Kodėl svogūnai subrandino žiedus, o ne "galvas"?

Kodėl svogūnai subrandino žiedus, o ne "galvas"?

Apie daržininkystę nieko neišmanau, pirmą kartą gyvenime pasodinau svogūnų, bet jie sužydėjo, o galvų nėra. Kodėl? Ką man su jais daryti?

Tikriausiai per anksti pasodinote. Nuo seno žinoma, kad svogūnų sėjinukų ir ropučių (galvučių) sodinti anksčiau kaip iki Stasinių (gegužės 8 d.) nereikėtų - jie pašąla ir vėliau išleidžia žiedinius stiebus, o tai reiškia, kad nebus galvų.

Taigi svogūnams reikia 18-20 laipsn. C temperatūros, nes antraip ims žydėti.

Senoliai sako, kad svogūnai sužydi ir tada, jeigu pasodiname juos per netinkamą Mėnulio fazę. Todėl, kad nebūtų žyduolių, kitą pavasarį svogūnus sodinkite per delčią. Vadovaukitės paprasta taisykle: tai, kas auga žemėje (svogūnai, morkos, burokai etc.), reikia sodinti per delčią, o kas auga virš žemės (žirniai, salotos, agurkai) - per priešpilnį.

Dirvą svogūnams ruoškite rudenį. Geriausia bus ta, kurioje augo ankštinės ir šakniavaisinės daržovės. Įterpkite komposto, pelenų.

Ką daryti su žyduoliais? Kol nesumedėjo, galima juos išrauti ir pakepinti su daržovėmis. Ypač skanu valgyti su šviežiomis bulvėmis. Žyduolių galvutes galite panaudoti ir konservavimui.

Jei paliksite žyduolius lysvėje, kitąmet gali užaugti ne viena, o kelios galvutės: viena gali būti žyduolis, kitos - ne.

Taigi jei norite, kad po žeme užaugtų stambios ropelės, neleiskite svogūnui žydėti: žiedynus nuskabykite, o patį augalą nuraukite iki pagrindo ir neškite į keptuvę.

... ir dar apie svogūnus

* Žinoma apie trys šimtai svogūnų rūšių. Dauguma auga natūraliai šiauriniame pusrutulyje.

* Ropiniai svogūnai kulinarijoje vartojami jau šešis tūkstančius metų.

* Ropinis svogūnas yra prieskoninis, maistinis ir vaistinis augalas. Dvimetis ir daugiametis.

* Svogūnus galima auginti daigais, iš sėklų, sėjinukų ir galvučių.

* Jeigu dirva gera, sėklos - daigios, pavasaris - ankstyvas, galite auginti iš sėklų. Jei ne - geriau iš sėjinukų.

* Jei sodinsite galvutes, atminkite, kad joms reikia 18-20 laipsn. C temperatūros, nes antraip ims žydėti. Taip pat svogūnai mėgsta šviesą.

* Laistykite tik pirmuoju vegetacijos laikotarpiu, o maždaug mėnesį iki derliaus nuėmimo geriau tegu pabūna sausai. Porą savaičių prieš raunant laiškus nulenkite žemyn - ropelės augs dar geriau.

* Svogūnų ropeles raukite saulėtą dieną, jas apdžiovinkite ir padėkite tamsioje vietoje.

* Svogūnų laiškų galite užsiauginti ir žiemą ant palangės: įmerkite galvutes į mažus stiklainiukus taip, kad vandenyje būtų tik trečdalis galvutės.

* Liaudies medicinos žinovai sako, jog svogūnas - tai vaistas nuo šimto bėdų: jo sultys padeda nuo kosulio, gripo, anginos, jomis tinka patepti vabzdžių įgėlimo vietą, spuogus, karpas... Išbandykite jo galią, tačiau nepersistenkite. Vartojant per daug, gali padidėti skrandžio sulčių rūgštingumas ir netgi širdies veiklos problemos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder