2018 m. birželio 23 d. 12:45 val., šeštadienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Mėsingieji rabarbarai

Mėsingieji rabarbarai nuotrauka, foto

Spėjama, kad rabarbarų tėvynė - Centrinė Kinija. Anksčiau rabarbarai buvo žinomi ir vartojami kaip vaistiniai augalai. Senovės graikai rabarbarų rūgštį manė esant "barbariška". Viduramžiuose rabarbaras buvo vadinamas meilės aistrą kurstančiu augalu. Vienoje ano meto kulinarijos knygoje patariama "barbariškų" šaknų nedėti vyrams į maistą, nes nuo jų jie tampa išdykę ir krečia piktus pokštus.

Mūsuose dažniausiai auginama veislė 'Viktorija'. Maistui vartojami mėsiniai rabarbarų lapkočiai, rečiau lapai. Iš jų gaminamas kompotas, kisieliai, marmeladas, uogienės, spaudžiamos sultys ir kt., jų dedama į sriubas, troškinamą mėsą, apkepus.

Rabarbaruose yra daug organinių rūgščių - iki 2,5 proc. Rūgščių kiekis ir jų sudėtis keičiasi: anksti pavasarį juose daugiau citrinos ir obuolių rūgščių, vėliau pradeda kauptis oksalo rūgštis. Maksimalus šių rūgščių kiekis rabarbaruose būna rudenį. Didesni oksalo rūgšties kiekiai organizmui yra žalingi, nes ji labai sumažina kalcio ir geležies pasisavinimą. Todėl rabarbarų kompotas negeriamas, kai antrasis patiekalas yra mėsa. Oksalo rūgštį galima neutralizuoti kreida (3 g kreidos - 1 kg lapkočių). Kreida suvyniojama į švarią marlę ir dedama į indą, kuriame verdami rabarbarai. Išvirus kreida išmetama.

Rabarbaruose vitaminų nėra labai daug. Vitamino C juose yra 10, karotino - 0,06 mg proc. Tačiau rabarbaruose yra nemažai vertingų mineralinių medžiagų: kalio - 325, kalcio - 44, magnio - 17, fosforo - 25, natrio - 35, geležies - 0,6 mg proc.

Rabarbarų derlius imamas iki birželio pabaigos ar liepos pradžios. Vėliau lapkočių skinti nerekomenduojama, nes prasideda augalo regeneracijos laikotarpis, kai jis kaupia kitų metų derliui reikalingus organinius junginius. Nuo liepos vidurio augalus reikia kruopščiai prižiūrėti, laistyti ir gausiai tręšti. Būtina palikti visus lapus, kad jie sukauptų medžiagų atsargas. Tik kai lapai visai nudžiūva, juos reikia nurinkti ir sukompostuoti.

Rabarbarai gerai auga humusingoje, silpnai rūgščioje, giliai įdirbtoje, pakankamai drėgnoje priesmėlio ir priemolio dirvoje. Rušiant dirvą reikia sunaikinti kuo daugiau piktžolių. Tinkamiausi priešsėliai - užimtas ar juodasis pūdymas, žiemkenčiai. Prieš gilųjį rudenį dirva gausiai patręšiama mėšlu ir mineralinėmis trąšomis. Pavasarį įterpiamos išbertos azoto trąšos.

Dažniausiai rabarbarai dauginami šaknimis (jei reikia apsodinti didesnį plotą - sėklomis). Šaknimis rabarbarai dauginami rudenį, Tinkamiausias metas - spalis. Šakniastiebio gumbus reikia atsargiai iškasti ir kastuvu padalinti į nelabai smulkias dalis, sveriančias maždaug apie 1 kg. Kiekvienoje dalyje turi būti mažiausiai vienas gerai išsivystęs pumpuras, bet geriau, kad jų būtų daugiau.

Augalo dalis reikia sodinti taip, kad pumpurai atsidurtų 3-4 cm po dirvos paviršiumi. Pirmaisiais metais po pasodinimo augalai derliaus neduoda. Lapkočius galėsime skinti tik antraisiais metais.

Rabarbarų sriuba su pienu

300 g rabarbarų, 2 kiaušinių tryniai, 2 stiklinės pieno, 1 šaukštas cukraus, 1 citrinos ar apelsino žievelė, 2-3 gvazdikėliai.

Užvirinti 0,5 l vandens su prieskoniais (gvazdikėlių dėti tik pumpurėlius), sudėti smulkiai supjaustytus rabarbarus ir virti. Baigiant virti, supilti pieną ir užvirinti. Trynius ištrinti su cukrumi ir, smarkiai maišant, supilti į sriubą.

Rabarbarų ir varškės apkepas

400 g rabarbarų, 0,5 kg varškės, 0,5 stiklinės manų kruopų, 2 kiaušiniai, 2 šaukštai sviesto, 1 šaukštas džiūvėsėlių, 150-200 g cukraus.

Rabarbarus supjaustyti 1,5-2 cm ilgio gabaliukais ir palaikyti 30 min. karštame saldžiame vandenyje. Varškę gerai išsukti, sudėti likusį cukrų, kiaušinius, manų kruopas, įpilti 1 stiklinę sulčių (vandens, kuriame buvo šutinami rabarbarai). Viską gerai išmaišyti, dėti į riebalais išteptą keptuvą, apšlakstyti sviestu, apibarstyti džiūvėsėliais ir kepti orkaitėje 20-25 min.

Rabarbarų salotos

200 g rabarbarų kotų, 2-3 morkos, 2 svogūnai, 2 šaukštai cukraus arba medaus, 2-3 šaukštai majonezo, krapų, petražolių.

Nuvalytus kotus supjaustyti plonais gabalėliais, pabarstyti cukrumi ar aptepti medumi, išmaišyti ir palaikyti pusę valandos šaldytuve. Po to sudėti tarkuotas morkas, svogūnus, įdėti majonezo. Apibarstyti žalumynais.

Rabarbarų uogienė

1 kg rabarbarų kotų, 1 kg cukraus, 2 šaukštai citrinos ar apelsino žievelės.

Supjaustytus kotus apiberti cukrumi, po 10-12 val. nupilti susidariusį sirupą ir pavirinti jį apie 5 min. Sudėti kotų gabaliukus į sirupą ir virti uogienę. Kvapui dedame žievelės.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Šiandien tokių moterų, kurios velka ant savo kupros nepakeliamą naštą, atsiranda...

Darbinis arklys: kaip moteriai sumažinti naštą, kurią ji velka? nuotrauka, foto

Bakterijos pradeda plisti jau penkių laipsnių temperatūroje, todėl, siekiant išvengti apsinuodijimo maisto...

Kaip tinkamai elgtis su maistu atėjus šiltiems orams nuotrauka, foto

Nuovargis, suprastėjusi miego kokybė, nusilpęs imunitetas ir prasta nuotaika gali tapti dažno...

Ką valgyti žiemą? nuotrauka, foto

Nors tų žmonių jau seniai nebėra tarp mūsų, tačiau mes vis tiek...

Kaip šiuolaikiškai įamžinti mirusiųjų atminimą? nuotrauka, foto

Pretendentų į kultūros magistrus - šeši nuotrauka, foto

Kultūra, Šiemet Klaipėdos miesto savivaldybė sulaukė šešių paraiškų šių metų kultūros magistro titului...

Kitokios Joninės: idėjos magiškiausiai metų šventei nuotrauka, foto

Įvairybės, Joninės arba Rasos – tai bene giliausias tradicijas turinti lietuvių šventė. Ilgiausia...

Prie naktinio baro sulaužė žandikaulį nuotrauka, foto

Kriminalai, Į Klaipėdos pareigūnus kreipėsi 22 metų vaikinas, kuris nurodė, kad birželio 22...

Bendrojo plano rengimas sukėlė abejonių nuotrauka, foto

Klaipėda, Praėjusią savaitę Savivaldybėje buvo viešai pristatyta Klaipėdos bendrojo plano koncepcija, tačiau kai...

Kultūra, Paskelbta prieš 45 min.

Įvairybės, Paskelbta prieš 45 min.

Kriminalai, Paskelbta prieš 1 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 2 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...