2019 m. kovo 20 d. 17:48 val., trečiadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Patarimai apie sodą ir maistą

2017-06-17, 17:01

"Vakarų ekspreso" inf.

Patarimai apie sodą ir maistą nuotrauka, foto

© "Fotolia" nuotr.

Ką dar galima sėti birželį? Ar ne vėlu sėti morkas?

Sėjamąsias salotas, ridikėlius, svogūnų laiškus, krapus, špinatus, pipirnes, gražgarstes galite sėti visą sezoną.

Birželį dar sėjamos petražolės, sodinamos krūminės šparaginės pupelės.

Iki birželio vidurio galite sėti gūžinius kopūstus.

Vasaros vidurys - trečiasis burokėlių sėjos etapas.

Vėlyvuosius ropinius kopūstus, juoduosius ridikus ir daikonus (japoniškus ridikus) daržininkai sėja iki liepos pradžios.

Visą birželį dar galite sėti žaliuosius žirnelius (tik jų derlius bus mažesnis nei ankstyvųjų).

("Fotolia" nuotr.)

Patyrę daržininkai sako, kad vėlyvųjų veislių (žiemos atsargoms) morkas geriausia sėti iki jazminų žydėjimo pradžios, maždaug birželio 10 d. Nuolat vėluojantys sodininkai dar sėja ir iki birželio pabaigos, ir iki liepos vidurio... Prieš beriant į dirvą, morkų sėklas patariama užpilti karštu vandeniu ir palaikyti. Kai atvės, sėklas nusausinkite ir pasėkite.

Pavasarį darže pasisodinome šiek tiek bulvių. Kada geriausiai būtų nukasti?

Ankstyvųjų bulvių derlius subręsta maždaug per 8-10 savaičių nuo pasodinimo. Kasamos antrojoje birželio pusėje - vėliausiai liepos pabaigoje.

Kodėl ridikėliai užaugino didelius lapus, bet mažytes "galvutes"?

Galbūt auginote šešėlyje? Ridikėliai mėgsta saulę.

Beje, ridikėlių lapai - irgi valgomi. Jaunų lapų galite dėti į sriubą, salotas, troškinius, padažą... Galite išvirti šviežių burokėlių lapų sriubą - ji gaminama taip pat, kaip ir kopūstų.

Kada reikia skinti pipirmėtes džiovinimui: iki žydėjimo ar jo metu?

Pjaukite prieš žydėjimą: nuo birželio pabaigos iki pat rugsėjo. Džiovinkite tamsoje.

Paprastai prieskoniniai augalai skinami, kai jų kvapas ir skonis stipriausias: prieš pat žydėjimo pradžią.

Žydint pjaunami čiobreliai, jonažolės, levandos.

Birželio antroje pusėje pjaukite raudonėlius, rozmarinus, bazilikus. Rinkite jazminų, gudobelių žiedus...

Visą vasarą pjaukite peletrūnus, šalavijus, kalendras, juozažoles...

Pridygo labai daug petražolių. Kaip geriau jas išsaugoti žiemai: džiovinti ar šaldyti?

Pabandykite tris variantus. Dalį suriškite į šluoteles, pakabinkite ir džiovinkite, po to susmulkinsite. Dalį užšaldykite: sudėkite ant pjaustymo lentelės, sušaldykite, tuomet sudėkite į dėžutes ir vėl atgal į šaldiklį.

("Fotolia" nuotr.)

Dalį petražolių pasūdykite: 500 g žalumynų - 100 g druskos; į stiklainį dėkite sluoksniais. Laikykite ne šaltesniame nei 0 laipsn. C temp. skyrelyje.

Petražolių šaknys džiovinamos susmulkintos, o kasamos pavasarį antraisiais augimo metais.

Kaip levandas vartoti kulinarijoje?

Džiovintų levandų milteliais galite pagardinti salotas, sriubą, padažą, troškinį. Tinka įvairiems daržovių, žuvų, grybų, patiekalams. Gerkite šviežių ir džiovintų levandų žiedkočių arbatą.

Kodėl karsta agurkai? Ar galima tokius marinuoti?

Kartumo agurkams suteikia medžiaga kukurbitacinas, kurio randasi dėl nepalankių augimo sąlygų: drėgmės trūkumo, tiesioginių saulės spindulių, laistymo per šaltu (mažiau nei 20 laipsn. C) vandeniu, staigaus temperatūros kitimo, tręšimo šviežiu mėšlu etc.

Agurkai taip pat gali apkarsti dėl trumpalaikės sausros, nes tokiu atveju jų augimas sustoja 5-6 dienoms. Per tą laiką kukurbitacino kiekis padidėja.

Daug reikšmės turi ir agurkų rūšis. Pastebėta, kad tamsiai žalių agurkų rūšys apkarsta dažniau.

Karstelėjusius agurkus galite konservuoti. Termiškai apdorojus, kartumo neliks.

Ar tinka mesti į kompostą virtas daržoves?

Virtų nemeskite. Į komposto dėžę taip pat netinka mesti pieno produktus, riebalus, skerdieną, laikraščius etc.

Ar tikrai viendienės yra valgomos?

Anot kulinarijos istorikų, viendienių pumpurai kinų virtuvėje buvo labai mėgstami: jie maistingi ir lengvai virškinami.

Maistui vartojami tik žiedpumpuriai ir jauni žiedlapiai. Gali laisvinti vidurius.

VIENDIENĖ žydi ne vieną dieną, o ištisus pusantro mėnesio. Dažnai ši gėlė pavadinama lelija, tačiau jos skiriasi. ("Fotolia" nuotr.)

Sodininkė ir gurmanė Ketė Vilkinson-Baraš (Cathy Wilkinson Barash) knygoje "Valgomos gėlės" labiausiai dėl skonio giria medetkas, oranžines lelijas, našlaites, rožes ir nasturtes.

Žymos: patarimai

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Kuo nustebinti draugus ir artimuosius atėjus Naujiesiems, ką dėti ant stalo, kad...

Patiekalus šventiniam stalui siūlo gaminti garuose nuotrauka, foto

Kai gruodis tampa nesibaigiančiu dovanų pirkimo, pyragų kepimo, giminių lankymo...

5 patarimai, kaip prasmingai praleisti Kalėdas su vaikais nuotrauka, foto

Lietuvos automobilių kelių direkcija įspėja, kad gatvėse bus slidu dėl gausiai iškritusio...

Ką daryti, jeigu paslysite eidami iš darbo nuotrauka, foto

Artėjančios šventės ne tik kelia džiugesnį, bet ir dažną priverčia sunerimti:...

Nenorite pirkti dovanų? 10 idėjų pagaminti jų patiems nuotrauka, foto

Suformuota koalicija, bet vartai kitiems neužtrenkti nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas trečiadienį pasirašė bendradarbiavimo sustartį su Klaipėdos konservatorių lyderiu...

Moterį nužudyti grasinęs vyras sulaukė atpildo nuotrauka, foto

Kriminalai, „Jis turi būti nuteistas, kad suvoktų, jog elgėsi apgailėtinai. Pinigai jam nėra...

A. Vaitkus dėl savo likimo žada tartis ir su Seimo nariais nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdos mero rinkimus pralaimėjęs „valstiečių“ atstovas, jūrų uosto vadovas Arvydas Vaitkus,...

Jūrų kadetai išgelbės Lietuvą kaip jūrų valstybę? nuotrauka, foto

Jūra, Jūrininkai nuolatos skundžiasi, kad Lietuvos valdžios sluoksniuose nėra jūrinius dalykus išmanančių žmonių....

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...