Kiaušinius dažykime be chemijos

Kiaušinius dažykime be chemijos

Prieš dažant kiaušinius reikia tinkamai paruošti. Imkite senesnius (geriau sugers spalvą) ir nuplaukite drungnu muiluotu vandeniu arba nušveiskite kempinėle ir soda. Į visus nuovirus, skirtus dažyti, reikia įpilti šiek tiek acto. Vandens reikia tiek, kad apsemtų dažomus kiaušinius. Nedėkite jų tiesiai iš šaldytuvo į karštą vandenį, nes lukštas suskils.

Tamsiai ruda spalva: kava.

Kiaušinius išvirkite į vandenį įbėrę 250 ml kavos. Rudą spalvą gausite ir iš 12 pakelių juodosios arbatos.

Aukso spalva: imbieras, ciberžolė, ramunėlės.

Į karštą vandenį įberkite du tris šaukštus geltonojo imbiero, ciberžolės miltelių arba ramunėlių ir užvirinkite, kad spalva būtų intensyvesnė.

Ochros spalva: raudonieji svogūnai.

Reikės keturių puodelių raudonųjų svogūnų lukštų. Kiaušinius virkite pusvalandį arba valandą. Priklausomai nuo laiko, kiek virsite, jie įgaus skaisčiai raudoną arba tamsiai vyšninį atspalvį.

Smėlio spalva: geltoni svogūnai, apelsino žievė.

Reikės keturių puodelių svogūnų lukštų. Virinkite pusvalandį arba valandą (nelygu kokios norite spalvos). Geltoną spalvą galite gauti ir su apelsino žievele. Užplikykite ją verdančiu vandeniu, įpilkite acto, tuomet žievelę ištraukite ir dažykite kiaušinius.

Mėlyna spalva: raudonieji kopūstai.

Smulkiai supjaustykite dvi raudonųjų kopūstų galvas, užpilkite 500 ml vandens ir įpilkite 6 šaukštus baltojo acto. Šiame skystyje per naktį pamirkyti kiaušiniai įgaus tamsiai mėlyną atspalvį.

Violetinė spalva: žibuoklės.

Į karštą vandenį pamerkite žibuoklių žiedų ir palaikykite per naktį. Jei įspausite šiek tiek citrinos lašų, kiaušiniai nusidažys levandų spalva. Tokią spalvą taip pat gausite pamerkę kiaušinius į raudonųjų vynuogių sultis arba ilgai virindami mažas violetines pupeles.

Žalia spalva: špinatai.

Skystyje, iš kurio gavote violetinę spalvą, išvirkite kiaušinius su špinatais. Arba į jį įberkite šaukštelį sodos.

Rožinė spalva: burokėliai.

Išvirtus kiaušinius pamerkite į raudonųjų burokėlių sultis. Tinka ir spanguolių.

Marginimas šilku

Jei turite nereikalingų šilkinių kaklaraiščių (geriau tamsių spalvų ir ryškių raštų), jais puikiai galite išmarginti kiaušinius. Kaklaraiščius išardykite ir pašalinkite visas nešilkines detales, tada sukarpykite skiautėmis ir į jas suvystykite baltus kiaušinius. Galus užriškite. Vėl suvystykite į bet kokį audinį (pvz., medvilnės) ir užriškite galus.

Dėkite į puodą, užpilkite vandeniu, įpilkite porą šaukštų acto ir virkite maždaug pusvalandį. Margučius palikti puode, kol atauš.

Ataušusius margučius patepkite augaliniu aliejumi.

P. S. Jei kaklaraištis bus ne šilkinis, išmarginti kiaušinių nepavyks. Uždekite skiautę - jei šilkinė, ji užges, o sintetika degs, lydysis ir sukietės.

Marginimas plaukų gumytėmis

Paimkite įvairių gumyčių ir jomis apvyniokite kiaušinius (taip, kad liktų ir neapvyniotų vietų). Tada pamirkykite nuovire, išimkite ir, kai nudžius, pašalinkite gumytes.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder