2018 m. balandžio 24 d. 15:54 val., antradienis

ve  >  Žinios  >  Laisvalaikis  >  Patarimai

Patarimai

Kalėdinis punšas

2017-12-23, 11:01

"Vakarų ekspreso" inf.

Kalėdinis punšas nuotrauka, foto

© "Fotolia" nuotr.

Punšas XVII a. atkeliavo iš Indijos į Angliją ir išplito Europoje. Hindi kalba "panch" reiškia "penki", nes gėrimą sudaro penki komponentai: alkoholis, cukrus, citrina, vanduo, arbata ir prieskoniai. Šiandien daugybė punšo variantų žinomi visame pasaulyje, tačiau populiariausias jis Anglijoje ir Vokietijoje.

Angliškas

Jums reikės: 1 l stiprios juodosios arbatos, 2 stiklinių cukraus, 1 l romo, 2 l raudonojo vyno, po 1/2 stiklinės apelsinų ir citrinų sulčių.

1. Karštoje arbatoje ištirpinkite cukrų. Romą atskieskite vynu ir saldžia arbata. Užkaiskite. Supilkite apelsinų ir citrinų sultis. Kaitinkite, bet neužvirinkite.

2. Punšą perkoškite ir supilkite į apskritą indą.

Geriamas karštas.

Padarydavo tą kalėdinį punčą, tai reikia vyno, romo truputį, karšto vandens ir cukraus deginto, gali šauniai prisigert, daugiau romo įpilsi, tai amen..."

T. MIKLOVAITĖ-BAKUTIENĖ, gim. 1927 m. Aukštumaloje (užrašyta etnologės K. Blockytės-Naujokės) ***

Vokiškas šaltas

Jums reikės: 2 citrinų, 3 šaukštų cukraus sirupo, 2 butelių Mozelio vyno, 1 butelio putojančio vyno.

1. Citrinas nulupkite, žieveles sudėkite į indą, kuriame gaminsite punšą. Sumaišykite citrinos sultis su sirupu, puse butelio vyno ir pusvalandį palaikykite šaltyje. Po to žieveles išimkite ir supilkite likusį atšaldytą vyną.

Vokiškas karštas

 

Tradicinis vokiškas kalėdinis punšas Vokietijoje vadinamas "Ugninėmis žnyplėmis" (Feuerzangenbowle). Indas su sausu raudonu vynu ir prieskoniais kaitinamas, ant viršaus uždėjus groteles (Feuerzange), ant jų - cukraus kepurę (Zuckerhut); cukrus apipilamas romu ir uždegamas. Romo pilama tol, kol visas cukrus ištirpsta ir suteka į vyną.

Rusnės pieno punšas

 

Jums reikės: 3/4 l romo, 1/2 l arako (likerio), 500 g cukraus, 1 citrinos žievelės, 1 vanilės ankšties, 3/4 l pieno.

1. Romą, araką ir cukrų, citrinos žievę (susmulkintą) ir vanilę užvirinkite. Puodą nukaiskite, išimkite žievę ir ankštį, lėtai supilkite pieną ir suplakite viską iki putų.

Kiaušininis

Jums reikės: 1 l stiprios arbatos, 200 g cukraus, 8 kiaušinių trynių, 1 citrinos, 1 vanilės ankšties, šlakelio romo arba likerio.

1. Į arbatą įmeskite vanilės ankštį, citriną (supjaustytą kartu su žievele) ir šiek tiek pavirinkite. Perkoškite, uždenkite ir palikite pusvalandžiui.

2. Trynius sutrinkite su cukrumi, sumaišykite su arbata, užkaiskite ir, nuolat maišydami, išvirkite kremą. Nuimkite nuo ugnies ir dar maišykite kelias minutes.

3. Į taurę pilkite romo arba likerio, tuomet punšo.

Patiekite karštą.

Pirkdava roma bonka, vandeniu užvirina, cukraus arba tą karštą vyną, kaip kada. Karštą vyną, tai gvazdikėlių, cinamono ten, cukraus, virinto vandenio, vyno raudono įpildavo...

A. PREIKŠTAITIENĖ (KARVELYTĖ), gim. 1928 m. Antšvenčiuose (užrašyta etnologės K. Blockytės-Naujokės)

Alaus

Jums reikės: 100 g alaus, 50 g romo, 100 g vandens, 1 šaukštelio cukraus, 1 citrinos griežinėlio.

1. Cukrų ištirpinkite vandenyje, įmeskite citrinos griežinėlį, pakaitinkite iki virimo.

2. Kitame inde 30 sek. pakaitinkite alų ir supilkite į jį karštą vandenį su cukrumi. Išmaišykite, perkoškite, įpilkite romo.

Vaikams

Jums reikės: 2 cm šviežio imbiero šaknies, 2 didelių apelsinų, 1 citrinos, 1 didelio obuolio, 500 g spanguolių, 200 g rudojo cukraus, 1/2 vanilės ankšties, 1/8 muskato riešuto, 2 kvapiųjų pipirų žirnelių; mandarinų ir apelsinų.

1. Imbierą supjaustykite griežinėliais, apelsiną ir citriną (su žieve) padalykite į šešias dalis, obuolį - į aštuonias (pašalinkite šerdį).

2. Šiek tiek spanguolių atidėkite, kitas suberkite į puodą su visais ingredientais, viską sumaišykite ir užpilkite 2 l šalto vandens. Puodą uždenkite ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Pavirkite 5 min. Palikite atvėsti nenudengę (maždaug iki 40 laipsn.). Skystį perkoškite.

3. Į taures įdėkite citrusinių vaisių gabaliukų ir spanguolių. Užpilkite punšo.

Dešinėje pasirodo Rusnė, ponybės pasilinksminimų vieta, kur tiek daug lėbaujama, kaip niekur kitur pasaulyje. Rusnės punšo pribijo netgi vyriausybės ponai.

Hermanas Zudermanas, "Kelionė į Tilžę" ***

Žymos: punšas

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Patarimai

Nuovargis, suprastėjusi miego kokybė, nusilpęs imunitetas ir prasta nuotaika gali tapti dažno...

Ką valgyti žiemą? nuotrauka, foto

Nors tų žmonių jau seniai nebėra tarp mūsų, tačiau mes vis tiek...

Kaip šiuolaikiškai įamžinti mirusiųjų atminimą? nuotrauka, foto

Prasidėjus šaltajam sezonui, dažnai apsirengiame ne vieną sluoksnį drabužių, dėl to...

Kaip taisyklingai sluoksniuoti drabužius žiemą? nuotrauka, foto

Valgomieji grybai - skanus, naudingas ir sveikas maisto produktas (nors ir sunkiai...

Grybai: gardūs, maistingi ir pavojingi nuotrauka, foto

Nutrauktas tyrimas dėl vyro pūvančiu veidu nuotrauka, foto

Kriminalai, Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūroje vakar buvo priimtas nutarimas nutraukti šių...

„Facebook“ grupėse - prekyba „žole“ ir „stuff“ nuotrauka, foto

Kriminalai, Lietuvos kriminalinės policijos biuras skelbia atlikęs tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar...

SGD laivo išpirkimas – ekonomiškai naudingesnis nuotrauka, foto

SGD, Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad Lietuvai ekonomiškai naudingiau būtų išpirkti suskystintųjų gamtinių...

Rusų netenkanti Palanga nusitaikė į aukso vertės turistus nuotrauka, foto

Vakarų Lietuva, Pastaraisiais metais Palangoje pradėjo mažėti poilsiautojų iš Rusijos, tad didžiausias šalies kurortas...

Kriminalai, Paskelbta prieš 9 min.

Vakarų Lietuva, Paskelbta prieš 1 val.

 

 

 

 

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...