2018 m. lapkričio 21 d. 18:41 val., trečiadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Patarimai apie sodą ir maistą

2017-06-17, 17:01

"Vakarų ekspreso" inf.

Patarimai apie sodą ir maistą nuotrauka, foto

© "Fotolia" nuotr.

Ką dar galima sėti birželį? Ar ne vėlu sėti morkas?

Sėjamąsias salotas, ridikėlius, svogūnų laiškus, krapus, špinatus, pipirnes, gražgarstes galite sėti visą sezoną.

Birželį dar sėjamos petražolės, sodinamos krūminės šparaginės pupelės.

Iki birželio vidurio galite sėti gūžinius kopūstus.

Vasaros vidurys - trečiasis burokėlių sėjos etapas.

Vėlyvuosius ropinius kopūstus, juoduosius ridikus ir daikonus (japoniškus ridikus) daržininkai sėja iki liepos pradžios.

Visą birželį dar galite sėti žaliuosius žirnelius (tik jų derlius bus mažesnis nei ankstyvųjų).

("Fotolia" nuotr.)

Patyrę daržininkai sako, kad vėlyvųjų veislių (žiemos atsargoms) morkas geriausia sėti iki jazminų žydėjimo pradžios, maždaug birželio 10 d. Nuolat vėluojantys sodininkai dar sėja ir iki birželio pabaigos, ir iki liepos vidurio... Prieš beriant į dirvą, morkų sėklas patariama užpilti karštu vandeniu ir palaikyti. Kai atvės, sėklas nusausinkite ir pasėkite.

Pavasarį darže pasisodinome šiek tiek bulvių. Kada geriausiai būtų nukasti?

Ankstyvųjų bulvių derlius subręsta maždaug per 8-10 savaičių nuo pasodinimo. Kasamos antrojoje birželio pusėje - vėliausiai liepos pabaigoje.

Kodėl ridikėliai užaugino didelius lapus, bet mažytes "galvutes"?

Galbūt auginote šešėlyje? Ridikėliai mėgsta saulę.

Beje, ridikėlių lapai - irgi valgomi. Jaunų lapų galite dėti į sriubą, salotas, troškinius, padažą... Galite išvirti šviežių burokėlių lapų sriubą - ji gaminama taip pat, kaip ir kopūstų.

Kada reikia skinti pipirmėtes džiovinimui: iki žydėjimo ar jo metu?

Pjaukite prieš žydėjimą: nuo birželio pabaigos iki pat rugsėjo. Džiovinkite tamsoje.

Paprastai prieskoniniai augalai skinami, kai jų kvapas ir skonis stipriausias: prieš pat žydėjimo pradžią.

Žydint pjaunami čiobreliai, jonažolės, levandos.

Birželio antroje pusėje pjaukite raudonėlius, rozmarinus, bazilikus. Rinkite jazminų, gudobelių žiedus...

Visą vasarą pjaukite peletrūnus, šalavijus, kalendras, juozažoles...

Pridygo labai daug petražolių. Kaip geriau jas išsaugoti žiemai: džiovinti ar šaldyti?

Pabandykite tris variantus. Dalį suriškite į šluoteles, pakabinkite ir džiovinkite, po to susmulkinsite. Dalį užšaldykite: sudėkite ant pjaustymo lentelės, sušaldykite, tuomet sudėkite į dėžutes ir vėl atgal į šaldiklį.

("Fotolia" nuotr.)

Dalį petražolių pasūdykite: 500 g žalumynų - 100 g druskos; į stiklainį dėkite sluoksniais. Laikykite ne šaltesniame nei 0 laipsn. C temp. skyrelyje.

Petražolių šaknys džiovinamos susmulkintos, o kasamos pavasarį antraisiais augimo metais.

Kaip levandas vartoti kulinarijoje?

Džiovintų levandų milteliais galite pagardinti salotas, sriubą, padažą, troškinį. Tinka įvairiems daržovių, žuvų, grybų, patiekalams. Gerkite šviežių ir džiovintų levandų žiedkočių arbatą.

Kodėl karsta agurkai? Ar galima tokius marinuoti?

Kartumo agurkams suteikia medžiaga kukurbitacinas, kurio randasi dėl nepalankių augimo sąlygų: drėgmės trūkumo, tiesioginių saulės spindulių, laistymo per šaltu (mažiau nei 20 laipsn. C) vandeniu, staigaus temperatūros kitimo, tręšimo šviežiu mėšlu etc.

Agurkai taip pat gali apkarsti dėl trumpalaikės sausros, nes tokiu atveju jų augimas sustoja 5-6 dienoms. Per tą laiką kukurbitacino kiekis padidėja.

Daug reikšmės turi ir agurkų rūšis. Pastebėta, kad tamsiai žalių agurkų rūšys apkarsta dažniau.

Karstelėjusius agurkus galite konservuoti. Termiškai apdorojus, kartumo neliks.

Ar tinka mesti į kompostą virtas daržoves?

Virtų nemeskite. Į komposto dėžę taip pat netinka mesti pieno produktus, riebalus, skerdieną, laikraščius etc.

Ar tikrai viendienės yra valgomos?

Anot kulinarijos istorikų, viendienių pumpurai kinų virtuvėje buvo labai mėgstami: jie maistingi ir lengvai virškinami.

Maistui vartojami tik žiedpumpuriai ir jauni žiedlapiai. Gali laisvinti vidurius.

VIENDIENĖ žydi ne vieną dieną, o ištisus pusantro mėnesio. Dažnai ši gėlė pavadinama lelija, tačiau jos skiriasi. ("Fotolia" nuotr.)

Sodininkė ir gurmanė Ketė Vilkinson-Baraš (Cathy Wilkinson Barash) knygoje "Valgomos gėlės" labiausiai dėl skonio giria medetkas, oranžines lelijas, našlaites, rožes ir nasturtes.

Žymos: patarimai

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Lapkričio pirmoji – Visų Šventųjų diena – ne už kalnų, todėl dabar...

Patarimai, kaip paruošti kapus lapkričio 1-ajai nuotrauka, foto

Astrologinė prognozė rugsėjo 5-ajai, trečiadieniui AVINAS. Gali pasireikšti jūsų rūpestingumas,...

Trečiadienio horoskopas 12 zodiako ženklų nuotrauka, foto

Vasara – smėlėtų kojų ir maudymosi kostiumėlių sezonas. Nors ir atėjo ...

5 patarimai: ką daryti, jeigu skęsti nuotrauka, foto

Kai šeimoje atsiranda naujagimis, tuo pačiu gali atsirasti ir tėvų noras ...

Patarimai kaip netapti supertėvais nuotrauka, foto

Šešiolikmečių klaipėdiečių triumfas nuotrauka, foto

Sportas, Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokykloje vykusiame pirmajame naujojo Europos jaunimo krepšinio lygos...

"Negalime kontroliuoti kainų, bet galime keisti įpročius" nuotrauka, foto

Ūkis, Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys sako, kad nauja maisto kuponų sistema padės...

Lietuvos teatro poetas Klaipėdoje buvo laimingas nuotrauka, foto

Kultūra, Paskutinį savo gyvenimo savaitgalį vienas garsiausių Lietuvos teatro režisierių Eimuntas Nekrošius praleido...

Ypatinga mero viešnia pažadėjo prikelti Klaipėdą nuotrauka, foto

Klaipėda, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas susitiko su iš Bostono (JAV) atvykusia viešnia...

Sportas, Paskelbta prieš 40 min.

Kultūra, Paskelbta prieš 2 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 3 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...