Kaip save motyvuoti ir pasiekti trokštamus tikslus

Kaip save motyvuoti ir pasiekti trokštamus tikslus

Dauguma iš mūsų kiekvienų metų pradžioje sau kažką pažadame. Susikuriame naujų siekių ir sugalvojame naujų norų tam, kad pajustume pilnatvės ir prasmingumo pojūčius besibaigiant dar vieniems kalendoriniams metams (žinoma, tai nėra vienintelė priežastis, kodėl norime kažką pasiekti).

Atskaitos taškai nėra būtini, tačiau įrodyta, kad mes juos dažniai pasitelkiame kaip papildomą priemonę. Patarimai, kaip save motyvuoti ir pasiekti trokštamus tikslus, gali būti naudingi kiekvienam iš mūsų – tam, kad judėtume tinkama linkme ir netrukus pasidžiaugtume sunkaus darbo rezultatais.

Mūsų minčių galios – neabejotinos

Nauji tikslai ir darbai turėtų prasidėti nuo ramių ir nuoširdžių apmąstymų. Jeigu tikėsime, kad sėkmė mus aplankys, būtinai taip ir nutiks. Minčių galia yra labai didelė, o sėkme tikintiems žmonėms sekasi labiau. Pagalvokime apie tai, ką savo sunkiu darbu ir tikėjimu pasiekėme anksčiau, – tai padės optimistiškai nusiteikti ir pasiruošti naujiems tikslams.

Supraskime savo vertybes

Labai svarbu suprasti, kas mums reikšmingiausia. Siekiai turi būti paremti mūsų vertybėmis. Pavyzdžiui, jei mums labiausiai rūpi palaikyti gerus šeimos santykius, tuomet tikslai turi būti susiję su šių santykių puoselėjimu. Jeigu mums svarbus darbas ir pasiekimai karjeros srityje, tuomet tikslai turi atspindėti trokštamą pasistūmėjimą šiame gyvenimo skyriuje. Tik svarbiausiomis vertybėmis paremti tikslai gali motyvuoti, o rezultatai – nuoširdžiai džiuginti. Jei mums itin svarbi šeima, o visą savo energiją atiduodame kilimui karjeros laiptais, tai galiausiai suprasime, kad savo energiją eikvojome ne ten, kur reikia. Pavyzdžiui, nors ir tapote skyriaus vadovu, santykiai su artimu žmogumi žlugo, ir galiausiai pasijutote nelaimingi. Žinoma, sėkmės galima tikėtis ne vienoje gyvenimo srityje, tačiau būtina nuosekliai prie to dirbti.

Suformuluokime aiškius tikslus

Kruopščiai apmąstykime, suformuluokime ir užrašykime naujus savo tikslus. Įrodyta, kad tikėjimas savo galimybėmis ir siekių užrašymas ant popieriaus daug kartų padidina tikimybę pasiekti tai, ko trokštame. Mūsų tikslai turi būti realūs, bet jie negali būti ir per lengvai pasiekiami. Tyrimais įrodyta, kad didžiausią stimuliaciją sukelia „šiek tiek aukščiau pakelta kartelė“. Tikslai turi būti aiškūs ir konkretūs. Pavyzdžiui, noras „atrasti savo pašaukimą“ skamba per daug abstrakčiai. Verta tokį tikslą suskaidyti į mažesnius siekius arba idėjas, pavyzdžiui, galime pamėginti tapti savanoriais kūdikių ar gyvūnų prieglaudoje, išmokti jau seniai dominusio kompiuterinio programavimo ar tiesiog perskaityti asmeninio tobulėjimo knygą. Tai mums gali padėti suprasti kelią į savo gyvenimo prasmę. Svarbu ne tik pagalvoti apie ilgalaikius ir trumpalaikius tikslus, bet ir nustatyti jiems terminus.

Stebėkime savo progresą

Supraskime, kad nebus jokios naudos, jei užrašysime savo tikslus užrašų knygelėje ir ją atsiversime tik metų pabaigoje. Tikriausiai ir vėl susitaikysime su tuo, kad nieko nepasiekėme, ir pažadėsime sau pamėginti kitais metais. Kad taip nenutiktų, būtina stebėti progresą. Vieni žmonės apgalvoja savo siekius kiekvieną rytą, kiti – kas savaitę ar mėnesį. Kiekvienas mūsų galime susigalvoti savo taisykles, tačiau jei nuoširdžiai norime pasiekti tai, ką užsibrėžėme, tiesiog privalome vis peržvelgti savo sąrašą. Jį galime atnaujinti ar pakoreguoti, kaip tik norime, tačiau patariama dažniau padrąsinti save siekti daugiau ir rečiau susitaikyti tik su daliniais tikslų išpildymais.

Įvertinkime rezultatus

Neturėtume būti sau per griežti, tačiau negalime būti ir per daug atlaidūs. Atėjus siekių įvertinimo terminui privalome peržvelgti, ką pasiekti pavyko, o ko – ne. Jei nenuleisime rankų, tuomet anksčiau ar vėliau džiaugsimės savo pasiekimais. Būtina atsiminti, kad nesėkmės taip pat gali atnešti naudos – galbūt suvoksime, ką darėme ne taip, ir nukreipsime savo jėgas teisinga kryptimi.

ALFA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder