Pavojingi kambariniai augalai

Pavojingi kambariniai augalai

Išpuoselėtos ir prižiūrėtos gėlės visuomet buvo laikomos jaukių namų simboliu. Augalai jaudina savo išvaizda ir kvapu, o tas jausmas itin stipriai veikia net mūsų būseną ir požiūrį.

Be kita ko, augalų namuose dažnai atsiranda ir dėl to, kad jie valo orą ir sugeria toksinus, pavyzdžiui, visiems pažįstamas chlorofitas. Šis augalas ypač vertinamas dėl savo nereiklumo ir gerųjų savybių. Jis kaip kempinė absorbuoja kenksmingąsias medžiagas iš aplinkos, ypač anglies monoksidą, ksileną ir formaldehidą. Chlorofitas yra trečias labiausiai orą valančių augalų sąraše.

Kita vertus, botanikai teigia, kad gyvenamosiose patalpose įveisti "botanikos sodo" nereikėtų: kai augalų ypač daug, jie atneša daugiau bėdos nei naudos, nes išskiria itin daug lakiųjų junginių.

Žinoma, didelio pavojaus nebus, jei nuolat vėdinsite būstą, tačiau vis tiek svarbu žinoti, kad kambarinių augalų būna visokių: pavojingų ne tik sveikatai, bet ir gyvybei, jei tik elgsitės su jais netinkamai.

Fikusas

Į alergiją linkusių žmonių namuose šio augalo apskritai geriau nelaikyti. Nuodingos yra fikusų sultys - jos gali sukelti odos uždegimą, taip pat dirgina kvėpavimo takus, todėl gali ištikti astmos priepuolis.

Oleandras

Šios gėlės žiedai gražiai atrodo ir maloniai kvepia, tačiau gali sukelti galvos skausmą, jei augalas žydi itin gausiai. Jei sąlygos palankios, oleandras auga labai greitai ir gali pasiekti net 5 m aukštį. Augalas nuodingas ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams. Vienas oleandro lapas - mirtina dozė vaikui. Jo sultys taip pat gali sukelti viduriavimą, vėmimą, stiprius pilvo skausmus, mieguistumą, širdies aritmiją, o neretai net mirtį.

Tukvis

Savo išvaizda šie augalai yra truputį panašūs į palmes, todėl dar vadinami Madagaskaro palmėmis. Nuodingos yra tukvių sultys.

Difenbachija

DIFENBACHIJŲ nuodingi lapai ir sultys: sukelia burnos ertmės sudirginimą, trikdo kvėpavimą.

Daugelio gėlių augintojų namuose auga difenbachijos. Šie augalai žavi nuostabiais raštais išmargintais lapais, jie neįnoringi ir suteikia mūsų namams egzotiškumo, tačiau visos augalo dalys nuodingos, dirgina odą ir gleivinę. Taip pat gali sukelti raumenų atrofiją, gerklų edemą. Ypač pavojingas šis augalas katėms - net mažas kiekis difenbachijos sulčių gali pribaigti šį gyvūną.

Monstera

Tai harmonijos nešėjos, todėl rekomenduojama šiuos augalus auginti didelėse visuomeninėse patalpose, nes jie spinduliuoja ramybę, harmonizuoja aplinką. Taip pat gerai veikia fizinę ir dvasinę sveikatą augdamos miegamuosiuose ir darbo kambariuose.

Vis dėlto dideliuose monsteros lapuose kaupiasi toksinai, o nurijus jos sulčių gali atsirasti stiprus seilėtekis, vėmimas, sutrikti skrandžio veikla.

Vėzdūnė

Vėzdūnė atspari ir nereikli gėlė, todėl taip pat mėgstama gėlininkų mėgėjų.

Ši gėlė priskiriama prie geriausiai orą valančių augalų. Gerai šalina dažniausius organinius junginius - formaldehidą, benzeną ir trichloretileną. Kita vertus, ir pati pasižymi toksiškumu: jei vėzdūnės sulčių pateks ant odos, gali atsirasti pūlinys, kurį išgydyti prireiks daug laiko.

Puansetija

ELTA nuotr.

Jau visai netrukus parduotuvių vitrinos, biurai ir namai džiugins puansetijų raudoniu. Šios gėlės ne tik puošia aplinką, bet ir valo ją - puansetijos tiesiog susiurbia kenksmingas chemines medžiagas. Be to, gerina nuotaiką, kraujotaką, aktyvina širdies veiklą.

Tačiau ir šios gėlės syvų reikėtų pasisaugoti - užtenka vos vos pažeisti stiebą ir balkšvos sultys, patekusios ant odos, sukels dirginimą. Patekusios į akis jos gali sukelti net laikiną apakimą.

Azalija

Azalijos priklauso tai pačiai šeimai, kaip ir rododendrai. Žiedų gausa, spalvų ir atspalvių įvairovė žavi kiekvieną, todėl mėgstama jas dovanoti. Žydi jos apie 2-2,5 mėn., o jų svaiginantis aromatas gali sukelti galvos svaigimą. Jei patalpa prastai vėdinama - galima ir nualpti, šis augalas savo sudėtyje turi narkotinių medžiagų.

Gebenė

Tai vienas populiariausių kambarinių vijoklinių augalų. Gebenės nemėgsta bakterijos ir grybeliai, tačiau jos stiebas ir lapai yra nuodingi, ypač naminiams gyvūnams. Vaisiai dar nuodingesni nei kitos augalo dalys, todėl geriau pašalinti pumpurus, kol jie nepradėjo skleistis.

Ciklamenas

Ši gėlė - tikra namų puošmena. Pražysta spalio mėnesį ir savo žiedais džiugina iki pat kovo. Sultys gali sukelti odos uždegimą ar suerzinimą, o labiau pavojingi esti šakniagumbiai, prie kurių, atvirai tariant, mažai kas lenda.

Alijošius

Apie alijošių turbūt mažai kam šautų į galvą pasakyti ką nors bloga - daugelis juk žino apie jo gydomąsias savybes. Vis dėlto gyvūnams šis augalas yra mirtinai pavojingas. Graužikai nuo jo žūva iškart, o kitiems prasideda stiprus viduriavimas. Perdozavus ir žmonėms alijošiaus sultys gali sukelti sunkų apsinuodijimą, nėščiosioms - persileidimą.

Atsargumo priemonės

Kuo daugiau prieš įsigydami augalą apie jį sužinosite, tuo geriau. Juk net ir kaip nuodingi paminėtieji atneša daug naudos ir džiaugsmo. Tereikia įsidėmėti keletą svarbių dalykų:

persodindami nuodingąsias kambarines gėles būtinai mūvėkite pirštines. Saugokitės, kad jų sultys ir žiedadulkės nepapultų ant odos, į burną ar akis;

triūsdami prie nuodingųjų augalų jokiu būdu netrinkite akių;

tinkamai parinkite augalams vietą, kad jų negalėtų pasiekti nei smalsūs vaikai, nei naminiai gyvūnai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder