Marinuoti vaisiai ir uogos: 7 receptai

Marinuoti vaisiai ir uogos: 7 receptai

Marinuoti agrastai bei slyvos ypač pagardins keptos mėsos ir žuvies patiekalus, jas gardu valgyti ir su įvairiais sūriais bei salotomis. Marinuotos vyšnios skoniu paįvairins raudonos mėsos patiekalus, kriaušės - rūkytos mėsos gaminius, o marinuotos citrinos - nepakeičiamas priedas prie vištienos valgių.

Puikus garnyras prie sūrio ir mėsos patiekalų!

Marinuoti agrastai

Jums reikės: puslitrio agrastų, 2 kvapiųjų pipirų žirnelių, 2 juodųjų pipirų žirnelių, 2 gvazdikėlių, 8 skiltelių česnako, 1 lauro lapo, 1 šaukšto acto (9 proc.), 3 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos, 0,5 l vandens.

1. Parinkite tvirtas stambias uogas, gali būti ir nevisiškai prinokusios. Manikiūro žirklutėmis nukarpykite uodegėles. Kiekvieną uogą keliose vietose pradurkite smeigtuku arba mediniu dantų krapštuku.

2. Sterilizuokite stiklainį ir į jo dugną dėkite česnakų, gvazdikėlių, pipirų, lauro lapą (galima ir vyšnių arba juodųjų serbentų lapų). Berkite agrastų iki viršaus.

3. Išvirkite marinatą: cukrų, druską, vandenį pilkite į puodą, užvirinkite ir pilkite ant agrastų. Pridenkite dangteliu, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 10 min.

4. Marinatą nupilkite į puodą, užvirinkite. Į stiklainį įpilkite acto, paskui marinato ir sandariai užsukite.

Marinuotos geltonosios slyvos

Jums reikės: 1,5 kg geltonųjų slyvukų, 600 g cukraus, 15 g cinamono, vynuogių acto (1 šaukštas acto litrui vandens),

1. Tvirtas sunokusias uogas subadykite smeigtuku. Dėkite į stiklainį sluoksniais su cukraus ir cinamono mišiniu.

2. Užpilkite vynuogių acto, atskiesto vandeniu, iki stiklainio viršaus. Pridenkite dangteliu, dėkite į puodą su šiltu vandeniu ir lėtai kaitinkite apie valandą. Užsukite.

Marinuotos mėlynosios slyvos

Jums reikės: 2,5 kg mėlynųjų slyvų, 6 šaukštų cukraus, 5 šaukštų acto (9 proc.), 8 česnako galvučių (skiltelių turi būti panašiai kiek slyvų), 1 aitriojo raudonojo pipiro, 7 kvapiųjų pipirų žirnelių, pusės ryšelio šviežių petražolių ir tiek pat bazilikų, 2 šaukštų druskos (stambios), 3 l vandens.

1. Slyvas iš viršaus įpjaukite, kad išimtumėte kauliukus. Vietoj jų įdėkite česnako skiltelę.

2. Stiklainius sterilizuokite. Į dugną dėkite pipirų žirnelių, aitriojo pipiro gabalėlių, petražolių ir baziliko lapelių. Pripildykite slyvų. Ant viršaus dėkite aitriojo pipiro ir petražolių. Užpilkite ką tik užvirusiu vandeniu ir leiskite pastovėti apie pusvalandį.

3. Nupilkite marinatą į puodą, suberkite cukrų ir druską, užvirinkite. Įpilkite acto (prieš tai į jį įdėkite bazilikų - įgaus gražią spalvą ir malonų aromatą) ir, kai tik užvirs, pilkite ant slyvų. Užsukite dangteliais, apverskite ir laikykite kambario temperatūros patalpoje, kol atvės, vėliau perneškite į vėsią patalpą.

Marinuotos citrinos

Jums reikės: 5 citrinų, 4 šaukštų cukraus, 3 šaukštų stambios druskos, 1 aitriojo pipiro, pusės šaukšto maltų saldžiųjų paprikų ir tiek pat juodųjų pipirų, pusės lazdelės cinamono, 2-3 gvazdikėlių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus.

1. Citrinas supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į gilų indą. Užberkite cukraus, druskos, paprikos, įdėkite cinamono lazdelę ir gvazdikėlį. Uždenkite ir palikite pusvalandį pastovėti.

2. Citrinas perdėkite į sterilizuotą stiklainį kartu su prieskoniais. Perpilkite ir susidariusias sultis (skysčio turi būti apie pusę stiklainio). Įdėkite aitrųjį pipirą ir palikite pastovėti dar 10 min. Per tą laiką sulčių susidarys daugiau. Jeigu stiklainis nebus pilnas, įspauskite šviežių citrinos sulčių arba įpilkite atvėsusio virinto vandens.

3. Lėtai įvarvinkite į stiklainį alyvuogių aliejaus (jis reikalingas tam, kad citrinų nepasiektų oras ir jos negestų). Uždenkite steriliais dangteliais ir palikite šiltoje tamsioje vietoje savaitę, o paskui - į šaldytuvą.

Skaniausios marinuotos citrinos bus po 2 mėn. Gardu valgyti ant citrinų užtarkavus sūrio ir su vištienos patiekalais.

P. S. Jeigu neturite vietos šaldytuve, tuomet citrinas marinuokite taip: dėkite stiklainius į gilų puodą su šiltu vandeniu, kaitinkite (puslitrinius apie 15, litrinius - 20,dvilitrius - 30 min.), sandariai uždarykite, apverskite, uždenkite vilnone antklode ir palikite 2 dienoms, po to perneškite į vėsią vietą.

Marinuotos vyšnios

Jums reikės: 2,5 kg vyšnių, 3 vyšnios šakelių su lapais; marinatui: 1 l vandens, 2 stiklinių cukraus, 1 lauro lapelio, 5 kardamono ankščių, 1 lauro lapelio, 10 juodųjų pipirų žirnelių, 1 stiklinės vyno acto, žiupsnelio druskos.

1. Išvirkite marinatą: vandenį su cukrumi ir druska pavirkite 10 min. ant lėtos ugnies, įpilkite acto, vėl užvirinkite, nuimkite nuo ugnies.

2. Iš uogų išimkite kauliukus, sudėkite jas į švarius šiltus stiklainius, įdėkite į kiekvieną vyšnių lapų, užpilkite karšto marinato.

3. Dėkite stiklainius į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite 10 min. Užsukite dangtelius.

Tinka valgyti su raudonos mėsos patiekalais.

Marinuotos kriaušės

Jums reikės: 2 kg kriaušių, 1,6 kg spanguolių (ar bet kurių kitų rūgščių uogų), 160 g cukraus spanguolėms ir 1,2 kg - jų sultims.

1. Kriaušes supjaustykite į keturias dalis, pašalinkite šerdį su sėklytėmis.

2. Spanguoles užpilkite 160 g cukraus ir virinkite ant didelės ugnies, kol uogos suminkštės. Perkoškite per marlę.

3. Spanguolių sultis užvirinkite, supilkite į jas 1,2 kg cukraus, ištirpinkite, sudėkite kriaušes ir kaitinkite, kol suminkštės.

4. Kiaurasamčiu kriaušes išimkite ir sudėkite į paruoštus stiklainius. Užpilkite spanguolių sirupu, pridenkite dangteliais,įdėkite į puodą su karštu vandeniu ir pakaitinkite. Užsukite dangtelius, apverskite stiklainius, užklokite ir palikite, kol atvės, tuomet padėkite į šaltą tamsią vietą.

Tinka valgyti su sūriu ir kumpiu.

Marinuoti obuoliai

Jums reikės: tvirtų, sultingų obuolių, supjaustytų į keturias dalis, 1 l marinatui: 500 g vėsaus vandens, 200 g cukraus, 1 stiklinės acto (9 proc.), 5 kvapiųjų pipirų grūdelių, gvazdikėlių, cinamono, druskos.

Įprastu būdu išvirkite marinatą (aprašyta kituose receptuose). Į stiklainius sudėkite supjaustytus obuolius (šerdis su sėklytėmis išimkite, luobą subadykite smeigtuku). Stiklainius pakaitinkite puode su vandeniu, užsukite.

Ypač pagardina antienos patiekalus.

 

 

1 bendra 2 (Marinuotos mėlynosios slyvos) 3 (Marinuotos kriaušės)

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder