Kokius vasaros įpročius perkelti į rudenį

Kokius vasaros įpročius perkelti į rudenį

Kaip šaltuoju metų laiku išlaikyti žaismingumą ir teigiamą nusiteikimą, kurie vasarą visus aplanko be jokių pastangų? Tiesiog vasaros įpročių laikykitės visus metus. Vasarą jaučiamės geriau negu bet kuriuo kitu metų laiku. Iš dalies tai susiję su kai kuriais elgsenos stereotipais ir veiklos rūšimis, praktikuojamomis dažniausiai būtent vasarą. Bet niekas netrukdo jų nepamiršti ir šaltuoju metų laiku.

Nuolatos judėkite

Šiltais vasaros vakarais savaime daugiau vaikštome, susitinkame su draugais lauke arba rengiame iškylas su judriomis pramogomis. Būtent todėl vasarą jaučiamės stipresni ir energingesni. Šaltuoju metų laiku susitikimai perkeliami į kavines, o paplūdimyje tinklinio juk nepažaisi. Bet kad organizmas, kuriam ir taip trūksta vitaminų, išlaikytų tonusą, judėti reikia ištisus metus! Apsivilkite šiltą striukę, pakvieskite draugus ir važinėkite riedučiais, dviračiais - rugsėjį ir spalį tai visiškai įmanoma. Arba pasiimkite termopuodelį ir išeikite pasivaikščioti po rudeninėmis spalvomis pasipuošusį miestą. Trumpai tariant, nesėdėkite vienoje vietoje!

Nešiokite saulės akinius

Vasarą akiniai nuo saulės - visada po ranka. Bet rudenį daugelis padeda juos į stalčių iki kitos gegužės. O be reikalo! Prisiminkite, kaip markstotės žiemos saulėje! Ryški šviesa šaltuoju metų laiku ragenai ne mažiau pavojinga negu vasarą. Todėl rudenį ir žiemą nešiokite saulės akinius, nors ir vilkite ne trumpą suknutę ar šortus. Pirma, tinkamai parinktas aksesuaras atrodo stilingai, o antra, akių sveikata yra svarbiau.

Plaukiokite

Net jei vasarą nepavyko išsimaudyti jūroje, tikriausiai važinėjote prie artimiausios upės ar ežero. Po vasarinių vandens procedūrų atsirado daugiau jėgų ir oda tapo stangresnė. Susižinokite, kur yra artimiausias baseinas, ir vaikščiokite į jį bent keturis kartus per mėnesį. Tada ir mesti svorio prieš Naujuosius nereikės, ir plaukiojimu galima pakeisti treniruotes sporto salėje. Plaukiojimas stiprina kvėpavimo sistemos raumenis ir didina plaučių tūrį, gerina širdies ir kraujagyslių bei judamojo atraminio aparato darbą, taip pat yra veiksmingas būdas grūdintis.

Tepkitės saulės apsauginiu kremu

Iš esmės ir „šaltos“ saulės spinduliai gali pakenkti lygiai taip pat kaip vasarą: sniegas atspindi iki 80 proc. saulės spindulių. Todėl prieš pasivaikščiojimą tepdamiesi apsauginiu kremu išsaugote odos sveikatą.

Saugokitės vabzdžių

Giedromis dienomis galima rengti iškylas net iki lapkričio. Bet reikia nepamiršti, kad erkės - tokie gajūs padarai, kad žolėje gali gyventi iki žiemos. Ruošiatės į gamtą? Nepamirškite priemonės nuo erkių.

Valgykite daržovių ir vaisių

Dar vienas malonus vasaros aspektas - sezoniniai vaisiai ir daržovės, kuriuos galima valgyti šviežius, ką tik sunokusius ir kiek telpa. Tačiau organizmui ir rudenį ar žiemą lygiai taip pat reikia vaisiuose ir daržovėse esančių vitaminų. Todėl stenkitės valgyti bent po nedaug žalių ir raudonų daržovių ir vaisių. Iki spalio užsišaldykite uogų ir žalumynų, kad galėtumėte juos vartoti iki naujo derliaus.

Gerkite daugiau vandens

Vasarą nesunku per dieną išgerti du litrus vandens. Būtent todėl vasarą netenkame nereikalingų kilogramų, o oda tampa stangresnė ir elastingesnė. Būtent vanduo palaiko gerą medžiagų apykaitą, sklandų visų vidaus organų darbą ir normalizuoja svorį. Pasaulio sveikatos organizacijos specialistų nuomone, žmogus turi išgerti 30 ml vandens 1 kg kūno svorio - net rudenį ir žiemą.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder