Pasirūpinkite rožėmis

Pasirūpinkite rožėmis

Tinkamai pasirūpinę rožėmis iš rudens, vasarą džiaugsitės nuostabiais žiedais.
Genėjimas. Nors dėl rožių genėjimo rudenį yra įvairių nuomonių, vis dėlto patyrę rožių augintojai tvirtina, kad genėjimas rudenį pridaro daugiau žalos, nei naudos - genėjimas visada skatina naujų ūglių augimą, kurie šaltą žiemą žūsta.

Kai kurie rožių augintojai dar patikslina, kad vėlai rudenį (lapkričio gale) galima patrumpinti labai ilgas, iš bendro krūmo stipriai išsikišusias pavienes šakas tam, kad jų žiemą neblaškytų šalti žiemos vėjai. Taip pat dėl estetinių priežasčių vėlai rudenį galima nukirpti nužydėjusius žiedynus.

Jei vis dėlto paisysite kitaip manančiųjų nuomonės, bent jau iš karto po genėjimo nedenkite rožių žiemai - turi praeiti apie 14-15 dienų.

Dengimas. Uždengti rožes patartina užėjus ilgesniems šalčiams, sausu oru. Mūsų klimato sąlygomis tai būtų antroji lapkričio pusė-gruodžio pradžia, o kai kuriais metais ir vėliau.

Lengvų šalnų rožės nebijo. Jos tampa net atsparesnės ir pamažu pripranta prie žemos temperatūros. Uždengus per anksti daug stiebų būna nesubrendę, todėl minkšti ir neatsparūs šalčiams. Uždengiame žiemai, kai oro temperatūra nukrinta 5-10 laipsn. žemiau nulio.

Visos rožės apkraunamos 20-25 cm žemių, sausų medžių lapų, durpių ar spygliuočių pjuvenomis, sumaišytomis su smėlio sluoksniu, ir uždengiamos eglišakėmis (tai geriausia dengiamoji medžiaga).

Daugelio rūšių parko rožių dengti nereikia, pakanka tik pamulčiuoti.

Visų rožių rūšių negalima uždengti aklinai ar per šiltai. Krūmas pradės pūti, jei nebus vėdinimo, arba, atėjus atlydžiui, saulėtoms dienoms per šiltai apklotos rožės pradės busti, o vėl atšalus gali nušalti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder