Obuolių sezonas

Obuolių sezonas

Kad turėtumėte savo obuolių, vien tik pasodinti obelis nepakanka. Reikia laikytis tam tikrų sodinimo ir priežiūros taisyklių ir nedaryti klaidų, kurias paprastai kartoja nepatyrę sodininkai.

Klaidos

Dažniausiai pasitaikančios klaidos yra šios:

1. Sodina medelį per vėlai arba per anksti, pvz., pavasarį - su jau išsprogusiais pumpurais, o rudenį - su dar žaliuojančiais lapais. Šitoks medis bus silpnesnis, jam bus sunku prigyti, jį labiau puls ligos.

2. Sodina prastą sodinuką, su sergančiomis šaknimis (augliai ant jų - tai šaknų vėžys).

3. Sodina į neparuoštą dirvą. Reikia praturtinti ją kompostu ir mineralinėmis trąšomis.

3. Iškasa per mažą duobę. Ji turi būti 2 gilesnė ir 2 kartus platesnė negu sodinuko šaknys. Šaknų kaklelis turi likti paviršiuje. Kamieną būtina pririšti prie kuoliuko.

4. Susodina per tankiai. Tarp obelų eilių tarpai turi būti maždaug 1,5 karto didesni negu vaismedžių aukštis.

5. Skuba formuoti. Jeigu vaismedis dar nederėjo, genėkite labai mažai. Taisyklė paprasta: kuo daugiau derėjo - tuo daugiau nugenėkite. Kai pradedate formuoti lają, apatines šakas palikite ilgesnes, viršutinės - trumpesnes. Jei per daug stiebiasi į viršų, viršūnes atlenkite į šoną.

Kada sodinti obelis?

"Norime pasisodinti obelų. Ar dabar jau laikas? Kada geriau? Vieni sako, kad rudenį, kiti - kad pavasarį. Kaip yra iš tiesų?"

Galite sodinti ir rudenį, ir pavasarį, bet tinkamu laiku. Rudenį - kai pradeda kristi lapai, maždaug nuo rugsėjo antrosios pusės. Suspėkite likus maždaug mėnesiui iki šalčių - iki spalio vidurio. Jei sodinsite vėliau, šaknis bent pašiltinkite: papilkite aplink medelį pjuvenų arba durpių, pridėkite eglės šakų. Žiemai apriškite skudurais, kad kamieno nepagraužtų kiškiai. Kai pavasarį nurišite, kamienus nubalinkite.

Jei sodinsite pavasarį, darykite tai balandį, kol neišsprogo pumpurai.

Kodėl obelis nedavė vaisių?

"Seniai pasodinome obelį, prigijo, auga, bet kažkodėl vaisių arba visai neveda arba veda vos kelis. Pastebėjau, kad kamienas pažeistas, lyg išgraužtas, susiraukšlėjęs. Kas tai gali būti?"

Tai gali būti obelų vėžys, greičiausiai atsiradęs dėl pernelyg didelės drėgmės. Galėjo būti apkrėstas ir sodinukas. Ant kamienų ir storų šakų iš pradžių atsiranda gumbų, po to atsiveria žaizdos. Gal kamienas pavasarį sutrūkinėjo, o jūs jo nenubalinote? Dažniausiai ligos sukėlėjas plinta būtent per mechaninius sužalojimus.

Bandykite gydyti. Žaizdas iš pradžių išvalykite, dezinfekuokite specialiu tirpalu ir tada užtepkite sodo tepalu.

Jeigu vėžys išplitęs visame sode, rudenį, lapams krintant, visus vaismedžius nupurkškite fungicidais.

VERTA ŽINOTI
* Jeigu medelius pasodinote rudenį, genėkite juos pavasarį.
* Obelis sodinkite tiesia linija iš rytų į vakarus.

RECEPTAI

Obuolių ir moliūgų sriuba

Jums reikės: 1 šaukšto nesūdyto sviesto, 1 vidutinio dydžio supjaustyto svogūno, 1 kg supjaustyto moliūgo, 5 raudonų arba geltonų obuolių, 2 šaukštelių druskos, 1 šaukštelio maltų kmynų, pusės šaukštelio kalendros, pusės šaukštelio malto imbiero, 1/4 šaukštelio pipirų, 2 puodelių vištienos sultinio, 2,5 puodelio vandens, šiek tiek grietinės.

1. Obuolius nulupkite, šerdis išpjaukite. Vieną obuolį atidėkite į šalį, o kitus supjaustykite.

2. Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Sudėkite supjaustytą svogūną ir kepkite kartkartėmis pamaišydami, kol svogūnas suminkštės. Suberkite moliūgo gabaliukus ir toliau kaitinkite apie 10 minučių.

3. Suberkite obuolius, druksą, kmynus, kalendrą, imbierą, pipirus, supilkite sultinį ir vandenį. Užvirkite. Tuomet sumažinkite ugnį ir virkite tol, kol daržovės visiškai suminkštės - apie 30 min.

4. Sriubą gerai sutrinkite trintuvu. Supilkite atgal į puodą. Kaitinkite ant mažos ugnies. Jei reikia, atskieskite vandeniu.

5. Likusį obuolį smulkiai supjaustykite ir užpilkite ant jo truputį citrinos sulčių.

6. Sriubą supilstykite į gilias lėkštes. Pagardinkite susmulkintu obuoliu ir trupučiu grietinės.

Šią sriubą šaldytuve galite laikyti apie 3 dienas arba užšaldyti mėnesiui. Prieš užšaldydami, leiskite sriubai atvėsti. Ištraukę iš šaldiklio, sriubą kaitinkite ant mažos ugnies arba leiskite atitirpti šaldytuve per naktį.

Kiaulienos ir obuolių šašlykai

Jums reikės: pusės puodelio abrikosų džemo, 2 šaukštų obuolių acto, 1 šaukšto pomidorų pastos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų, 700 g kiaulienos nugarinės (supjaustytos gabaliukais), 1 raudonojo svogūno ir 1 žalio obuolio (abu nulupkite ir supjaustykite į 8 skilteles).

1. Įkurkite kepsninę su grotelėmis (prieš tai jas patepkite aliejumi). Imkite 4 iešmus ir ant kiekvieno sumaukite po 4 gabaliukus kiaulienos, po 2 svogūno ir 2 obuolio skilteles (kaitaliodami vietomis). Apšlakstykite produktus likusiu aliejumi, apibarstykite druska, pipirais ir sudėkite ant grotelių. Pridenkite dangčiu ir kepkite apie 8 min., kartkartėmis apversdami.

2. Pasigaminkite padažą: dideliame dubenyje sumaišykite džemą, actą, pomidorų pastą ir vieną šaukštą aliejaus. Pagardinkite druska ir pipirais.

3. Nuimkite dangtį. Aptepkite iešmus padažu ir dar pakepkite 8 min. (kartkartėmis vis aptepdami).

Patiekite su daržovių salotomis.

Austriškas obuolių pyragas (štrudelis)

Jums reikės: 1 puodelio džiuvėsėlių, 3/4 puodelio nuluptų ir sutarkuotų obuolių, pusės puodelio geltonų razinų, 1/4 puodelio džiovintų slyvų (supjaustykite stambiai), 1/4 puodelio medaus, 2 šaukštų brendžio, 1 šaukštelio cinamono, pusės šaukštelio druskos, 5 sluoksniuotos tešlos lakštų, pusės puodelio nesūdyto ištirpinto sviesto, cukraus pudros ir plaktos grietinėlės arba vanilinių ledų.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių Celsijaus.

2. Sumaišykite džiūvėsėlius, obuolius, razinas, džiovintas slyvas, medų, brendį, cinamoną ir druską vidutinio dydžio dubenėlyje. Atidėkite į šalį.

3. Iškočiokite tešlos lakštus. Aptepkite vieną tešlos lakštą ištirpintu sviestu. Ant jo uždėkite šiek tiek pasigaminto įdaro ir jį suvyniokite. Suvyniotą vėl aptepkite sviestu. Kartokite su likusiais keturiais lakštais.

4. Sudėkite vyniotinius į kepimo skardą, išklotą kepamu popieriumi. Apverskite taip, kad suvynioto lakšto kraštas būtų apačioje.

5. Kepkite, kol pyragėliai taps rudai auksinės spalvos - apie 35 minutes. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti 15 minučių.

6. Apibarstykite cinamonu ir cukraus pudra. Patiekite su plakta grietinėle arba vaniliniais ledais.

Prancūziškas skrebutis su obuoliais ir klevų sirupu

Jums reikės: 6 kiaušinių, 1 puodelio pieno pusės šaukštelio vanilės ekstrakto, cinamono, 6 riekių duonos, 2 šaukštų sviesto, 3 obuolių (nuluptų ir supjaustytų plonytėmis skiltelėmis), 2 šaukštų vandens, pusės puodelio klevų sirupo (galite pakeisti skystu medumi).

1. Suplakite kiaušinius, pieną, vanilę ir žiupsnelį cinamono. Supilkite į plačią gilią kepimo skardą. Vienu sluoksniu sudėkite duonos riekes į mišinį. Pavartykite kiekvieną riekę, kad visiškai sugertų plakinį.

2. Užkaiskite didelę keptuvę ant vidutinės ugnies, ištirpinkite vieną šaukštą sviesto, suberkite obuolius ir maišykite, kol pradės karamelizuotis. Supilkite vandenį ir kaitinkite tol, kol išgaruos ir obuoliai taps minkšti - apie 4 minutes.

3. Supilkite klevų sirupą (arba medų) ir įberkite žiupsnelį cinamono. Sumaišykite ir kaitinkite apie minutę.

4. Paimkite kitą keptuvę ir joje ištirpinkite šaukštą sviesto. Įdėkite kelias išmirkusias duonos riekes ir kepkite apie 4 minutes. Duoną apverskite, kad abi pusės taptų rudai auksinės spalvos.

5. Sudėkite iškeptus prancūziškus skrebučius į lėkštę, apipilkite obuolių ir klevų sirupo mišiniu ir, jei norite, užsidėkite dar truputį sviesto.

Skrebučius patiekite su juodąja arbata arba kava.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder