Kirsdami ar sodindami želdinius, pasidomėkite, ar tai leidžiama

Kirsdami ar sodindami želdinius, pasidomėkite, ar tai leidžiama

Pavasarį daugelis imasi tvarkyti prie namų ir sodybų augančius želdinius. Genėjimas, lajos formavimas, senų medžių pašalinimas yra nesudėtingi darbai, tačiau dažnai kyla klausimų, kokius medžius ir krūmus galima kirsti, kas gali suteikti tokią teisę.

Kad neprarastumėte brangaus pavasario laiko, Aplinkos ministerija primena, kad kiekvienas savo nuožiūra gali kirsti ir genėti visus nuosavame sklype augančius vaismedžius, vaiskrūmius ir nesaugotinus medžius. Į savivaldybę dėl želdinių reikia kreiptis tik tada, kai medžiai ar krūmai yra saugotini. Laimei, saugotinų medžių privačiose namų valdose ir individualiuose sodų sklypuose daug nebūna, nebent sklypas yra prie vandens telkinio ir želdiniai patenka į pakrantės apsaugos juostą arba sklype yra nustatytos kitos apsaugos zonos (tai nurodyta nuosavybės dokumentuose).

Net ir saugotinus medžius galima kirsti be leidimo, jeigu tai invazinė rūšis, tokia kaip uosialapis klevas, baltažiedė robinija, vėlyvoji ieva, varpinė medlieva, arba jeigu šie želdiniai  auga ant pastatų stogų, pamatų ar kitų jo dalių.

Laukuose augančius saugotinus medžius galite kirsti be leidimo, jeigu jie auga ant įrašytų į melioruotos žemės ir melioracijos statinių apskaitą: slenksčių, greitviečių, vandens pralaidų, drenažo rinktuvų ir sausintuvų, siurblinių, tvenkinių žemės užtvankų, pylimų, drėkinimo vamzdynų, šulinių, vandens nuleistuvų, siurblinių ir 15 m atstumu nuo jų pakraščio, grioviuose ir jų šlaituose (išskyrus sureguliuotas upių vagas), griovio priežiūros juostoje.

Jeigu kapinės nėra kultūros paveldo objektų teritorija, kapavietėje (ne visose kapinėse) augančius medžius kirsti galima tai suderinus su kapinių priežiūrą vykdančiais subjektais.

Sklype sodinant medelius ar krūmus vertėtų prisiminti, kad tam tikrais atvejais (kai norime sodinti arčiau sklypo ribos nei numato teisės aktai) reikia gauti kaimyninio sklypo savininko, valdytojo ar įgalioto asmens raštišką sutikimą. Sutikimo nereikia, jeigu sodinate:

-  žemaūgius medžius ne arčiau kaip 2 m nuo sklypo ribos, kitus medžius – ne arčiau kaip 3 m nuo sklypo ribos, o šiaurinėje sklypo pusėje – ne arčiau kaip 5 m nuo sklypo ribos;

-  krūmus ne arčiau kaip 1 m nuo sklypo ribos. Jeigu krūmai aukšti, jie negali būti arčiau kaip 2 m nuo sklypo ribos;

- gyvatvores ne arčiau kaip 1 m nuo sklypo ribos ir ji formuojama ne aukštesnė kaip 1,3 m, tik pietinėje pusėje gyvatvorė gali būti iki 2 m aukščio.

Medžių ir krūmų negalima sodinti:

- valstybinėje žemėje neturint savivaldybės, seniūnijos ar žemės valdytojo sutikimo;

- kapavietėse ir kapinėse, nesuderinus su savivaldybe ar seniūnija, išskyrus krūmus iki 1 m aukščio;

- melioracijos griovių ir vandens telkinių dugnuose, melioracijos griovių ir pylimų šlaituose;

- vietose, kuriose Specialiosiose žemės ir miško naudojimo sąlygose įrašytas draudimas sodinti medžius ar krūmus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder