2017 m. lapkričio 23 d. 07:45 val., ketvirtadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Ožragės - maistui, vaistams, kosmetikai

(2)

Vaistinė ožragė - dar retoka Lietuvoje, bet daugeliui vaistinių augalų specialistų bei sveikos mitybos žinovų pažįstamas augalas. Žinovai sako, kad gurmanų mėgstamas atvežtinis egzotiškas prieskonis šambala yra ne kas nors kitas, o vaistinė ožragė, kurios galima pasisėti ir auginti savo daržuose.

Ožrages galima vartoti maistui, prieskoniams, kosmetikai, vaistams. Vaistams tinka sumaltos ožragės sėklos bei džiovintų lapų arbata. Ožragių daigų iš sėklų, panašiai kaip pipirnių, galima užsiauginti net žiemą ant palangės ir vartoti patiekalams paskaninti.

Ožragė yra senovinis Rytų kraštų prieskonis, populiarus nuo Vakarų Azijos iki Šiaurės Indijos. Džiovinti ožragės lapai naudojami Gruzijoje populiariame prieskonių mišinyje chmeli-suneli. Šiaurės Indijoje ožragės įmaišoma į kai kurių rūšių duoną. Vaistinės ožragės lapai prieskoniams labai dažni Irano virtuvėje. Vaistinė ožragė gerai žinoma Šiaurės ir Rytų Afrikoje. Etiopiškame prieskonių mišinyje bere-bere irgi yra įmaišyta ožragės.

Ožragės žaluma šlovinama todėl, kad turi daug antioksidantų. Žolinčiai pataria ožragių lapų arbatos gerti sveikstant po ligų - jėgoms atgauti. Tvirtinama, kad ožragių arbata skatina lytinį pajėgumą.

Manoma, kad ožragės padeda kontroliuoti cukrų kraujyje. Pagerina savijautą net sergant Alzhaimerio liga. Ožragės naudingos sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis bei diabetikams. Sureguliuoja apetitą. Savo gleivėmis sutepa kvėpavimo takus ir apsaugo nuo ligų. Kai kurie žolininkai bei ajurvedininkai tikina, kad ožragės yra geras vaistas nuo osteoporozės, osteomelito ir kitų kaulinio audinio negalių.

Ožrages vertina ir kosmetologai - naudoja įvairiose odos gražinimo bei gaivinimo procedūrose.

Virtuvėje sudaigintų ožragių žalumynais galima pagardinti sumuštinius, dėti jų iš košes, sriubą.

Ožragės žydi balkšvai geltonais, šiek tiek drugelius primenančiais žiedais liepą ir rugpjūtį. Subrandina ankšteles, kurių viduje yra daug mažų, apvalių ir plokščių gelsvai rudų sėklų. Šios karčios sėklos sumaltos įeina į kario sudėtį.

Žymos: ožragė, patarimai

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Komentarai

ONA

2017-08-08   16:01

IP: 78.62.139.111

TIK NUOTRAUKA, KODĖL GELTONOJO BARKUNO O NE OŽRAGĖS?

Danute

2012-01-20   21:31

IP: 78.61.136.131

Na, dabar tai tikrai auginsiu ozrages.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Nors tų žmonių jau seniai nebėra tarp mūsų, tačiau mes vis tiek...

Kaip šiuolaikiškai įamžinti mirusiųjų atminimą? nuotrauka, foto

Prasidėjus šaltajam sezonui, dažnai apsirengiame ne vieną sluoksnį drabužių, dėl to...

Kaip taisyklingai sluoksniuoti drabužius žiemą? nuotrauka, foto

Valgomieji grybai - skanus, naudingas ir sveikas maisto produktas (nors ir sunkiai...

Grybai: gardūs, maistingi ir pavojingi nuotrauka, foto

Atostogaujant kitoje šalyje nereikia fotografuoti visko iš eilės – tai nėra...

Kaip fotografuoti atostogų nuotraukas? nuotrauka, foto

Kultūrą rems dar dosniau? nuotrauka, foto

Kultūra, Prieš porą metų uostamiesčio politikai buvo nusprendę iki 2019-ųjų padvigubinti finansavimą kultūrai....

Lapkričio 23-ąją gimtadienį švenčia nuotrauka, foto

Klaipėda, Jei pastebėjote, jog šiandien Jūsų giminaitis, draugas, ...

Išorinį uostą atiduoti kinams būtų sudėtinga nuotrauka, foto

Ekonomikos naujienos, Trečiadienį Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje apsilankęs Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Virginijus...

Penktadienį „Fortūna“ kovos su Vilniaus "Kibirkštimi" nuotrauka, foto

Sportas, Penktadienį 17 val. Klaipėdos "Fortūnos" krepšininkės savo aikštėje (S. Dariaus ir S....

Kultūra, Paskelbta prieš 44 min.

Klaipėda, Paskelbta prieš 7 val.

Ekonomikos naujienos, Paskelbta prieš 12 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...