buto remontas

Kokių dokumentų reikia buto remontui?

Bute norime atlikti rekonstrukciją - išgriauti kai kurias sienas, pakeisti radiatorius. Kokius dokumentus reikia susitvarkyti, kad tokie darbai būtų teisėti?

Advokatų profesinės bendrijos 3 law "Miškinis ir partneriai" teisininkės Vytautės Janušaitytės teigimu, pirmiausia tokiu atveju yra svarbu išsiaiškinti remonto pobūdį - ar jis bus kapitalinis, ar paprastasis.

"Statybos įstatyme yra įtvirtinta, jog kapitalinis remontas yra statybos rūšis, kurios tikslas yra pertvarkyti statinį, pakeisti jo laikančiąsias konstrukcijas nekeičiant statinio išorės matmenų. Paprastasis remontas - statybos rūšis, kurios tikslas yra atnaujinti statinį jo nerekonstruojant ar kapitališkai neremontuojant. Remonto apibrėžimai yra pateikiami ir Statybos techniniame reglamente STR 1.01.08:2002 "Statinio statybos rūšys", - aiškino teisininkė.

Anot jos, darbai, kai išardomos bute esančios nelaikančiosios sienos ar jų dalys, priskirtini statinio paprastajam remontui, kuriam atlikti nei projektas, nei statybą leidžiantis dokumentas, taip pat ir kitų butų savininkų sutikimai nereikalingi.

"Jeigu būtų griaunamos sienos, kurios yra laikomos laikančiosiomis konstrukcijomis, darbai jau būtų priskirtini kapitaliniam remontui. Tokiam remontui daugiabučiame name būtinas atitinkamus kvalifikacinius reikalavimus tenkinančio projektuotojo parengtas kapitalinio remonto projektas. Statybos techniniame reglamente STR 1.07.01:2010 "Statybą leidžiantys dokumentai" yra įtvirtinta, jog savivaldybės administracijos įgalioto valstybės tarnautojo rašytinis pritarimas kapitalinio remonto projektui yra privalomas, kai daugiabutis namas yra mieste, konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje ir statybos darbais keičiama jo išvaizda. Visos laikančiosios sienos ir kolonos, išorinės ir vidinės pertvaros, atskiriančios bendrojo naudojimo patalpas nuo skirtingiems savininkams priklausančių butų ir kitų patalpų, yra bendrosios pastato konstrukcijos. Todėl išorinių pastato sienų remonto darbams turi pritarti butų ir kitų patalpų savininkų dauguma", - aiškino V. Janušaitytė.

Anot jos, keičiant radiatorius taip pat svarbu atsižvelgti į darbų pobūdį.

"Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklėse yra nustatyta, jog vartotojai turi teisę jose ir kituose teisės aktuose nustatyta tvarka keisti, rekonstruoti arba atjungti šilumos įrenginius nepažeisdami daugiabučio namo kitų butų ir kitų patalpų savininkų teisių ir teisėtų interesų. Statinio paprastajam remontui priskiriamas šildymo sistemos vamzdynų keitimas, šildymo sistemos šildymo prietaisų keitimas, šildymo prietaisų vietos keitimas toje pačioje patalpoje, nekeičiant šildymo prietaisų galios ir pajungimo schemos ir panašiai. Taigi, tuo atveju, jeigu daugiabučio namo buto šildymo prietaisų galingumas, nurodytas statinio projektinėje dokumentacijoje, atitinka naujų šildymo prietaisų galingumą, darbai būtų priskirtini paprastajam remontui. O rašytinis savivaldybės nurodyto tarnautojo pritarimas paprastojo remonto aprašui nėra privalomas. Tačiau šildymo sistema yra namo bendraturčių bendra nuosavybė, todėl, norint pakeisti šildymo prietaisus naujais, privaloma gauti bendrasavininkių daugumos sutikimą", - aiškino bendrijos 3 law "Miškinis ir partneriai" teisininkė.

Ji akcentavo, kad esant specifinei statinio rūšiai ar statiniui esant specifinėje saugomoje teritorijoje gali atsirasti ir papildomų reikalavimų.

Klausimus teisininkams ir kitiems specialistams galite siųsti el. paštu [email protected] arba užduoti tel. (8 46) 411 305.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder