiau augs.

Nuskintus lapus ir ūglius reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Kad nesumaišytumėte skirtingų žolelių kvapų ir skonių, kiekvieną rūšį dėkite į atskirą maišelį ar dėžutę, o po to į šaldytuvą.

Džiovinimas ir šaldymas

Mairūnus, mėtas, raudonėlius, šalavijus, rozmarinus, čiobrelius tinka džiovinti. Džiovinti galima:

* aplinkos temperatūroje, žoleles išdėliojus ant tinklinio audinio ar pakabinus jų ryšulėlius nesaulėtoje ir gerai vėdinamoje vietoje;

* orkaitėje 50 laipsn. C temperatūroje, susmulkintus lapelius išdėliojus ant kepamosios skardos. Orkaitės dureles palikite praviras;

* mikrobangų krosnelėje - prieskonines žoleles išdėlioję ant virtuvinio rankšluosčio padžiovinkite 1 min, o po to lapelius apvertę dar 1 min.

Kad žolelės išlaikytų savo aromatą, reikia tinkamai laikyti - sandariame inde, vėsioje ir tamsioje vietoje.

Bazilikus, gelsves, krapus, petražoles arba laiškinius česnakus galima tik užšaldyti. Žoleles galima suberti į ledų formeles su vandeniu ir įdėti į šaldymo kamerą. Paskui prieskonių ledukais pagardinsite bet kurį patiekalą.

Populiariausi prieskoniniai augalai

* Švieži arba džiovinti tikrosios levandos lapai ir žiedai tinka daržovėms paskaninti, kaip priedas voniai, puokštėms.

* Sėklos ir džiovinti anyžinės ožiažolės lapai tinka saldainiams, kepiniams, arbatai, sriuboms, salotoms bei alkoholio trauktinėms.

* Vaistinės gelsvės švieži, džiovinti lapai, sėklos tinka daržovėms, trintoms sriuboms, mėsai, arbatai pagardinti, kepiniams - tik sėklos.

* Švieži arba džiovinti mėtos lapai - padažams, mėsai, desertams, patiekalams puošti, arbatai, gėrimams.

* Vaistinės ramunės žiedai tinka arbatai, kaip priedas voniai, naudojami kosmetikoje.

* Švieži arba džiovinti paprastojo raudonėlio lapai tinka paukštienai, mėsai, daržovėms, sriuboms, arbatai, actui aromatizuoti.

* Kvapniojo rozmarino švieži ir džiovinti lapai tiks avienai, bulvėms, daržovėms, žuviai paskaninti, actui aromatizuoti.

* Kvapniojo baziliko švieži arba šaldyti lapai tinka padažams, pomidorams pagardinti, prieskoniniam sviestui ruošti bei patiekalams puošti.

* Pelerūno švieži arba šaldyti lapai tinka salotoms, sriuboms, padažams, garstyčioms, actui aromatizuoti.

* Vaistinės melisos švieži ar šaldyti lapai ir žiedai tinka salotoms, paukštienai, žuviai, uogienėms gardinti, valgiams puošti.

* Petražolės švieži, džiovinti ir šaldyti lapai tinka sriuboms, padažams, prieskoniniam sviestui, žuviai, mėsai pagardinti.

* Švieži ir šaldyti krapo lapai, sėklos tinka prie žuvies, agurkų, kiaušinių, actui aromatizuoti, sėklos - arbatai.

* Vaistinio čiobrelio švieži ir džiovinti labai bei žiedai tinka sriuboms, daržovėms, mėsai, žuviai, padažams, desertams.

* Vaistinio šalavijo švieži arba džiovinti lapai tinka mėsai gardinti, prieskoniniam sviestui gaminti, actui aromatizuoti, arbatai.

reklama

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Komentarai

2010-05-02   07:34

geltekles skonis labai panasusi riesutu skoni, jas galima deti i salotas, bet man skaniausia valgyti viena.

2010-05-02   07:34

noreciau suzinoti apie prieskoni paprastoji portulaka,aciu

2010-05-02   07:34

neradau nieko apie geltekles sakni,gal yra kokios informacijos apie jos paruosima ir naudojima?

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Turėjau vaikiną, kuris buvo labai mane įsimylėjęs, tačiau aš pradėjau susitikinėti su...

Ar galima ištaisyti santykius? nuotrauka, foto

Pirmiausiai išanalizuokite savo pačių elgesį prie stalo. Būtent jis dažniausiai ir lemia...

Jeigu vaikas blogai valgo: patarimai tėvams nuotrauka, foto

Išpuoselėtos ir prižiūrėtos gėlės visuomet buvo laikomos jaukių namų simboliu. Augalai jaudina...

Pavojingi kambariniai augalai nuotrauka, foto

"Dėkingam žmogui - gausus derlius", sakė žymus anglų poetas ir dailininkas Viljamas...

Būti dėkingamuž derlių ir visus praėjusius metus nuotrauka, foto

Domėjosi kaip euras paveiks išmokas nuotrauka, foto

Klaipėda, Šiandien Lietuvos bibliotekose lankytojai dalyvavo trečiojoje renginių ciklo „Euro panorama“ transliacijoje su...

Klaipėdos ketvirtadienis, lapkričio 27-oji nuotrauka, foto

Klaipėda, Per statistinę parą Klaipėdoje gimdė 12 moterų - pasaulį išvydo 5 berniukai...

Atidaryta mažųjų prakartėlių paroda nuotrauka, foto

Klaipėda, Ketvirtadienio popietę Lietuvos dailės muziejaus Klaipėdos Prano Dumšaičio galerijoje vyko parodos „Mano...

„Fortum Klaipėda“ leista kurui naudoti atliekas iš kitų Lietuvos regionų nuotrauka, foto

Ekonomikos naujienos, Aplinkos apsaugos agentūros taršos prevencijos ir leidimų departamento Klaipėdos skyrius 2014m. lapkričio...

Klaipėda, Paskelbta prieš 29 min.

Klaipėda, Paskelbta prieš 1 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 2 val.

Ekonomikos naujienos, Paskelbta prieš 4 val.

reklama

reklama

reklama

 

 

 

 

reklama

reklama

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...