Kuriame sveiko ir ramaus miego oazę...

Kuriame sveiko ir ramaus miego oazę...

Trečdalį gyvenimo žmonės praleidžia būtent miegamajame, tai privati erdvė, kur galime rasti ramybę, atgauti jėgas. Kad miegamasis atliktų šias funkcijas, būtina tinkamai parinkti apdailą, baldus, patalynę ir jaukumo suteikiančius aksesuarus.

Pirmiausiai - trumpai apie patį kambarį, kuriame miegosite. Jei kurdami namus vadovaujatės fengšui, tai miegamasis turėtų būti taisyklingos formos - kvadrato, stačiakampio, ovalo arba aštuonkampio. Žinia, tipiniuose namuose apvalių kambarių tikrai nepamatysite, tačiau jei jūsų miegamasis yra netaisyklingos formos ir jame yra smailių kampų - blogosios energijos šaltinius galima neutralizuoti naudojant veidrodžius, širmas ar užuolaidas.

Miegamasis turi būti maksimaliai atitolęs nuo įėjimo durų. Pageidautina, kad virtuvė ir tualetas taip pat būtų kuo toliau nuo miegamojo, nes šiame kambaryje pašaliniai kvapai nepageidautini. Beje, maisto kvapas, kai žmogus nevalgo, yra laikomas vienu žalingiausių.

Miegamojo nereikėtų įkurdinti ir pereinamajame kambaryje, nes energija negalės tinkamai cirkuliuoti. Tad durys - tik vienerios.

Miegamajame neturėtų matytis ir sijų lubose, mat neigiamai veikia sveikatą, ypač, jei po jomis miegama. Nepageidaujamą poveikį galima pašalinti su bambukiniais varpeliais, kristalais ir kitomis fengšui priemonėmis.

Beje, kartais miegą trikdo ir įprastas elektroninis laikrodis. Pagal fengšui, dėl šios priežasties tokį laikrodį reikia laikyti bent dviejų metrų atstumu nuo lovos, o dar geriau - įsigykite senamadišką mechaninį žadintuvą.

Baldai - kokybiški, funkcionalūs

Pagal fengšui, baldai turi stovėti taip, kad jų smailūs kampai nebūtų nukreipti į lovą. Todėl įprastai itin arti lovos statomi staliukai turėtų būti su apvaliais kampais arba bent jau apdengti audeklu.

Svarbu ir tai, kad jų nebūtų per daug. Baldais užgriozdintame miegamajame gali būti sunku atsipalaiduoti, kadangi vis tykos pavojus užkliūti komodą ar milžinišką kampuotą spintą. Šiandien jau atsisakoma masyvių baldų, stengiamasi, kad jie užimtų minimaliai vietos. Vietoj griozdiškų spintų miegamajame įsitvirtino sieninės arba spintos-kupė. Jos nepalyginti patogesnės, praktiškesnės ir, aišku, stilingesnės už praeityje populiarių garnitūrą.

Pirkdami spintą-kupė galite išsirinkti tokį modelį, kuris talpins kone visus jums reikalingiausius daiktus. Tokiu atveju į komplektą įeina patogios dėžės, lentynos, krepšiai ir pan.

Kokia turėtų būti lova? Tai priklauso nuo jūsų skonio ir, aišku, piniginės storio... Vis dėlto labai svarbu lovos kokybė. Reikėtų rinktis natūralias medžiagas ar bent tokias, kurios sendamos neskleidžia toksinų ar nepageidaujamų kvapų.

Vėlgi - jeigu įrengdami miegamąjį paisote fengšui, tai verta žinoti, kad miegas (ir seksualinis gyvenimas) yra susijęs su lovos atkaltės forma. Sėkmingiausios yra pusiau apvalios ir ovalios atkaltės, o štai banguota atkaltė gali paskatinti antrąją pusę nukrypti "į kairę"...

Čiužinys - gilaus miego pagrindas

Nuo to, kaip mes išmiegame, dažnai priklauso ir mūsų nuotaika, santykiai su artimaisiais, kolegomis. Gilus ir ramus miegas įmanomas tik ant kokybiško čiužinio.

Šiuo metu čiužinių įvairovė itin didelė: spyruokliniai ir nespyruokliniai, ortopediniai ir neortopediniai; egzotiškų ar natūralių medžiagų (vatos, vilnos).

Ortopediniai čiužiniai padeda išvengti stuburo problemų. Šiuo atveju svarbu žinoti savo svorį (iki 90 kg tinka minkštas ortopedinis čiužinys, sveriantiems daugiau reikėtų kietesnio čiužinio). Svarbiausia, kad čiužinys prisitaikytų prie kūno formos.

Populiarūs ir spyruokliniai čiužiniai. Naujų technologijų dėka laikai, kuomet naktį erzindavo spyruoklių girgždėjimas, jau praeityje. Šiandien tokie čiužiniai gaminami taip, kad spyruoklės tarpusavyje nesiliestų.

Renkantis čiužinį svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kuo jis užpildytas: užpildas turėtų būti nesukeliantis alergijos ir ekologiškai švarus.

Čiužinys turi būti malonus paliesti, patogus, todėl nesidrovėdami išbandykite jį parduotuvėje - atsigulkite trumpam ta poza, kuria mėgstate miegoti. Žinoma, geriausia šį pirkinį būtų įsigyti specializuotose parduotuvėse.

Geras poilsis - ne tik lova

Nors lova - pagrindinis baldas miegamajame, tačiau nei ji, nei tinkamas čiužinys nepadės pasiekti visiško jaukumo. Taip pat svarbu jūsų kambario interjerą bei nuotaiką atitinkanti švelni, maloni kūnui aukštos kokybės patalynė.

Rinkdamiesi patalynę, pernelyg nesižavėkite žema kaina. Itin spalvoti kartūniniai pigūs užvalkalai labai greitai blunka. Tiesa, kai kas siūlo tokią patalynę skalbti įpylus šiek tiek acto, na, bet kvapas taip išskalbtos patalynės - apsaugok, Dieve!

Tiesą sakant, uoslė pravers ir parduotuvėje perkant patalynę. Idealu, jei patalynė skleidžia lengvą naujos tekstilės kvapą... Jei jaučiamas dažų kvapas, vadinasi, patalynės gamyba neatitinka standartų - stiprus kvapas išliks ilgai, be to, spalva greičiausiai smarkiai bluks.

Patalynės spalva - taip pat reikšmingas dalykas. Žydros ar mėlynos spalvos patalynė asocijuojasi su šalčiu. Vasarą, tvyrant 30 laipsn. karščiui - visai tinkamas variantas, tačiau žiemą gultis į tokią patalynę nelabai malonu. Beje, intensyvi mėlyna spalva jūsų odai taip pat suteiks melsvą atspalvį, ir, sutikite, tai kiek baugoka... Užtat balta patalynė mėlynais žirneliais - jauki ir miela, ir joje gulėti tikras malonumas.

Raudona, bordinė, purpurinė patalynė - originalu, tačiau ar ne per agresyvu? Nors skirtingais atvejais netgi visiškai pageidautina.

Juodos spalvos patalynė - tikras netikėtumas. Tinka norint miegamajame sukurti paslaptingumo ir ypatingo intymumo atmosferą. Bet ar tikrai malonu tokioje patalynėje miegoti - atskiras klausimas.

Pilka patalynė - tai jau tikrai šis tas ypatingo. Tačiau tokią rasti kartais būna sudėtinga, kadangi pilka laikoma "purvina" spalva. Tiesa, kai audinys blizgus, atlasinis, tokia patalynė tampa stiliaus ir išskirtinumo ženklu.

Sniego baltumo - visur ir visada tinkamas variantas. O jei dar kvepianti levandomis...

Languota patalynė asocijuojasi su užmiesčio namu, tačiau, atsižvelgiant į spalvų gamą, galimas itin įdomus vaizdas.

Nėriniuota patalynė - mielas širdžiai retro... Tokia, be abejo, kainuos brangiau, tačiau miegodami sapnuosite pačius romantiškiausius sapnus.

Vis dėlto geriausias patarėjas, kokią patalynę išsirinkti, esate jūs pats.

Taigi, sėkmingų pirkinių ir saldžių jums sapnų...

Ar žinote, kad...

... higienistų ir alergologų yra įrodyta, kad pagalves, ant kurių miegame, būtina keisti kas trejus metus! Kaip dažnai pagalves keičiame mes?
Miegam po 10-15 m. ant dovanotųjų per vestuves: tiesiog priprantame prie vienų pagalvių arba net nesusimąstome, kad reikėtų jas pakeisti. Tuo metu, aišku, pakeitėme ir televizorių, šaldytuvą ar skalbimo mašiną, o apie mobilųjį telefoną nėra ko ir kalbėti...
Nuo miego kokybės priklauso jūsų sveikata, tad artėjančių svenčių proga padovanokite sau ir kitiems... saldų miegą - ant naujų pagalvių!

Specialisto komentaras

Visi žino, kad slankiųjų sistemų spintos padeda palaikyti tvarką miegamajame, taip pat suteikia miegamojo interjerui elegancijos. Ką reikėtų žinoti, į kokius slankiųjų sistemų elementus atkreipti dėmesį, kad spintos su stumdomomis durimis būtų ilgaamžės? Koks turėtų būti optimalus nišos sienoje dydis, jei norima įrengti drabužinę? Konsultuoja UAB "Nerijaus baldai" direktorius Nerijus PUZINAS.


Spintų su stumdomosiomis durimis konstrukcijoje reikėtų išskirti dvi dalis - lentynų ir durų. Pagal pasirinktas medžiagas šių dalių gamybai ir galima spręsti apie konstrukcijos patikimumą. Be abejo, didžiausias dėmesys - durų sistemos kokybei. Pigiausiai atsieina durys iš laminuotos MDP. Ratelis - jautriausia durų sistemos dalis, todėl šiai daliai suteikiame 5  metų garantiją.

Jaudintis dėl spintos kokybės nereikėtų, nes problemų ir neiškyla, jei durys tinkamai eksploatuojamos. Stumdomoms durims gaminti naudojame kokybiškas slankiąsias sistemas ("Slider", "Laguna" produkciją), todėl durys atsidaro lengvai ir patogiai. Deriname stiklą su plokšte (LMDP), stiklą su ratanu, veidrodį (skaidrų, tonuotą) ir t. t. Stiklas ir veidrodžiai yra saugūs naudoti, nes yra padengti apsaugine plėvele.
Spintas su slankiosiomis sistemomis projektuojame ir gaminame pagal individualius užsakymus, todėl atsižvelgiame į klientų poreikius. Spintos gali būti įrengtos bet kurioje namų vietoje, net ir palėpėse, po laiptais.

"Nerijaus baldų" specialistai padės išsirinkti kokybiškas ir patvarias medžiagas baldų gamybai, pasiūlys jums individualų projektą, atitinkantį jūsų poreikius.

Specialisto patarimai

Viena mėgiamiausių žmonių, besirūpinančių savo sveikata ir sveiku miegu, - vilnos patalynė. Į klausimus apie avies vilnos gaminius atsako Judrėnų avių ūkio savininkas Antanas POŠKA.

Kodėl naudinga miegoti vilnonėje patalynėje?

Vilna vienintelė iš visų natūralių pluoštų palaiko kūno temperatūrą, organizmas pailsi, nes nereikia pačiam reguliuoti temperatūros.  Miegant tokioje patalynėje nebus nei per karšta, nei per šalta - vilnoje yra apie 20 proc. vandens, todėl puikiai prisitaiko prie temperatūros.

Gulint ant veltinio pakloto organizmas nepraranda šilumos, dėl to sergantis žmogus gali lengviau kovoti su ligomis. Jau nuo seno žinoma, kad vilna malšina uždegimus bei skausmą, stiprina imunitetą, gerina kraujo apytaką, stimuliuoja centrinę nervų sistemą.

Tėvai, įsigiję vilnos gaminių, džiaugiasi, kad jų kūdikiai išmiega nenubusdami nė karto per visą naktį, mažiau serga alerginėmis, kvėpavimo takų ligomis. Tarp mano pirkėjų - ir kunigai, mat net Biblijoje parašyta, kad "sergantis žmogus turi draugauti su vilna..."
Rekomenduoju ir sveikiems žmonėms, kurie nori puikiai ir sveikai išsimiegoti.

Kaip prižiūrėti vilnonius gaminius, kad jie neprarastų savo savybių?

Šią natūralią patalynę pakanka vėdinti ir valyti šepečiu. Jei patalynę, paklotus naudojate ilgą laiką ar nebetenkina jos būklė, galima išskalbti, geriau rankomis, ne aukštesnėje nei 40 laipsn. temperatūroje, smarkiai netrinant ir negręžiant, kad nebūtų pažeistas lanolinas, dengiantis vilną. Grynos vilnos patalynėje nesikaupia joks purvas, nes joje esantis lanolinas turi savybę jį išstumti į paviršių, todėl paprastai tereikia nešvarumus retkarčiais nuvalyti.  

Kuo jūsų vilnos gaminiai skiriasi nuo kitų gamintojų?

Paprastai vilna veliama presavimo būdu, o mūsų ūkio produkcija kartu ir veliama, ir plaunama ne aukštesnės nei 40 laipsn. temperatūros vandeniu - nelieka jokio nemalonaus kvapo ir nešvarumų vilnoje, tačiau išsaugomas lanolinas, kurio poveikis sveikatai neabejotinas.



Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder