Kišas: prancūziškas pyragas

Kišas papuoš Velykų stalą

Idealus pasirinkimas Velykų stalui. Jį galima valgyti ir karštą, ir šaltą.

Kišo (prancūziškai quiche), arba kišloreno (quiche lorraine) išradimas priskiriamas Lotaringijos gyventojams ir siekia XVI a. pradžią.

Klasikinis kišas - tai pyragas trapios tešlos pagrindu su mėsos, žuvies, grybų ar daržovių įdaru, užpiltas kiaušinių ir pieno arba grietinėlės plakiniu.

Kaip išsikepti pyrago pagrindą

Galite nusipirkti užšaldytos (nesaldžios) trapios tešlos arba pasigaminti jos namuose. Jums reikės maždaug 3 stiklinių miltų, žiupsnelio druskos, 300 g sviesto (šalto, sutarkuoto stambia tarka), 2 šaltų kiaušinių ir 1 trynio, 3-5 šaukštų ledinio vandens.

Tešlą gaminkite taip: miltus sumaišykite su vandeniu, sudėkite sviestą, įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį, įberkite druskos, kitų mėgstamų prieskonių.

Suminkykite tešlą į kamuolį, suvyniokite į plėvelę ir padėkite valandai dviem į šaldytuvą. Išėmę iškočiokite, dėkite į kepimo skardą, subadykite šakute ir iškepkite orkaitėje (180 laipsn. C - 30 min.).

Ant iškepto pyrago pagrindo sudėkite paruoštą įdarą ir vėl kepkite panašaus karštumo orkaitėje (šįkart trukmė priklauso nuo įdaro turinio).

Vienu kartu visos tešlos nesuvartosite - likusią galite užšaldyti.

Klasikinis

 

Įdarui reikės: 250 g rūkytos šoninės, 200 ml riebios grietinėlės, 4 kiaušinių, 150 g kietojo tarkuoto sūrio, pipirų, druskos, muskato riešuto miltelių.

1. Šoninę supjaustykite plonomis juostelėmis ir pakepinkite.

2. Sumaišykite grietinėlę, du trečdalius tarkuoto sūrio ir lengvai suplaktus kiaušinius, įberkite druskos, pipirų, muskato riešuto miltelių ir į šią masę sudėkite šoninę.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsn. C. Tešlą iškočiokite, įdėkite į kepimo formą, subadykite šakute, kepkite 15 min.

4. Išimkite iškeptą pagrindą, sudėkite ant jo įdarą, pabarstykite likusiu sūriu ir kepkite dar 30 min.

Itališkas

Įdarui reikės: 30 g vyšninių pomidoriukų, 300 ml riebios grietinėlės, 2 kiaušinių, ryšelio bazilikų, 50 g tarkuoto parmezano, trupučio alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

1. Pomidoriukus supjaustykite per pusę, sudėkite į kepti tinkamą indą, užberkite druskos, pipirų, apšlakstykite aliejumi. Kepkite kartu su pyrago pagrindu apie 25 min.

2. Išplaktus kiaušinius sumaišykite su grietinėle, suberkite kapotus bazilikus, pasūdykite.

3. Ant pyrago pagrindo suberkite pusę parmezano, sudėkite pomidorus, užpilkite kiaušinių ir grietinėlės plakinį, suberkite likusį sūrį. Kepkite 25 min. 180 laipsn. C kaitrumo orkaitėje.

Su rūgštynėmis ir mėlynuoju sūriu

Įdarui reikės: 400 g rūgštynių (be stiebų), 2 kiaušinių, 100 g mėlynojo pelėsinio sūrio, didelės paprikos, 200 g riebios grietinėlės, 2 šaukštų sviesto, druskos, pipirų.

1. Rūgštynes patroškinkite su sviestu 2 min., užberkite druskos ir pipirų. Šią košelę sumaišykite su grietinėle bei lengvai suplaktais kiaušiniais ir dėkite ant pyrago pagrindo.

2. Papriką supjaustykite išilgai (pašalinkite šerdį, sėklytes) ir dėkite ant rūgštynių. Pabarstykite sūrio, sutrupinto šakute.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsn. C ir kepkite pyragą 30 min.

Su svogūnais

Įdarui reikės: 500 g smulkių svogūnų, 2 kiaušinių, 300 ml riebios grietinėlės, 150 g tarkuoto čederio sūrio, 1 šaukto sviesto.

Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite keptuvėje su sviestu.

Sumaišykite juos su kiaušinių plakiniu, grietinėle, puse tarkuoto sūrio, užberkite druskos, pipirų.

Įdarą dėkite ant iškepto tešlos pado, užberkite likusį sūrį ir kepkite 25 min. 180 laipsn. C kaitrumo orkaitėje.

Su šviežiomis daržovėmis

Įdarui reikės: 100 g cukinijų, 85 g žaliųjų žirnelių, 85 g pupelių ankščių, ryšelio svogūnų laiškų su baltomis ropelėmis, 300 ml pieno, pusės šaukšto miltų, 2 didelių kiaušinių, 100 g ožkos sūrio, keleto vyšninių pomidoriukų, 2 šaukštų sviesto, druskos, pipirų.

1. Cukinijas supjaustykite skiltelėmis įstrižai, pupeles - išilgai ir per pusę, svogūnus - kubeliais, pomidorus - į keturias dalis.
2. Keptuvėje su sviestu pakepinkite pupeles, žirnelius, cukinijas ir svogūnų laiškus. Supilkite kiaušinių plakinį, pasūdykite ir dėkite ant iškepto tešlos pagrindo.

Ant viršaus sudėliokite pomidoriukus ir ožkos sūrio gabaliukus. Kepkite 40 min.

Su lašiša

Įdarui reikės: 350 g šviežių bulvių, ryšelio petražolių, 1 žaliosios citrinos žievelės, 200 g rūkytos lašišos, 2 kiaušinių, 300 ml grietinėlės.

1. Bulves supjaustykite griežinėliais, pusiau išvirkite. Krapus sukapokite. Lašišą supjaustykite plonomis riekėmis.

2. Kiaušinius suplakite su grietinėle, krapais, citrinos žievele, druska, pipirais.

3. Pusę bulvių sudėkite ant pyrago pado, pakaitomis su žuvimi.

Užpilkite du trečdalius kiaušinio ir grietinėlės plakinio, dėkite likusias bulves ir žuvį, užpilkite likusiu plakiniu.

Kepkite 30 min. 180 laipsn. C karštumo orkaitėje.

Su grybais

 

Įdarui reikės: 250 g supjaustytų grybų, 2 kiaušinių, 300 ml grietinėlės, 150 g kietojo tarkuoto sūrio, 2 šaukštų sviesto, 4 porų stiebų.

1. Porus supjaustykite plonais griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje su sviestu ant mažos ugnies.

Sudėkite grybus, ugnį padidinkite, pakepinkite ir padėkite atvėsti.
2. Kiaušinius suplakite su grietinėle, į plakinį dėkite grybus su porais, pusę tarkuoto sūrio, šiek tiek druskos ir pipirų.

Įdarą dėkite ant iškeptos tešlos ir užberkite likusį sūrį. Kepkite 25 min.

Su figomis ir čiobreliais

 

Tešlai reikės: 300 g miltų, 180 g grietinėlės, 100 g maltų graikinių riešutų, 2 kiaušinių trynių, pusės šaukšto druskos, 3 šaukštų ledinio vandens.

Įdarui reikės: 3 kiaušinių, 2 šaukštų sviesto, 400 g susmulkintų šalotinių svogūnų, pusės šaukšto džiovintų čiobrelių, 200 g grietinės, 200 ml grietinėlės, 140 g mėlynojo pelėsinio sūrio, 3-4 figų, perpjautų pusiau.

1. 300 g miltų, druską ir sviesto kubelius sudėkite į elektrinį plakiklį, įberkite 100 g graikinių riešutų. Baltymus suplakite su 3 šaukštais vandens ir supilkite į tešlą. Iškočiokite, dėkite į apskritą formą ir palikite šaldytuve.

2. Sviestą ištirpinkite keptuvėje, pakepinkite svogūnus, pagardinkite čiobreliais, atvėsinkite.

3. Kiaušinius išplakite, sumaišykite su svogūnais ir grietine, įberkite druskos, pipirų, sutrupinto sūrio. Sumaišykite su svogūnais.

4. Iškepkite tešlos padą, dėkite įdarą, ant viršaus - figas (išorėje - perpjauta pusė), pabarstykite čiobreliais ir kepkite dar valandą (180 laipsn. C).

Su špinatais ir ančiuviais

Įdarui reikės: 150 g bulvių, 200 g špinatų, 300 ml grietinėlės, 2 didelių kiaušinių, saujos tarkuoto parmezano, 10 konservuotų (alyvuogių aliejuje) ančiuvių.

1. Bulves apvirkite su lupenomis, nulupkite, supjaustykite griežinėliais.

2. Špinatus įdėkite į mikrobangę 2 min. Atvėsinkite, supjaustykite.

3. Sumaišykite grietinėlę, kiaušinius, 2/3 sūrio. Pusę ančiuvių smulkiai supjaustykite ir dėkite prie bulvių bei špinatų. Nepagailėkite pipirų.

4. Įdarą tolygiai paskleiskite ant iškepto tešlos pado, užpilkite grietinėlės, kiaušinių ir sūrio mišinio, ant viršaus sudėliokite nepjaustytus ančiuvius ir suberkite likusį sūrį. Pyragą kepkite 40 min.

Su avietėmis, rikota ir migdolais

Jums reikės: 300 g aviečių, ryšelio mėtų, 200 g grietinėlės, 2 kiaušinių, 150 g nesūdytos rikotos, saujos migdolų, 1 šaukšto medaus.

1. 3-4 mėtų lapelius sukapokite, sumaišykite su plaktais kiaušiniais, grietinėle, rikota, medumi.

2. Ant pyrago pado paskleiskite avietes, užpilkite grietinėlės padažo, pabarstykite migdolais. Kepkite 35-40 min. Prieš patiekdami papuoškite mėtų lapeliais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder