Naudingos uogienės ir džemas

Naudingos uogienės ir džemas

Erškėčių, šermukšnių ir šaltalankių uogos dažniausiai vartojamos dėl jų gydomųjų savybių, todėl daugelis tiesiog pamiršta, kad galima mėgautis originaliu skoniu pasižyminčiais šių uogų patiekalais. Pasigaminkite ne tik skanių, bet ir naudingų uogienių - patikti turėtų ne tik dideliems, bet ir mažiems smaguriams.

Šaltalankių džemas

Reikės 1 kg svarainių, supjaustytų skiltelėmis, 1 l šaltalankių sulčių, 1,5-2 kg cukraus.
Svarainių skiltelės keletą dienų ekstrahuojamos cukruje. Po to svarainiai verdami savo sirupe, kol visai suminkštėja. Tada supilamos šviežios šaltalankių sultys ir dar pavirinama, kol masė pasidaro tiršta.
Džemas būna tirštas, gintaro spalvos, labai gero skonio. Supilstomas į keturkampius indus, nes jį galima pjaustyti peiliu kaip sūrį.

Šermukšnių uogienė

Reikės 1 kg šermukšnio uogų, 1 kg obuolių (geriau antaninių) ir 2 kg cukraus.
Geriau būtų, kad uogos būtų kiek paragavusios šaltuko, jei nenorite laukti, įmeskite trumpam į šaldiklį - bus mažiau karčios. Nuplautas uogas reikia apie porą minučių blanširuoti karštame vandenyje. Po to sumaišyti jas su smulkiai pjaustytais obuoliais ir užpilti karštu sirupu (1 kg cukraus 2 stiklinėms vandens). Palikti stovėti dvi valandas. Virti kaip įprastą uogienę.
Be abejo, vitaminas C taip ruošiant suirs, tačiau mikroelementai, pektinai išliks, vadinasi, liks ir nauda.

Erškėčių uogienė

Reikės 1 kg erškėtuogių, 400-500 g cukraus.
Erškėtuoges išdarinėti ir perplauti keliskart pakeičiant vandenį. Po to sumalti ir apiberti cukrumi. Taip laikyti per naktį, kol atsiras sirupo. Virti ant nedidelės ugnies nuolat maišant apie 30-40 min. Jei trūksta, įberti cukraus. Dar karštą sudėti į stiklainiukius. Labai geras daiktas žiemą, skaudant gerklę.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder